Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
AB ülkeleri, hazineye milyarlarca euro sağlayacak ek vergi uygulamaları için düğmeye bastı.
Dünyada hızla artan obezite sorununa karşı Avrupa ülkelerinden ardı ardına hamleler gelmeye başladı. Sabah'ın haberine göre AB ülkeleri, trans yağ, yüksek şeker, tuz ve karbonhidrat içeren gıdalara karşı ek vergi getirerek bir taşla üç kuş vurmayı planlıyor. Obezitedeki artışın yanında beslenme bozukluğuyla ortaya çıkan diğer hastalıkların önüne geçmeyi planlayan ülkeler, bu yolla devletin hızla artan sağlık harcamalarını da düşürmeyi hedefliyor. Kamuoyunun da desteğini alan bu uygulamanın sağlayacağı milyarlarca dolarlık ek vergi gelirleri mali krizdeki Avrupalı ülkelerin hazinesine de destek çıkacak. Önceki günlerde tereyağı ve jambonuyla ünlü Danimarka'nın doymuş yağ içeren tüm gıdalara yüzde 2.3'ün üzerinde vergi getirmesinin ardından diğer ülkeler de benzer kararlar almak üzere harekete geçiyor. Finlandiya ve Romanya hükümetleri yağa ek vergi planlarını incelemeye aldı.
CEPHE GENİŞLİYOR
Fransa ise aralarında alkolsüz içecekler, tatlandırıcılı meyve sularının da yer aldığı şekerli içeceklerde vergiyi ikiye katlayacak. Obeziteye karşı önlem almaya hazırlanan bir başka ülke ise İrlanda. Ülkede artan diyabet ve obezite riskine karşı harekete geçen İrlanda Sağlık Bakanı James Reilly, alkolsüz şekerli içeceklere ek vergi planı üzerinde çalıştıklarını açıkladı. İsveç kamuoyu da obeziteyle mücadale kapsamında yağlı gıdalara ek vergi uygulamasını tartışıyor.
DOYMUŞ YAĞA YÜZDE 2.3 VERGİ
Danimarka'da yürürlüğe giren doymuş yağ içeren tüm gıdalara yüzde 2.3'ü aşan vergi, sütten sıvı yağa, etten pizza gibi hazır gıdalara oldukça geniş bir alanı kapsıyor. Yeni vergi uyarınca tereyağı ya da margarin daha önceki fiyatlarına oranla 3 ile 16 Danimarka Kronu daha fazla bir fiyata satılacak. Danimarka, sağlanacak geliri ise sağlık sektörüne ve obeziteyle mücadele önlemlerine aktaracak.
ŞEKER VERGİSİ HAZIRLANIYOR
Diyabet ve obezite oranlarının son dönemde artışa geçtiği İrlanda, şekerli gıdalara karşı ek vergi uygulanması için düğmeye bastı. İrlanda Sağlık Bakanı James Reilly, alkolsüz şekerli içecekleri de kapsayan gıdalara ek vergi getirilmesine yönelik yasa tasarısını önümüzdeki günlerde meclise sunmaya hazırlanıyor.
240 MİLYON EUROLUK EK VERGİ
Fransa Bütçe Bakanı Valerie Pecresse, aralarında alkolsüz içecekler, tatlandırıcılı meyve sularının da yer aldığı şekerli içeceklere vergiyi ikiye katlamaya yönelik hazırlık içinde. Fransa'nın bu şekilde yıllık 240 milyon euroyu aşan bir ek gelir elde etmesi bekleniyor. Vergi artırımı sonrası 33 cc kutu sodada 1 sent olan vergi 2 sent seviyesine yükselecek.
KAMUOYU ÖNLEMİ TARTIŞIYOR
Obeziteyle mücadelenin kamuoyunda yüksek sesle tartışıldığı bir diğer ülke ise İsveç. Danimarka'da yürürlüğe giren yağlı yiyeceklere ek vergi uygulamasının İsveç'te de yürürlüğe konulması gerektiğini savunan Karolinska Üniversitesi profesörlerinden Claude Marcus, önümüzdeki yıllarda sebze ve meyvenin zamlanacağını, buna karşın yağlı, şekerli yiyecekler ve içeceklerin ucuzlayacağına dikkati çekerek hükümeti önlem almaya çağırdı.
Avrupa obeziteye vergiyle savaş açtı
Mücadeleye katılan ülke sayısı artıyor
Dünya Sağlık Örgütü de uyardı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.