Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Temahome isimli mobilya şirketinin yönetiminde geçirdiği 16 yıl boyunca, Philippe Moreau böylesine bir taleple karşı karşıya gelmemişti. Ahşap masalar, raflar ve çalışma masalarının siparişlerinde, mayıs ayında korona virüs karantinalarının açılmaya başlamasıyla birlikte, pandemi öncesi seviyelere kıyasla neredeyse %40’lık bir artış yaşandı. Aynı zamanda Fransız mobilya üreticileri meslek örgütü başkanı olan Moreau “Siparişlerde büyük bir yığılma yaşıyoruz ve bunu pazar günleri de çalışarak, tatilleri iptal ederek, üretim sürecini kısaltarak ve daha fazla istihdam sağlayarak karşılamaya çalışıyoruz” dedi. “Siparişlerde büyük bir hızlanma var ve bu artış pandemi döneminde kaçırdığımız satışlardan daha fazla. Bunun devam edeceğine inanıyoruz” diyerek açıklamasını noktaladı. İnsanların karantina sürecinde evde daha fazla vakit geçirmesiyle ve evden çalışma uygulamalarıyla birlikte, Avrupa genelinde mobilya satışlarında büyük bir artış görüldü ve tüm perakende harcamalarını birçok ülkede geçtiğimiz yılın seviyelerinden yukarı taşıdı. Ancak harcamalardaki hızlı iyileşme buzdağının yalnızca görünen kısmı. Euro Bölgesi’nde tüketici güveni hala zayıf, fiyatlar düşmekte ve seyahat, restoranlar ve barlar gibi hizmet sektöründe durgunluk yaşanıyor. Bununla birlikte hane halkının tasarrufları rekor seviyelerde.
Alman sigorta şirketi Allianz’ın ekonomistlerinden Katharina Utermöhl, “Perakende satışları pandemi öncesi seviyelere dönmüş olsa da bu toplam hane halkı harcamalarının aynı oranda arttığı anlamına gelmiyor” dedi. Aynı zamada Avrupa genelinde, sosyalleşmenin ve yaz seyahatlerinin artmasıyla günlük korona virüs vakalarında da yeniden yükselme ihtimali endişe yaratıyor. Bu ihtimalin yeni başlayan iyileşmeye darbe indirecek yeni kısıtlamalar getirmesinden korku duyuluyor.
Fransa’dan başka hiçbir ülkede bu zıtlık bu derece belirgin değil. Fransa’da elektronik, bisiklet ve mobilya alışverişlerinin artışı, yüksek miktarda artan tüketici tasarruf oranlarıyla zıtlık oluşturuyor. Ülkenin karantinadan çıkmasıyla birlikte mobilya satışları o kadar arttı ki, Financial Times’ın haberine göre, bir önceki yıldan beşte bir oranında daha yüksek hale geldi. Elektronik ve bilgisayar ekipmanları da aynı şekilde artış gösterdi. Fransız elektronik mağazası Fnac Darty’nin mayıs ayında mağazalarını yeniden açmasıyla, satışlar geçtiğimiz yıla oranla %25 artarken, çevirimiçi satışları da %85 oranında artış yakaladı. Geçtiğimiz hafta Avrupa Komisyonu’nun ekonomik duyarlılık anketinde, Fransa Avrupa Birliği’nin büyük ekonomilerinin arasında yükseldi. Bu yükselişin nedeni olarak perakende sektöründeki ve hizmet harcamalarındaki artış gösterildi. Ancak Fransa ve Euro Bölgesi’nin geri kalanında tüketici duyarlılığı tarihi ortalamaların altında.
Fransız ekonomisinin birçok alanı hala krizde. Ülkedeki kafeler ve barlar, Fransa’daki bağımsız restoranlar ve otellerin meslek örgütlerine göre, haziran ayına kadarki üç ayda, gelirlerinin %84’ünü kaybetti. Bu kayıpların restoranlar ve oteller için daha da büyük olduğu açıklandı ve 200,000 kişinin işlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyarı yapıldı. Tasarruflardaki ani artış, Fransa’da tüketicilerin gelecekten endişe duyduğunun açık bir işareti. Hane halkının net geliri son 70 yılın çeyreklerindeki en büyük düşüşünü yaşarken, tasarruf oranları geçtiğimiz yıl %15 seviyelerindeyken, üç ay içinde %27,4’e yükseldi.
Avrupa genelinde tasarruf oranları artıyor. Avrupa Merkez Bankası’na göre, Euro Bölgesi’ndeki bankalara yatırılan paralar yılın ilk yarısında %7,4 artış gösterdi. Ancak Fransa’da bu oran bir önceki yıla göre %77, İtalya ve Almanya’da %12,5 ve İspanya’da %7’den az olarak gerçekleşti. Hane halkının harcamalarındaki büyük düşüş, Euro Bölgesi’nin ekonomisinde ikinci çeyrekteki, %12,1’lik tarihi daralma üzerinde etkili oldu.
Euro Bölgesi’ndeki işsizlik rakamları pandemi başlangıcından bu yana küçük bir yükselme gösterdi. Nisan ayındaki %7,4’lük oran, temmuz ayında %7,9 olarak açıklandı. Ancak bu durumun nedeni birçok insanın ücretsiz izne çıkarılmış olması ya da iş aramaktan vazgeçmesi. İspanya’da bu hafta açıklanan veriler, temmuz ayında uluslararası turistlerin sayısında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla %75’lik bir düşüşe işaret etti. Salı günü, hükümet, yaptığı açıklamada bu ayın sonunda süresi dolacak olan ücretsiz izin sisteminin süresini uzatmayı hedeflediğini açıkladı. Bahar aylarında ücretsiz izin politikasıyla 3,5 milyon insanın istihdamı garanti altına alınmıştı ancak hükümetin açıklamasına göre, bu kişilerin dörtte üçü işlerine geri döndü.
Nisan ayında 8,8 milyon insanın ücretsiz izne çıkarıldığı Fransa’da ise, bu rakam temmuz ayında 2,4 milyona düştü. Yine de ekonomistler bunların ertelenmiş istihdam kayıpları olabileceğinden endişe duyuyor. Fransız sigorta şirketi Axa’nın Baş Ekonomisti Gilles Moëc, “Fransa’da insanlar işlerini kaybetmekten endişe duyuyor. Tüketici güveninde yükselme görülse de, istihdam piyasasıyla ilgili algılar kötüye gidiyor. İnsanlar bunun yapay bir durum olduğunun farında ve yaz sonunda kendilerini istihdam piyasasında bir düşüşe hazırlıyorlar” dedi.
Avrupa'nın krizden çıkış formülü: Borsa
Avrupa'da üretici fiyatları temmuzda azaldı
Euro Bölgesi'nde işsizlik yükseldi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.