Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
28 Nisan günü ABD 2017 yılı ilk çeyreği yıllıklaştırılmış reel büyüme oranı yayınlandı. 2017 yılı ilk çeyreğinin ilk büyüme tahmini (yıllıklaştırılmış olarak ve mevsimlik düzeltme sonrası) yüzde 0.7 olarak kamuya açıklandı. Kamu oyundaki beklenti yüzde 1 idi. Bir yıl evveline göre ise, reel yıllık büyüme 1.9 civarında gerçekleşti. Şirket yatırımları artarken, stoklarda azalma gerçekleşmişti.
Geçtiğimiz günlerde 'United Kingdom' reel büyümesi de pozitif yüzde 0.3 olarak yayınlanmıştı (yıllıklaştırılmamış değer). Yani hem ABD hem de UK beklenenden daha yavaş büyümüştü.
19 ülkeli Avrupa Komisyonu'nun İstatistik Bürosu Eurostat ise, Avrupa'nın reel büyümesini, yıllıklaştırılmamış değer olarak, yüzde 0.5 olarak belirlemişti. Yani aslında ABD’deki gibi yıllıklaştırma olmadığı için, Avrupa büyümesi ABD büyümesinden biraz daha yüksek olarak konuşuluyor. Verilere bakıldığında Avrupa Birliği'nde toparlanmanın kuvvetli ve daha da yüksek olduğunu söylemek mümkün. Veriler tahminlere de oldukça yakın. AB değil de, tüm Avrupa’nın büyümesi ise yüzde 0.4 olarak açıklandı.
Şimdi ise, daha öncesinde Avrupa’nın yüzde 1.7 olarak düşünülen 2017 yıllık reel büyüme tahmininin, tahminden daha da büyük olacağı düşünülmekte.
2016 yılında yüzde 1.7 oranında büyüyen Avrupa Birliği o zaman da ABD’den daha fazla oranda büyümüştü.
Fransa seçimi risk olabilir
Birkaç yıl evvel güçlü deflasyon yaşayan AB, şimdi ise enflasyonun yükselmesinden korkuyor. Enflasyon hedefi yüzde 2 değerinin biraz altında idi. İşsizlik ise son sekiz yılın en küçük değerinde.
Tabii AB için büyük risk Marine Le Pen’in bu pazar günü, yani ayın 7'sinde yapılacak olan Fransa seçimini kazanması olur.
Avrupa Merkez Bankası önceleri, 2011 yılında hem para politikasını kısmış hem de maliye politikasını da sıkılaştırmıştı. Bu da, geriye dönülüp bakıldığında ,büyük bir hata olmuştu demek doğru olur. 2014 yılında ise politikalar değişmişti. Maliye politikası sıkılaştırılırken parasal genişleme de artırılmıştı ve böylece iyileşmenin ve bugünkü büyümenin temeli atılmıştı. 2015 yılında ise iyileşme gözle görülür hale gelmiş, kredi şartları ve kredi miktarı ise daha iyi duruma gelmişti .
Örnek bir ülke ise mesela İspanya olmuş! İspanya erkenden ve acilen banka sisteminde ve istihdamda reform yapmıştı. Sonuçta İspanya tam 15 çeyrek pozitif büyüme yaşamış ve de son çeyrekte de, yüzde 0.8 büyüme gerçekleşmişti.
Geçtiğimiz günlerde Yunanistan ile kreditörler arasında yapılan son anlaşma ise, Yunanistan’ın, Avrupa Birliği'nin parası euro için bu yıl da bir sorun olmaktan çıkmasına yol açmış bulunuyor. Yunanistan 2017 yılında da borçlarını ödeyebilecek desteği aldı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.