<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAvrupa ekonomisinde toparlanma zor olacak----

Avrupa ekonomisinde toparlanma zor olacak

Avrupa ekonomisinde toparlanma zor olacak
23 Eylül 2020 - 11:35 www.finansingundemi.com

Piyasalarda bugün gözler öncü PMI verilerinde. Kış mevsimi yaklaşırken artan vaka sayılarının ekonomilere etkisini görmek için için önemli bir gösterge olan veri Avrupa'da beklentilerin altında kaldı

İkinci dalga endişelerinin ve özellikle Avrupa'da artan vaka sayıları ile birlikte tedbirlerin de geri döneceği endişeleri piyasaları sararken, imalat ve hizmet sektörlerinde önemli bir gösterge olan öncü PMI verileri izleniyor   

Euro Bölgesi'nde Eylül'de öncü bileşik PMI verisi 50,1 olarak gerçekleşti. Piyasa beklentidi 51,6, ve önceki veri 51,9'du. Aynı dönem imalat sektörü öncü PMI verisi ise 51,9 olan beklentiyi aşarak 51,7'den 53,7'ye yükseldi. Hizmet sektöründe ise alınan önlemlere ve verilen teşviklere rağmen 47,6 olarak gerçekleşen veri 50,4 olan beklentinin ve 50,5 olan önceki verinin gerisinde kaldı.

İNGİLTERE 

İngiltere'de de öncü PMI verileri sert geriledi. CIPS Bileşik öncü PMI verisi önceki 59,1 oranından 55,7'ye, imalat sektörü 55,2'den 54,3'e ve hizmet sektörü tüm vergi indirimleri ve teşviklere rağmen 58,8'den 54,3'e geriledi. 

ALMANYA

Almanya'da Eylül ayı PMI verileri, artan dış talebin ihracata getirdiği canlanmanın etkisi ile Almanya'da özel sektörün korona virüs şokundan toparlanmakta olduğunu gösterirken, hizmet sektörünün yönlendirdiği yurt içi ekonomide zayıflığın sürdüğünü ortaya koydu.

Almanya'da bileşik PMI, imalat sektöründeki toparlanmanın hizmet sektöründeki zayıflığı kısmen telafi etmesinin etkisi ile Eylül'de Ağustos ayındaki 54,4 puandan sadece 53,7 puana eriledi. Ancak 54,1 puan olan analist beklentilerinin altında kaldı.

Eylül ayında imalat PMI'nın son 2 yılın en yüksek seviyesi olan 56,6 puana çıktığı Almanya'da hizmet PMI ise Haziran ayından bu yana görülen en düşük seviye olan 49,1 puana indi.

Markit ekonomisti Phil Smith yaptığı değerlendirmede, "Artan korona virüs vakaları hizmet sağlayıcılar arasında düşen güven ile örtüşmekte" dedi.

FRANSA

Fransa'da son dönemde artan korona virüs vakalarının iş dünyasında endişe yarattığı ortaya çıktı.
IHS Markit tarafından hazırlanan satın alma yöneticileri endeksi Eylül'de beklentilerin çok altında kaldı.

Eylül ayında Fransa'da imalat sektörü PMI Ağustos ayındaki 51,6 puanda 48,5 puana gerilerken, hizmet sektörü PMI da 51,5 puandan 47,5 puana düştü.

IHS Markit ekonomisti Eliot Kerr yaptığı değerlendirmede, "Korona virüs vaka sayılarındaki artış son haftalarda rekor seviyeyere yükseldi ve salgının yayılmasını yavaşlatılması için bası yeni sınırlamalar uygulanmasına yol açtı. Vaka sayılarında artıyın yeni sınırlamalar ile bir araya gelmesi işletmeerin geçici kapanmaların ikinci bir turunun yaşanacağı korkusu duymalarına neden oldu" ifadelerini kullandı.

Kerr, işletmelerin şu anda yılın geri kalanının görünümü konusunda iyimser olduklarını, ancak enfeksiyon sayılarının izleyeceği rotanın önümüzdki aylarda güveni test edeceğini de vurguladı.

PMI Endeksi Nedir?
PMI Endeksi, şirketlerin satın alma yöneticilerinin, mal ve hizmet satın alma eğilimlerini inceleyen bir göstergedir. Bu gösterge temel olarak büyüme öngörülerini açıklamaya yönelik anket niteliği taşımaktadır. Bu ankette şirket satın alma müdürlerinin, aylık periyotlarla mal ve hizmet talepleri konusunda nasıl pozisyon alacakları konusunda sorular yer alır. Amaç bu müdürlerin eğilimlerini incelemektir. Bu anketler, güncel, doğru ve genellikle benzersiz aylık ekonomik eğilim göstergeleri sunabilme kapasitesi sayesinde, merkez bankaları yanında, mali piyasalar ve ticari karar vericiler tarafından dünyada en çok takip edilen iş anketi unvanına sahiptir.

PMI Endeksi Neyi Anlatır?
2008 krizinden sonra değişen şartlarla birlikte yaşanmaya devam eden belirsizlikler dolayısıyla ülkelerin büyüme tahminlerini en iyi şekilde açıklayabilen endekslerden birisidir. Bunun en önemli sebebi bu tahminlerin herhangi bir devlet otoritesi veya ajanslar tarafından yapılmayıp, ülkede hasılatın aslan payını ellerinde bulunduran kişilerin katıldığı anket olmasından kaynaklanır. Çıkan sonuçlara göre başta merkez bankası, yatırımcılar ve finansal piyasaları yakından ilgilendirmektedir.

PMI Endeksi Nasıl Yorumlanır?
50’nin altı kötü gidişat beklentilerini göstermekte, 50’nin üstü ise ekonomide büyüme beklentisinin olduğunu göstermektedir. Bu bilgiye dayanarak yukarıdaki grafikte resesyondaki bölge hariç diğer sürelerde ekonomide büyüme beklentilerinin mevcut olduğu yorumuna ulaşabiliriz.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)