Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası Batılı ülkeler uyguladığı yaptırımlara rağmen doğalgaz konusunda Rusya'ya bağımlılıktan kurtulamıyor.
Londra merkezli uluslararası iş gazetesi Financial Times'a göre, tüm yaptırım faaliyetlerine rağmen Avrupa ülkelerinin Rusya’dan sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalatını ocak-ekim döneminde geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 42 arttı.
2022’nin ilk 10 ayında Rusya’dan Avrupa ülkelerine teslim edilen LNG hacminin 17,8 milyar metreküple rekor seviyeye ulaştığına dikkat çeken gazete, raporlama döneminde Avrupa ülkelerindeki toplam deniz üzerinden yapılan gaz ithalat hacminin yüzde 16’sını Rus LNG’sinin oluşturduğunu belirlerken, Rus gazının ana alıcılarının Belçika, İspanya, Hollanda ve Fransa olduğunu yazdı.
Avrupa Rusya'dan gelen gazı terk edemiyor
Aynı zamanda yılın başından bu yana Avrupa’nın doğalgaz boru hatları aracılığıyla 62,1 milyar metreküp Rus gazı aldığına vurgu yapılırken, güncel verilere atıfta bulunan Financial Times, bu hacimlerin Avrupa’nın Rusya’dan gelen gazı tamamen terk etmeye hazır olmadığını gösterdiğinin altını çizdi.
New York’taki Columbia Üniversitesi Küresel Enerji Politikası Merkezi uzmanı Anne-Sophie Corbeau, Rusya bir gün Avrupa’ya LNG tedarik etmeyi reddedebileceğini söylerken, “Bu durumda Avrupalılar daha da pahalı olan spot piyasadan gaz almaya zorlanacaktır. Ayrıca Rusya’nın LNG tankerlerini Bangladeş ve Pakistan gibi ülkelere yönlendirerek siyasi avantajlar elde etmek ve Avrupalılar üzerinde baskı kurmak için daha düşük fiyatlarla gaz satabilir” diye konuştu.
Financial Times, 2021’de Avrupa’nın LNG dahil toplamda 155 milyar metreküp Rus gazı ithal ettiğini hatırlattığı haberinde, Brüksel düşünce kuruluşu Bruegel’e göre 2022’de Rusya’dan boru hattı üzerinden Avrupa’ya giden gaz hacmi geçen yıla göre neredeyse yüzde 80 düştü.
Yakın zamanda gazetecilere konuşan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Tim McPhie, “Avrupa Birliği ülkeleri, 2021’in ilk 9 ayında 53 milyar metreküp LNG ithal etti. Rusya’nın payı yüzde 20 civarında, 2022’in ilk 9 ayında ise yaklaşık 88 milyar metreküp ithal ettik. Rusya’nın payı yüzde 17. Bu da 15 milyar metreküp seviyesinde” diye konuşmuştu.
Türkiye'de gaz merkezi
Türkiye’de kurulması gündeme gelen gaz merkeziyle ilgili değerlendirmede bulunan McPhie, “Rus gazını mümkün olan en kısa sürede azaltmak istiyoruz. Burada sorun Rus gaz altyapısına bağımlılığımız değil. Tamamen işleyen boru hatlarımız var.” dedi.
Rus resmi haber ajansı RIA Novosti, AB ülkelerinin neredeyse yarısının haziran ayında Rusya’dan mal ithalatını artırdığını vurgularken, istatistiklere göre Slovenya’nın Rusya’dan ithalatı artıran on üç ülke listesinde lider olduğu belirtildi.
Slovenya’nın haziranda Rus mallarının ithalatını mayıs ayına kıyasla neredeyse iki katına çıkardığı belirlenirken, aynı dönemde İspanya’nın Rusya’dan ithalatını yüzde 69 artırdığı, İsveç’in yüzde 48 artırdığı belirlendi.
Haziran ayında Belçika, Polonya, Bulgaristan, Danimarka, Letonya, Malta, Romanya, Slovakya, Hırvatistan ve Estonya da ithalatı artırdı.
Kalan on dört AB ülkesinin Rusya’dan ithalatını azalttığı belirtilirken, bu listede lider ülke ise Rusya’dan ithalatını yüzde 92 azaltan Kıbrıs Rum Kesimi oldu.
AB’de ‘doğalgaz tavan fiyatı’ isyanı
Gazprom: Ukrayna üzerinden doğalgaz sevkiyatını azaltabiliriz
Petrol ve doğalgazdaki kesintiler enerji krizini derinleştiriyor
Uluslararası Enerji Ajansı'ndan Avrupa'ya acil doğalgaz çağrısı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.