Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel yatırım danışmanlığı firması Oliver Wyman'ın raporuna göre, Avrupa bankaları korona virüs krizinin bir sonucu olarak önümüzdeki üç yıl içinde 800 milyar euro kredi zararı ve gelirlerine 30 milyar euroluk bir darbeyle karşı karşıya kalacak.
Financial Times’ın haberine göre, danışmanlık firmasının beklentileri çoğu ülkenin ikinci bir kilitlemeden kaçınarak yavaş bir ekonomik iyileşmeyi hedefleyeceği yönünde. Bu senaryoya göre kötü krediler üç yıl içerisinde 400 milyar euroya yükselerek yaklaşık 2,5 katı seviyesinde dalgalanması tahmin ediliyor.
Virüsün ciddi bir ikinci dalgasının oluştuğu en kötü senaryoya göreyse bu rakamla iki katına çıkıyor ve kötü kredilerin toplam kredilere oranı %10’a yükseliyor.
Oliver Wyman'ın Avrupa Finans Hizmetleri Eş Başkanı Christian Edelmann, "Salgının sektörü felç etmesi pek olası değil, ancak pek çok banka çok zayıf getirilerle belirsizlik durumuna itilecek" dedi. Edelmann bankaların geleceğine ilişkin raporunda, "Daha fazla şoka karşı son derece hassas olacaklar, kredi vermede riskten kaçınma eğiliminde olacaklar ve dönüşüm çabalarını finanse etmek için mücadele edecekler" dedi.
Avrupa bankalarında sorunlu kredi riski yükseldi
2008 Finans Krizi'nden halen toparlanamadılar
Avrupa bankaları 2008 Finansal Krizi’nden bu yana krizin etkilerinden kurtulmak için mücadele ederken aşırı rekabetçi ve parçalanmış bankacılık ortamında azalan kazançlarını toparlamaya çalışıyorlardı. Kıta Avrupası’ndaki ve İngiltere’deki bankalar ABD’li rakiplerinin yarısı kadar kâr elde edebiliyorlar. Güney Avrupa’da İtalya ve Yunanistan’daki pek çok banka halen kriz döneminden var olan borçları sebebiyle sorun yaşıyorlar.
ABD'nin en büyük beş bankası ise yılın ilk yarısındaki potansiyel kredi kayıpları için şimdiden 55 milyar dolar ayırdı. Ayırılan bu miktar son on yılın en yüksek ticari bankacılık gelirleriyle dengelendi. Ancak Banka yöneticileri ikinci yarıda bu trendin bozulabileceğini belirtiyor.
Avrupalı kredi kuruluşları bu hafta ikinci çeyrek sonuçlarını bildirmeye başladılar ve Deutsche Bank gibi en büyük bankaların bazıları, ilk çeyrekte elde ettikleri 50 milyar dolardan daha fazla provizyondaki kredi seviyesinin artacağı konusunda uyarıda bulundular.
Kovid-19 aynı zamanda uzun vadedeki aşırı düşük faiz oranları nedeniyle de bilançolara zarar verecek. Beklenen kredi kayıpları sonrasında bankaların gelirleri, ikinci bir karantina önlense bile, bu yıl 385 milyar eurodan 180 milyar euroya düşebilir. Oliver Wyman'ın tahminlerine göre, gelirler 2022 yılına kadar 2019 seviyelerine geri dönemeyecek ve 2022’de de 535 milyar euro ile 2019 gelirlerinden 30 milyar euro daha aşağıda kalacak.
AB liderleri kritik fon konusunda anlaştı
Avrupa borsaları yükselişle açıldı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.