Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Avrupa bankaları, son iki yılda artan faiz oranlarından 100 milyar Euro'luk bir beklenmedik kazanç elde etti. Ancak bankaların uzunca bir süredir beklediği faiz artışları hisse senetlerindeki değerleme açığını kapatamadı.
Financial Times’ta yer alan İsviçre bankası UBS’in verilerine göre bankalar net Faiz getirisi 2021’deki 270 milyar eurodan bu yıl 378 milyar euroya tırmandı. Faiz getirilerindeki yükselişte merkez bankalarının faiz artışları etkili oldu. Kredilerse bu süre içerisinde sadece %2 oranında arttı. Bu da bankaların kazançlarının çoğunun krediler için talep ettikleri faiz ücretleri ve mevduatlara varlıklarına ödedikleri faiz arasında oluşan geniş marjdan kaynaklandığını gösteriyor.
Faiz getirilerindeki artış Avrupa bankalarının temettü ve geri alımlarını 2021’deki 90 milyar euro seviyesinden 2023’te 121 milyar euroya çıkarmasını sağladı. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, daha iyi sermaye getirileri birçok borç veren için çift haneli hisse senedi fiyat artışlarına dönüşmüş olsa da neredeyse tüm Avrupa bankalarının hisseleri hâlâ ABD’deki rakiplerine göre defter değerinin çok altında fiyatlarla işlem görüyor.
FT haberine göre UBS Analisti Jason Napier konuyla ilgili açıklamasında, “Avrupa bankaları 2020 yıl sonundan bu yana borsada yüzde 50’nin üzerinde yüksek performans gösterdi. Yine de tahminlerimizin yüzde 30 altında bilanço gücü anlamına gelen değerlemelerde işlem görüyorlar” ifadelerine yer verdi.
Yeni para çekmek için birbiriyle yarışan banka yöneticileri için en büyük endişe merkez bankalarının mart ayından itibaren faiz oranlarını yeniden düşürmeye başlaması. Zira bu durum net faiz marjları üzerindeki baskıyı yeniden şiddetlendirebilir. Net faiz marjları on yıl süren negatif veya aşırı düşük faiz oranı ortamının ardından merkez bankalarının faiz artışlarıyla birlikte bir süredir toparlanmaya başlamıştı.
Resesyon korkusu, zayıf kredi talebi, çok daha yüksek potansiyel sermaye talebi ve artan temettüler banka hisseleri üzerinde ciddi bir baskı oluşturmayı sürdürüyor. Napier, “Politika faizlerinin düşmesi, makroekonomik büyümenin yavaşlaması ve vergi ve mevzuat değişikliklerinin hayatı zorlaştırması nedeniyle, Banka hissedarlarının pozisyonlarından çıkması için açık bir konjonktürel teşvik var” açıklamasında bulundu.
UBS, 2021'de 31 milyar euro olan kredi kaybı karşılıklarının gelecek yıl için 63 milyar euroya yükseleceğini hesaplıyor. Bu miktar bankaların sağlıklı sermaye tamponları göz önüne alındığında hâlâ yönetilebilir bir seviyede. Ancak böyle bir ortamda geri alımlar veya temettüler için kullanılabilecek nakit varlıklar da tüketecektir.
Bankacılık sektörü 2023’te üç bölgesel ABD bankasının iflasına ve dev İsviçre bankası Credit Suisse’in baskın satışına sahne oldu. Credit Suisse art arda gelen skandalların ardından iflasa yaklaşırken İsviçre hükümeti devreye girdi ve kurtarma anlaşmasıyla birlikte bankayı yerel rakip UBS’e sattı.
S&P Global analisti Giles Edwards banka bilançolarının son durumu ile ilgili, “Artan bilançolar yıllarca süren marj sıkışmasının ardından hoş bir normalleşme dönemini işaret etti. Ancak bankaların kârlılıklarına dair tüm yapısal zorluklar hafifletilmedi” açıklamasında bulundu.
Bazı yatırımcılar ve banka yöneticileri ise daha iyimser bir tavır sergiliyor. Aktivist yatırımcı Cevian Capital bu ay 1,2 milyar euroluk UBS hissesi satın aldı. Yatırım firması İsviçre bankasının hisse senedi fiyatlarını ikiye katlayabileceğini ve en yakın rakibi olan Morgan Stanley’le arasındaki farkı ortadan kaldırabileceğini öngörüyor.
Morgan Stanley’nin emekliliğe hazırlanan CEO’su James Gorman geçen hafta FT’deki açıklamasında Avrupa ile aralarındaki fakın daralmasını beklediğini söyledi. Gorman, “Gelecek on yıl boyunca aradaki farkın bu kadar geniş olacağını düşünmüyorum. Bana kalırsa Avrupalılar için fırsatlar söz konusu” öngörüsünde bulundu.
2023 yılının getiri şampiyonu gram altın
Bankacılık sektörü net kârı 49.4 milyar TL'ye ulaştı
İşte ekonomistlerin 'enflasyon' beklentisi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.