Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından hazırlanan AVM Endeksi'nin Temmuz 2016 sonuçları açıklandı. Endeks, bu yılın temmuz ayında 2015'in aynı ayına kıyasla yüzde 2,6 gerileyerek 189 puana düştü.
AVM’lerdeki kiralanabilir alan (metrekare) başına düşen cirolar da temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 azaldı. Türkiye ortalaması 721 TL'ye ulaşan verimlilik ise İstanbul'da 741 TL, Anadolu'da 708 TL oldu.
Endeks, kategoriler bazında temmuzda 2015'in aynı ayına kıyasla yüzde 3 düşüş gösterdi. Bu dönemde endeks, hipermarket kategorisinde yüzde 38, yiyecek kategorisinde yüzde 10, ayakkabı-çanta kategorisinde yüzde 8'lik artış kaydederken, AVM'lerdeki diğer alanların ciroları yüzde 1, giyim kategorisi ciroları yüzde 5, teknoloji hipermarket ciroları da yüzde 12 geriledi.
Ziyaret sayısı endeksinde ise aynı dönemde yüzde 2,9'luk azalma oldu.
'Zorunlu ihtiyaca yöneldi'
AYD Başkanı Hulusi Belgü, konuya ilişkin değerlendirmesinde, AVM Endeksi'nde temmuz ayında görülen düşüş, enflasyon da dikkate alındığında ciddi bir durgunluğun göstergesi olmakla beraber, bayram alışverişinin haziran ayına sarkmasının buradaki önemli etkenlerden biri olduğunu ifade etti.
Belgü, 15 Temmuz gecesi ülke olarak çok büyük bir badire atlatıldığını belirterek, şunları kaydetti:
"Yaşanan başarısız darbe girişimi sadece demokrasimizi değil aynı zamanda günlük yaşamımızı, birlik ve beraberliğimizi de hedef alan bir olaydı. Nitekim darbe girişiminin hemen sonrasındaki dönemde AVM cirolarında yüzde 15, ziyaret sayılarında ise yüzde 65'e yakın hızlı düşüşler gözlendi. Ancak bu düşüşler süreklilik arz etmemiş, hafta başından itibaren toparlanmalar başlamış ve temmuz ayı geneli yüzde 2,6'lık düşüşle kapanmıştır."
Hulusi Belgü, bu dönemde kategoriler bazındaki cirolara bakıldığında en yüksek artışın hipermarket kategorisinde yaşanmasının AVM ziyaretçilerimizin ağırlıklı olarak zorunlu ihtiyaçlarına yöneldiklerini gösterdiğini aktardı.
Endeksin 2016 yılının başından itibaren temmuz ayında ilk kez düşüş kaydettiğine dikkati çeken Belgü, "Ancak daha önceki dönemde yaşanan terör saldırıları sonrasında da görüldüğü gibi halkımız teröre ya da tahriklere teslim olmamış, günlük yaşamını gerektiği normlarda yaşayabilmenin tüm bu olaylar karşısında verilecek en güçlü yanıt olduğunu bir kez daha göstermiştir." ifadelerini kullandı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.