Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Brüksel’de kurumsal kredilerde batık dalgası beklentisi yükseldi. Avrupa Birliği, Avrupa bankalarının batık kredilerle baş etmesini kolaylaştırmak için bazı çözüm önerileri sunmayı planlıyor. Aralık ayında yayınlanması beklenen bir Avrupa Komisyonu raporunda, batık kredilerin alım ve satımı için ikincil piyasaları canlandırmak ve Avrupa Birliği içerisinde, zor durumda kalan banka ağı oluşturmak gibi çözüm önerileri tartışılacak. Rapor aynı zamanda, zorluk içindeki varlıklar için banka sermaye rejimindeki anomalileri düzeltmek için yöntemleri araştıracak.
Önümüzdeki yıl ulusal iş destek programlarının süresi dolduğunda, Avrupa bir batık kredi dalgasıyla karşı karşıya kalacak. Brüksel yetkilileri, komisyonun üzerinden on yıldan fazla geçmiş olan son finansal krizde yapılan hataları tekrarlamak istemediğini söyledi. O dönemde, batık krediler nedeniyle güç duruma düşen bankaların kredi verme gücünü geliştirmek ve ekonomiyi canlandırabilmek için yeterince hızlı önlem alınamamıştı.
Komisyondan yapılan açıklamada, “en son, finansal krizden ders çıkararak, pandeminin etkileriyle savaşabilmek için, bankaların batık kredi risklerine bilançolarında yer vermek oldukça önemli” dendi. Açıklamanın devamında, “orta vadede batık kredilerin artışını önlemek için daha ileri yapısal önlemler gerekebilir” dendi.
Avrupa Komisyonu raporu henüz tamamlanmadı ve önümüzdeki ayın ortalarında yayınlanması bekleniyor. Rapor, Avrupa Birliği Finans Hizmetlerinden Sorumlu Komisyon Üyesi Mairead McGuinness önderliğinde hazırlanıyor. Odak noktasının yoğunlaştığı alanlardan bir tanesi batık kredilerin alım ve satımı için özel piyasalar. Yetkililer bu yolla bankaların batık kredilerden kurtulabileceğini ve bilançolarını dengede tutabileceğini düşünüyor. Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA) yatırımcıların batık kredileri analiz etmesi için veri örnekleri sundu ancak bunlar fazlaca kullanılmıyor ve yetkililer, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) uzun süredir savunduğu gibi, yatırımcıların bilgi sahibi olmasını istiyor.
Üzerinde düşünülen fikirler arasında, veri örneklerini zorunlu hale getirmek ya da Avrupa bölgesi için merkezi bir veri merkezi oluşturmak yer alıyor.
Brüksel aynı zamanda, standart Banka modellerinde batık kredilere atfedilen risk ağırlıklarındaki tutarsızlıkları da düzenlemek istiyor.
Financial Times’ın haberine göre, risk ağırlıkları, varlıkların alınmasına ya da satılmasına bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Brüksel, ulusal batık kredi ve borç yapılandırma rejimlerindeki en iyi pratikleri tartışacak.
Avrupa Birliği Komisyonu ulusal varlık yönetimi şirketlerinden oluşan bir ağ fikrini gündeme getirse de, ECB’den Andrea Enria’nın Avrupa genelinde bir sorunlu banka fikri Brüksel’de ilgi gördü. Sorunlu bankalar 2008 finansal krizinin ardından İspanya ve İrlanda bankalarını toparlamak için kullanılmıştı. Ancak avukatlar, bunların bazı durumlarda, tahvil sahiplerinin bir bankanın kurtarılmasından önce ortadan kalkması gerekliliği gibi yakın zamanda yürürlüğe giren kuralları tetikleyebileceği konusunda endişeli.
Enria, Ekim ayında yaptığı uyarıda, “sert ancak makul bir senaryoda, euro bölgesinde batık krediler 1,4 trilyon euroya ulaşabilir. Bu da 2008 finansal krizi ve 2011 Avrupa Birliği borç krizinin seviyelerinden oldukça yüksek” dedi.
Peterson Institute for International Economics Araştırmacısı Nicolas Véron, önümüzdeki yıl batık kredilerde yükseliş olacağı yönünde makul bir senaryo olsa da, önceden kesin bir değerlendirme yapmanın güç olduğunu söyledi.
Véron, “elbette bu noktada ikincil piyasalarda sorunlu varlıkların iyi performans göstermiyor olmasıyla ilgili endişeler var ve yeterince alıcı bulunmuyor” dedi. Açıklamasının devamında, “piyasalar hiçbir şekilde durgun ya da bitik değil ancak isteğe bağlı bir kamusal platform oluşursa bu yardımcı olabilir” ifadesini kullandı.
Euro Bölgesi’nin maliye bakanları, Pazartesi günü bölgenin bankacılık sektörüne yönelik bir anlaşmaya varmaya çalışacak ve banka iflas fonunda uzun süredir beklenen desteğin erkenden uygulanmasını sağlayacak.
Geçtiğimiz yıl en büyük 121 Euro Bölgesi bankasında, batık kredilerin toplamı altı yıl öncesine kıyasla %50 azaldı ve 506 milyar euro seviyesine gerileyerek tüm kredilerinin %3,2’sini oluşturdu.
Ancak Yunan bankalarının batık kredi oranı halen %30’un üzerinde. ECB geçtiğimiz hafta yaptığı uyarıda, “pandemi sonrasında gerçekleşecek ekonomik zorluklar 2020’nin son kısmında ve 2021’in başında bankaların varlık kaliteleri üzerinde etkili olmaya devam edecek” dedi.
Lagarde: Parada dijitalleşme eğilimi hızlandı
ECB'den mesaj: Faiz oranları düşük kalacak
Tehlike alarmı bankaların ardından teknoloji için çalıyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.