<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAVM'de rüzgar tersine döndü----

AVM'de rüzgar tersine döndü

AVM'de rüzgar tersine döndü
21 Nisan 2013 - 07:37 www.finansingundemi.com

3 yıl öncesine kadar boş mağaza bulunmayan AVM'lerde şimdi durum çok farklı

Üç yıl önce dövizle kira yerine TL'ye geçmeye bile yanaşmayan AVM'ler, U dönüşü yaptı. Sabah'tan Özge Yavuz'un haberine göre Kiracılar verimsiz mağazaları kapatınca, çark edip imtiyazlar sunmaya başladılar. Mağaza sahiplerine "Kirayı indirelim, dekorasyonu biz yapalım" diyorlar
Alışveriş merkezlerinde (AVM) devran tersine döndü. Sayıları fazla değilken markalara zor koşullar sunan, TL yerine dövizle kiralamada direten AVM'ler, çarşı esnafı mağaza kapatmaya karar verince U dönüşü yaptı. Türkiye genelinde 310 AVM'nin 23'ünün kapatılması, okul ya da hastaneye dönüşmesinin gündemde olduğu şu günlerde kiracılarını kaybetmemek için çeşitli imtiyazlar sunuyorlar. Bunlar arasında kira indiriminden dekorasyona, ortak giderden reklam tanıtım desteğine kadar birçok seçenek var.
REKABET ARTIYOR
Ancak her ne olursa olsun, kiracıların tavrı net. Roman'ın patronu Turgut Toplusoy, piyasanın çok sıkışık olduğunu belirterek, "Verimsiz 6 mağazayı kapatma kararı aldık. AVM'ler bedavaya bile verse dükkân istemiyoruz" dedi. İstanbul ve Ankara gibi AVM'lerin yığıldığı iller bir yana Anadolu'da da ciddi bir rekabet başladı. Samsun, Kayseri gibi illerde AVM sayısı biri geçti. Kiracılar da yeni yapılan AVM'leri tercih etmeye başladı. İsimlerini açıklamak istemeyen birçok marka sahibi Samsun'daki Yeşilyurt AVM'den çıkarak, ilde yeni açılan Piazza'ya geçmeyi planladıklarını söyledi.
GÜZEL TEKLİFLERE KAPALIYIZ
Her AVM'ye girerek plansızca büyüyen perakende firmaları kâr realizasyonu için verimsiz mağazaları kapatma kararı aldı. İnci Deri'nin patronu Ali Murat Kızıltaş, son iki yılda 10 mağaza kapattıklarını söyledi. AVM'lerin tekliflerine rağmen verimsiz mağazanın operasyonunu sürdürmenin anlamsız olduğunu belirten Kızıltaş, "Bazı AVM'ler baştan dolmadı. Ancak iyi iş yapan da yok değil" diye konuştu. İpekyol-Miroglio Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın da, bazı AVM'lerden gelen güzel tekliflere kapalı olduklarını söyledi. Ayaydın, 2008'den bu yana 10 mağaza kapattıklarını açıkladı.
NASIL İMTİYAZLAR VERİYORLAR?
1- KİRA İNDİRİMİ
Verimsiz mağaza kapatma operasyonunda başı büyük markalar çekiyor. Dolayısıyla bunları kaybetmek istemeyen AVM'lerin yüzde 20 ila 50'ye varan oranlarda kira indirimi yaptığı belirtiliyor. Hatta yatırımının geri dönüşünü tamamlamış AVM'ler net yüzde 50 indirim seçeneği bile sunuyor. Kulislerde uyguladıkları oran bilinmese de bazı kiracılarına indirim yapan AVM'ler arasında Kayseri Park, Anatolium Ankara ve A Plus Ataköy'ün de olduğu konuşuluyor.
2- ORTAK GiDER VE CİRO SİSTEMİ
AVM'ler kiracıların en çok şikâyet ettiği ortak giderler konusunda da çeşitli adımlar atıyor. Birçok AVM'nin ortak giderde indirim yaptığı ifade edilirken, kiracıların "Metrekare başına 5 dolardan fazla vermem" taleplerini de kabul ettikleri konuşuluyor. Sabitten ciro ağırlıklı kira uygulamasına geçiş yapan AVM'ler de olduğunu belirten bir firma sahibi, "Ciro kirası, her zaman tercih ettiğimiz bir model" diye konuştu.
3- DEKORASYON DESTEĞİ
AVM'lerin sunduğu fırsatlardan biri de dekorasyon desteği. INSIDE AVM Danışmanlık'ın kurucu ortağı Muzaffer Gülöz, "Sayı azken kiracılara böyle fırsatlar sunmuyorlardı. Özellikle büyük markaların istediği dekorasyon desteğini sağlamak artık normal bir işlem gibi oldu" dedi. Kulislerde Sapphire, Trump Towers gibi birçok AVM'nin bazı kiracılarına dekorasyon desteği verdiği belirtiliyor.
4- REKLAM FIRSATLARI
Mağaza kiralarında indirim yapmayan AVM'ler ise esnafa reklam alanında fırsatlar sunuyor. Bir AVM binasının dış kısmında reklam tabelası bulunması marka için ciddi bir maliyet. Ancak bazı AVM'lerin kiracısını kaçırmamak için dış cephe reklam alanından para talep etmediği ifade ediliyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)