Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
EY’nin Avrupa Yatırım Çekiciliği 2016 Araştırması’na göre; Avrupa’ya yapılan doğrudan yabancı yatırımlar 2016’da bir önceki yıla göre %15 artış göstererek 5 bin 845 proje ile rekor seviyeye çıkarken, Türkiye’ye yapılan doğrudan yabancı yatırımlar %3 yükselerek 138 projeye ulaştı. Projeler sayesinde yaratılan yeni istihdam Avrupa genelinde 259 bin 673 olurken, Türkiye’de 7 bin 179 olarak gerçekleşti.
Dünyanın lider denetim ve danışmanlık şirketlerinden EY, Avrupa Yatırım Çekiciliği 2017 Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Dünya genelinde 505 yöneticiyle yapılan görüşmeler sonucu oluşturulan araştırmaya göre; Avrupa’ya yapılan doğrudan yabancı yatırımlar (DYY) 2016’da bir önceki yıla göre %15 artış göstererek 5 bin 845 proje ile rekor seviyeye ulaştı. Bununla birlikte yatırımlar sayesinde aynı dönemde yaratılan yeni istihdam ise bölge genelinde %19 yükselerek 259 bin 673 olarak gerçekleşti.
Birleşik Krallık, Almanya ve Fransa’nın Avrupa’da en fazla doğrudan yabancı yatırım çeken ülkeler olduğunun belirtildiği araştırmada, Türkiye’ye ilişkin bulgular da yer alıyor. Verilere göre Türkiye’ye yapılan doğrudan yabancı yatırımlar geçen yıl 2015 yılına göre %3 artış göstererek 134 projeden 138’e yükseldi. Öte yandan 2015 yılında projeler için 2 bin 971 yeni istihdam yaratılırken, bu rakam %142 artışla 2016’da 7 bin 179’a ulaştı. Yeni istihdam sayısındaki artışın kayda değer olduğunu dile getiren EY Türkiye Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Müşfik Cantekinler, “Türkiye’de istihdamın en önemli konulardan biri olduğunu ve yabancı yatırımların devamının bu açıdan da çok değerli olduğunu” belirtti.
Türkiye’nin doğrudan yabancı yatırım projeleri on yılda yaklaşık 5 kat arttı
Türkiye’ye yönelik son on yılda yapılan doğrudan yabancı yatırım sayısındaki değişime bakıldığında, 2006 yılında 28 olan proje sayısının, 2016 yılında 138’e ulaşarak yaklaşık 5 kat artış gösterdiği görülüyor. Proje sayısındaki artışın önümüzdeki yıllarda da devam etmesini beklediklerini belirten Müşfik Cantekinler, “Türkiye’nin genç nüfusu, tüketim alışkanlıkları, girişimcilik kültürü ve coğrafi konumunun her dönemde yabancı yatırımcılar için dikkat çekici olduğunu, bu unsurların, ekonomik büyüme ve doğru yatırım politikaları ile desteklenmesi halinde, yabancı yatırımların artarak devam edeceği” değerlendirmesini yaptı.
Batı Avrupa doğrudan yabancı yatırımlarda en çekici bölge
EY’nin araştırmasına göre; Avrupa’ya yapılan doğrudan yabancı yatırım projelerinin %51’i Birleşik Krallık (1.144), Almanya (1.063) ve Fransa’da (779) gerçekleştirildi. İspanya 308 proje ile dördüncü sıradaki yerini korurken, Polonya 256 proje ile beşinci sıraya yükseldi. İlk üç ülke arasında Fransa, proje sayısındaki artış bakımından %30 ile en büyük yükselişi kaydederken, Almanya %12, Birleşik Krallık ise %7 artış gösterdi.
Doğrudan yabancı yatırım projeleri bakımından en çekici 20 ülkenin sıralandığı araştırmada; İsveç, İtalya ve Çek Cumhuriyeti bir önceki yıla göre en iyi performansı gösteren ülkeler oldu. İsveç’te proje sayısı %76 artış ile 90’a yükselirken, İtalya %62 artış ile 89 ve Çek Cumhuriyeti ise %57 yükseliş ile 110 projeye ev sahipliği yapıyor. Geçtiğimiz yıl yalnızca Hollanda (-%5), Belçika (-%5) ve İsviçre (-%2) proje sayısı bakımından düşüş kaydeden ülkeler oldu.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.