Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Avrupa Birliği istatistik kurumu Eurostat, ülkelere göre 2018-2019 yıllarındaki elektrik ve gaz fiyatlarındaki değişimi gösteren yeni istatistiklerini yayımladı. Buna göre Avrupa'da 2018'in ikinci çeyreği ile 2019'un ikinci çeyreği arasında elektrik ve gaz fiyatının en fazla arttığı ülke Türkiye oldu.
Doğal gaz fiyatlarına bakıldığında Avrupa Birliği'nde ortalama yüzde 1,7 oranında bir artış gözlemlenirken, bazı ülkelerde fiyatlar düştü. Buna göre Letonya'da yüzde 22, Danimarka'da yüzde 15,5 ve Yunanistan'da yüzde 10,2 indirim oldu.
En fazla zam ise yüzde 24,5 ile Türkiye oldu. Türkiye'yi yüzde 16,7 ile İspanya ve yüzde 12,9 ile Hırvatistan takip etti.
Gaz fiyatları
Elektrik fiyatları
Elektrik fiyatları ise Avrupa Birliği'nde ortalama yüzde 1,3 arttı.
Türkiye'de yüzde 20,2, Hollanda'da yüzde 19,6 ve Litvanya'da yüzde 14,3 zam yaşandı. Diğer yandan Danimarka'da yüzde 6,3, Yunanistan'da yüzde 5,8, Portekiz'de ise yüzde 4,9 indirim görüldü.
Satın alma gücüne göre Türkiye'de gaz fiyatı AB ortalamasında
Eurostat ayrıca ülkelerdeki gaz ve elektrik fiyatlarını satın alma gücü paritesine göre de değerlendirdi. Bu yöntemle yapılan hesaplamalar, ülkedeki ortalama maaş ve paranın satın alma gücüne bakılarak daha doğru bir karşılaştırma yapmaya imkan sağlıyor.
Böylelikle satın alma gücüne göre gaz fiyatlarına bakıldığında Türkiye'nin Avrupa Birliği ortalaması seviyesinde olduğu görülebiliyor.
Avrupa'daki en pahalı doğal gaz sırasıyla İspanya, İsveç ve İtalya'da bulunurken, en ucuzları da sırasıyla Lüksemburg, Birleşik Krallık ve Letonya'da.
Vergilere bakıldığında ise Avrupa'da gaz fiyatından en az vergi alan ülkelerden birinin Türkiye olduğu dikkat çekiyor. Buna göre Danimarka'da yüzde 60, Hollanda'da yüzde 54'ü bulan doğal gaz vergileri, Türkiye'de yüzde 16 seviyesinde.
Avrupa'da doğal gaz için en az vergi ödeyen ülke ise yüzde 8 ile Yunanistan.
En pahalı elektrik Türkiye'de
Satın alma gücüne göre elektrik fiyatlarına bakıldığında ise en pahalı elektriğin sırasıyla Türkiye, Romanya ve Almanya'da bulunduğu görülüyor.
En ucuz elektriğe erişenler ise İzlanda, Norveç ve Finlandiya'da.
Vergilere bakıldığında ise Türkiye, Avrupa'da elektrik fiyatından en az vergi alan 5 ülke içerisinde yer alıyor. AB'de ortalama yüzde 41 vergi alınırken Türkiye'deki vergi oranı yüzde 19 seviyesinde.
Elektrikten en fazla vergi alan ülkeler ise sırasıyla Danimarka, Almanya ve Portekiz. (Euronews)
‘Ben hep 100 liralık elektrik ve 100 liralık doğalgaz harcıyorum’ diyen de var mıdır acaba? :) Finansal okur yazarlık yoksunu bir milletiz...
Elektrik,doğalgaz gibi ürünlere yapılan zamlara itiraz.Ancak Demokrasi ile yönetilen ülkelerde olabilir. :D
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.