Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yıllık 25 milyon 125 bin araç garantisi verilen Avrasya Tüneli'nde yaklaşık 8 milyon aracın parasını ödemek yine vatandaşa kaldı. Avrasya Tüneli için verilen araç garantisi nedeniyle 2018 yılında işletmeci firmaya 155 milyon lira ödenirken, 2019 yılı için bu tutar 177 milyon lira olacak. 2020'de ise yaklaşık 300 milyon liralık bir faturanın çıkması bekleniyor.
Yap-işlet-devret projeleri olarak hayata geçirilen Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprülerinde 2019 yılında araç geçişlerinde büyük düşüş yaşanmış ve Hazine işletmeci firmalara daha büyük tutarlar ödemek durumunda kalmıştı.
TABLO DEĞİŞMEDİ
CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, SÖZCÜ'ye yaptığı açıklamada, 2019'da Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprülerindeki araç sayılarının düşmesi ile Hazine'nin 2 milyar 735 milyon lira ödemek durumunda kaldığını belirtti. Akar, “2019'da 17 milyon 271 bin araç geçişi sağlandı ve 2018 yılında geçiş yapan araç sayısı ile aynı düzeyde kaldı. Yıllık 25 milyon 125 bin araç garantisi verilen Avrasya Tüneli'nde 8 milyon aracın ödemesi yine Hazine'ye yüklendi” dedi.
Milletin cebinden 3 milyar lira çıkacak
Dolar kuruna göre belirlenen köprü ve tünel geçiş ücretlerine bu yıl yüzde 50'nin üzerinde zam geldiğini belirten Haydar Akar, Hazine'nin ödemesi gereken tutarların katlanacağına dikkat çekti. Avrasya Tüneli'nde geçen yıl 23 lira olan geçiş ücretinin yüzde 56 zam ile 36 lira olduğunu belirten Akar, şunları söyledi:
“Yıl sonundaki fatura yaklaşık 300 milyon lira olacak ve Hazine'ye kesilecek fatura da 2 kat artacak. ‘Milletin cebinden bir kuruş çıkmayacak diyenlerin, sadece 3 proje için 1 yılda ödeyecekleri 3 milyar lirayı açıklaması gerekir. 2019 yılında Osmangazi Köprüsü için 6 milyon, Yavuz Sultan Selim Köprüsü için 36 milyon ve Avrasya Tüneli'nden de 8 milyon aracın bedelini Hazine ödemek durumunda kaldı.”
yapılırken hazineden hiç para harcamamıştık. 11 şehir hastanesine otoyollara köprülere garanti verildi ya şuan onlara para yetiştiremiyoz bişey den zarar ettiğinde ikinciyi yapmazsın hala daha yap işlet devret modeliyle başka şeyler yapılmaya çalışılıyor bu yanlıştan dönün artık milletin vatandaşın nefes alacak durumu kalmadı yazık bu ülkeye millete insanlara
Yarasın
Herhalde proje yapılmazdan evvel proje toplam maliyeti ile devlete devredileceği zamana kadarki her yıl ödeme riski karşılaştırılmıştır..Eğer toplam maliyet altında ise bu tür yatırımlar daha ucuza gelmiş olur. Keşke hiç ödenmese fakat risk her işte oluyor. Geçiş fiyatları biraz inmeli ki talep görsün.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.