Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Soğuk hava uyarısı, enerji kriziyle mücadele eden Avrupa için bu kışın zorlu olacağının habercisi. Avrupa Rus gazından uzaklaşmaya çalışsa da rüzgâr ve yağmurdaki azalma yenilenebilir enerjiyi vurabilir.
Avrupa Orta Menzilli Hava Tahminleri Merkezi (ECMWF) Genel Müdürü Florence Rabier Financial Times’a verdiği demeçte, kasım ve aralık ayları için erken göstergelerin Batı Avrupa üzerinde daha soğuk havalar ile daha az yağış ve rüzgar getirmesinin muhtemel olduğunu söyledi.
Tahminler daha az rüzgar ve yağış nedeniyle yenilenebilir enerji üretiminin azalabileceğini gösteriyor. Ancak ECMWF genel müdürü, küresel ısınmanın neden olduğu aşırı hava olaylarını tahmin etmenin daha zor olduğu görüşünde.
YENİLENEBİLİR ENERJİ ALARM VERİYOR
Avrupa Birliği bu yıl yenilenebilir enerjiye daha fazla yönelip diğer ülkelerle gaz anlaşmaları yaparak 2027 yılına kadar Rus gazından vazgeçme sözü vermişti. Şubata kadar Rus gazı Avrupa’ya yapılan toplam arzın yaklaşık 5’te 2’sini oluşturuyordu. Şu an bu oran yüzde 9’a düşmüş durumda.
Rabier ayrıca bu yıl ağustos ayında ölçülen sıcaklıkların 1991-2020 ortalamasından 1,7C daha yüksek olduğunu ve Avrupa’nın hidro enerji açısından da kırılgan bir durumda olduğunu söyledi. Avrupa’nın elektrik üretiminde rüzgar enerjisinin ve hidro enerjinin payı, bu yaz sıcak ve kuru hava nedeniyle düşmüştü.
DOĞALGAZ ARZI DURDU
Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Avrupa ve Rusya arasında devam eden sorunlar hem Rusya hem de Avrupa için ciddi sonuçlar doğurdu. Enerji fiyatları hızlı bir şekilde artarken geçtiğimiz ay Rus enerji şirketi Gazprom, Kuzey Akım boru hattından doğalgaz sevkiyatının belirsiz bir süreliğine durdurulduğunu açıklamıştı.
Bir kaç gün önce ise Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarındaki gaz sızıntıları meydana gelmiş, taraflar sabotaj iddiasıyla birbirlerini suçlamıştı. Böylece Rusya’nın boru hatları üzerinden Avrupa’ya sevk ettiği doğalgaz durma noktasına gelirken soğuk kış ve azalan yenilenebilir enerji üretimi AB için alarm zillerinin çalmasına neden oldu.
Öte yandan dün İtalya petrol ve doğalgaz şirketi ENI web sitesi üzerinden yapılan açıklamada, Rus tedarikçi Gazprom'dan talep edilen gazın alınamayacağı duyuruldu.
Açıklamada, “Gazprom, Avusturya üzerinden gaz tedarikinin mümkün olmadığını belirterek bugün için talep edilen gaz miktarını temin edemeyeceğini bildirdi. Bu nedenle Tarvisio giriş noktası üzerinden ENI'ye bugünkü Rus gaz arzı 0 olacak” ifadeleri kullanıldı.
Fransa'dan enerji tasarrufu için bir öneri daha geldi!
AB ülkeleri, elektrik tüketimini azaltacak ve enerji firmalarından katkı alacak
Avrupa'da panik büyüyor: Enerji tedbiri uygulayan ülkeler
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.