Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Barclays’ten BBVA’ye birçok Avrupalı banka devi İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmaya (Brexit) karar vermesi, düşük seyreden faizler ve stres testleri sonuçlarının meydana getirdiği kötü etkileri bertaraf etmek için maliyetlerini düşürecek yeni tedbirlere başvuruyor.
Dünya genelinde 130 bin çalışanı bulunan Barclays, Jes Staley’in CEO koltuğuna geçtiği aralık ayından bu yana 11 bin kişiyle yollarını ayırdı. İş alımlarını donduran İngiliz bankacılık devi çoğunluğu Asya’da olmak üzere dokuz ülkede operasyonlarını durdurmuştu. Barclays yönetimi 40 bin kişiyi istihdam eden Afrika operasyonlarını satıp toplam çalışan sayısını 80 bine indirmeyi hedefliyor. İki yıl önce bünyesine CatalunyaCaixa’yı katan İspanyol bankacılık devi BBVA ise en az bin 500 çalışanını işten çıkaracak. 143 bin çalışanı bulunan İtalyan UniCredit’in yeni yapılanma planı gereği birçok çalışanının işine son vereceği belirtiliyor. Fransız Societe Generale ve İngiliz Lloyds Banking Group gibi bankaların da küçülmeye giderek binlerce çalışanını işten çıkaracağı ifade ediliyor.
Zehirli kokteyle boğuşuyorlar
Uzmanlar bankaların küçülme hamlelerinin Brexit sonrası oluşan politik belirsizlik , iç açıcı olmayan ekonomik büyüme rakamları, düşük faizlerin kar oranlarını azaltması ve artan regülasyon baskısının meydana getirdiği zehirli kokteyle boğuşmak için geldiğini vurguluyor.
Londra merkezli Investec’ten analist Ian Gordon, “Ben bankaların mevcut maliyet düşürücü planlarının hedefl edikleri zaman dilimi içerisinde getirilerini elde etmek için yeterli olduğunu sanmıyorum. Banka şubelerinin kapanışı sürecek mi? Evet. Sermaye piyasaları ve yatırım bankalarında maliyet tasfileri görecek miyiz? Evet. Bankalardan yeni düzenlemeler yapacak mı? Evet” diye tabloyu özetliyor.
Danışmanlık şirketi Berenberg’in bankacılık sektörü analisti James Chappell da, “Brexit’in etkileri üzerine özel bir odaklanmanın olduğu bu çeyreği düşündüğünüzde ekonomik görünüm sonuçlardan daha da önemli olacak” diye konuştu.
Öte yandan İtalya Maliye Bakanı Pier Carlo Padoan, İtalyan bankalarının sistemsel sorunları olduğu iddialarını reddetti. Çin’in Cehengdu kentindeki dünyanın en büyük 20 ekonomisini buluşturan G20 Zirvesi’nde konuşan Padoan, İtalyan bankaları için kurtarma paketine ihtiyaç olmadığını belirterek, “ Birkaç kritik sorun olmasına rağmen doğru yönde ilerlememiz sürüyor. Ancak İtalyan bankacılık sektörünün istikrarını tehdit eden riskler bulunmuyor” dedi.
Sermaye açıkları 1.3 trilyon dolara çıktı
Avrupalı bankalar cuma günü bankacılık sisteminin olası krize dayanıp dayanamayacağının belirlenmesi için stres testinden geçecek. Testlerde Avrupa Birliği ve Norveç’ten toplam 51 bankanın büyük bir reseyona karşı ayakta kalıp kalamayacağı belirlenecek. Stress testleri sonuçları dünyanın lisanslı en eski bankası olan Monte dei Paschi di Siena başta olmak üzere tüm İtalyan bankalarını memnun etmeyeceğe benziyor. Bloomberg verilerine göre çoğunluğu bankalardan oluşan 100’den fazla Avrupalı finans kuruluşunun sermaye açığı 30 Haziran itibariyle yaklaşık 1.2 trilyon euro (1.3 trilyon dolar)seviyesine çıktı. 2009 küresel finans krizinden bu yana bir türlü istenilen seviyelere gerilemeyen sermaye açığı geçtiğimiz ay Brexit kararından sonra hızla büyüdü.
Lozan’daki Risk Yönetimi Merkezi tarafından hazırlanan analize göre, BNP Paribas, Deutsche Bank, Barclays, Credit Agricole Group ve Societe Generale en fazla sermaye açığı verecek bankalar olabileceği tahmin ediliyor.
Dünya
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.