Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Avrupa, Rusya-Ukrayna savaşının gölgesinde bir kez daha kışa hazırlanıyor. Rusya'dan doğal gaz ithalatını azaltan Avrupa, depolarını alternatif tedarikçilerden doldurma yoluna gitti. Depolarının yüzde 90'ı dolsa da Avrupa'da bu kış enerji krizi yaşanabileceği endişesi hakim.
Avrupa Birliği, 24 Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna savaşı ile kendini enerji krizinin içinde buldu. TRT HABER'in haberine göre; Batı'nın savaş ile birer birer devreye soktuğu yaptırımlar karşısında Rusya'nın doğal gaz kartını masaya sürmesi üzerine, Avrupa için kış mevsimi zorlu geçmeye başladı.
AVRUPA, ALTERNATİF TEDARİKÇİLERE YÖNELDİ
Birlik üyesi ülkeler, savaş ile Rusya'dan ithalatın azalmasıyla alternatif tedarikçilere yöneldi.
Yılda yaklaşık 400 milyar metreküp doğal gaz tüketen AB ülkelerinde 110 milyar metreküpe kadar doğal gaz depolama kapasitesi mevcut.
Bu kış için depolardaki doluluk yüzde 90'ın üzerinde.
Yani şu anki stoklar, kıtanın kışlık ihtiyacının tamamını karşılayacak düzeyde değil.
KIŞ AYININ SERT GEÇMESİ, KRİZİ TEKRAR TETİKLEYEBİLİR
AB Komisyonu'nun enerjiden sorumlu üyesi Kadri Simson kıtanın enerji güvenliğinin geçen yıla oranla daha istikrarlı bir konumda olduğunu belirtti.
Ancak son haftalarda gaz piyasasının hassasiyetini koruduğuna işaret etti.
Bu kapsamda hava koşullarının mevsim normallerinden daha soğuk olması, enerji merkezli üretimde tüketimin artması ve uluslararası piyasalardaki gelişmeler krizi tetikleyebilecek unsurlar olarak öne çıkıyor.
Depolardaki doluluk, Avrupa'nın doğal gaza ucuza erişeceği anlamına da gelmiyor.
Son 10 yılda yükselmeye devam eden doğal gaz fiyatları daha yükselebilir.
Bunun ilk işareti de geldi.
Alternatif tedarikçilerden Avustralya'daki bir doğalgaz şirketinin çalışanlarının greve gitme olasılığı bile, fiyatları yüzde 7 artırdı.
Bu da Avrupa'nın doğalgaz tüketimi ve tedarikinde ne kadar hassas bir dengede olduğunu ortaya koydu.
Avrupa doğalgaz fiyatları ılıman hava ile düşüyor
Avrupa doğalgazda yönü Azerbaycan'a çevirdi
Gazprom, Yamal-Avrupa doğalgaz hattının Polonya kısmını kullanmayacak
Avrupa doğalgaz fiyatları yükselmeye devam ediyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.