Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Avrupalı banka patronları tekrar güçlenmeye başladı. 2020’nin oldukça kötü geçen ilk yarısının ardından bazı bankalar kötü kredilere ilişkin acı verici tablo nedeniyle kayıp bildirmişti. Şimdiyse üçüncü çeyrekteki geri dönüşle yükselişe geçtiler. Bankaların çoğunluğu yeni kısıtlama dalgasına rağmen salgının en kötü etkilerini arkalarında bıraktığına dair emin görünüyorlar. Buna karşın Bloomberg yazarı Elisa Martinuzzi bankaları daha fazla dikkatli olmaya çağırıyor.
Martinuzzi yazısında bankaların düzenleyici piyasa organlarına temettü ödemelerini devam ettirmek ve yatırımcı ödemelerini artırmak için yeterince uygun olduklarına ikna etme konusunda hevesli olduklarına dikkat çekiyor. Buna karşın Martinuzzi’ye göre Avrupa bankaları ekonomik daralmanın ve kâr marjları üzerinde devam eden baskının potansiyel etkisini küçümsemiş olabilirler. Finans uzmanı Alman bankası Commerzbank’ın yükselen ticaret işletmelerinden rakiplerine göre daha az pay aldığını ve bu yıl para kaybetme beklentisi olduğu örneğini veriyor.
Bankalar beklentilerini artırdı
Commerzbank’ın karamsar görünümü İtalyan bankaları Intesa Sanpaolo ve Uni Credit de dahil olmak üzere emsallerine göre belirgin bir tezat oluşturuyor. Intesa 2021 yılı kâr beklentisini korurken 2022 yılı için net gelir hedefini analistlerin beklediğinden dörtte bir fazla olacak şekilde en az 5 milyar euro olarak belirledi. Benzeri bir şekilde Uni Credit tahminleri geride bırakan üçüncü çeyrek gelirlerini açıkladıktan sonra gelecek yıl için en az 3 milyar euro kâr hedefini yineledi. Banka bu yıl 800 milyon euroya yakın kazanç bildirme yolunda.
2021’in nasıl olabileceğine ilişkin bu kadar kesin olunması soru işareti. Bankalar, menkul kıymetler biriminin ölçeği geride kalan Fransız Societe Generale da dahil olmak üzere hem borç ticareti hem de hisse senetleri kazançlarını bu yılın üçüncü çeyreğinde yükseltti. Fakat Martinuzzi piyasa şartlarında volatilitenin yüksekliğini koruyup korumayacağını hiç kimsenin bilemeyeceğine dikkat çekiyor.
Eğer gelecek yıl ticaret üzerinden elde edecek kâr düşük kalırsa bankalar kredi gelirlerine daha fazla muhtaç durumda kalacaklar. Uni Credit’in gelirleri ticaret alanındaki yükselişe rağmen yılın ilk altı ayında %7,8 oranında düştü. Bankanın öngörüleri ekonominin iyileşmesiyle birlikte kredilerdeki büyümeyle gelecek yıl 9,5 milyar euroluk net faiz gelirlerini tekrar edebileceğini düşünüyor.
Yeni kısıtlamaların sonu kasvetli görünüyor
Finans uzmanı yeni kısıtlamaların ne kadar derin bir yara açacağını kimsenin bilmediğinin altını çiziyor. Zira Bloomberg Economics verilerine göre Euro Bölgesi dördüncü çeyrekte çift dipli bir resesyona hazırlanıyor.
Avrupalı bankacıların iyimserliği yılın ilk ayında 69 milyar euroyu kredi kayıpları için kenara ayırmalarının ardından kötü kredi provizyonlarının geride kaldığı inancına dayanıyor. Yeni muhasebe kurallarına uyan bankalar bu krizde kredi ödemeleri sorun yaratmadan önce eylem almak zorunda kaldılar. Fakat önümüzdeki birkaç ay içerisinde salgının harap ettiği ekonomiyle ilgili hala ciddi şüpheler mevcut.
Uni Credit CEO’su Jean Pierre Mustier iyi performans göstermeyen kredilerdeki görünümün daha iyi olduğunu belirtiyor. Buna karşın Mustier hükümet destekli ödeme moratoryum kararının son tarihinin çok yakın zamanda bittiğinin de farkında olduklarının altını çiziyor. CEO’ya göre bu durum hangi müşterilerin kredileri ödeyebileceğine ilişkin sonuca varmayı zorlaştırıyor.
Commerzbank’tan yapılan açıklamada ise, “Korona virüsün hızla evrilen doğası karşısında uygulanacak önlemlerin şeklinin ve etkisinin önümüzdeki günlerde ve haftalarda çok daha yakından izlenmesini gerektiriyor” denildi. Bankanın 2020 yılı için hedeflediği kredi provizyonları 1,5 milyar euronun üzerinde.
Martinuzzi Commerzbank’ın karamsar açıklamalarının kötü yönetimden olabileceği konusunda şüpheleri gidermek için Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) “şiddetli fakat akla yatkın” senaryosunu örnek gösteriyor. ECB’nin bu senaryosunda Euro Bölgesi kredi kayıpları 1,4 trilyon dolar seviyesine ulaşabilir ki bu bölgenin daha önceki krizlerde karşılaştığından çok daha fazla bir kaybı işaret ediyor.
Finans uzmanına göre ECB bankaların hissedarlara temettü ödemesini yeniden başlatmayı düşünürken bu ihtimalleri de göz önünde bulunduracak.
Fransız AXA virüsün yaralarını 1 milyarla saracak
Fitch: Avrupa ve İngiltere'de düşük işsizlik uzun sürmez
Dünyanın her yerinde geçerli tek banka hesabı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.