<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakAVM Ciro Endeksi Ocak 2017’de düştü----

AVM Ciro Endeksi Ocak 2017’de düştü

AVM Ciro Endeksi Ocak 2017’de düştü
14 Mart 2017 - 15:39 www.finansingundemi.com

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin Ocak ayı sonuçları açıklandı

AVM’lerde kiralanabilir alan (m2) başına düşen cirolar Ocak 2017’de İstanbul’da 854 TL, Anadolu’da 696 TL olarak gerçekleşmiştir. Türkiye geneli metre kare verimliliği ise Ocak 2017’de 913 TL’ye ulaştı.

 Ocak ayında ciro artışı ayakkabı-çanta kategorisinde yaşandı…

Kategori bazında karşılaştırmada, en çok ciro artışının yaşandığı kategori yüzde 9’luk artışla ayakkabı-çanta kategorisi oldu. Geçtiğimiz yılın Ocak ayı ile karşılaştırıldığında 2017’de yiyecek kategori cirolarında değişim yaşanmazken giyim ve AVM’lerdeki diğer* alanlar kategorileri cirolarında yüzde 1, teknoloji kategori cirolarında yüzde 2 ve hipermarket cirolarında yüzde 5 oranında düşüş yaşandı.

 Ziyaret Sayısı Endeksi

Ocak 2017 verileri bir önceki dönemin aynı ayı ile karşılaştırıldığında ziyaret sayısı endeksinde yüzde 5,4’lük azalma yaşandığı gözlemlenmiştir. 

AVM Endeksi Ocak 2017 sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü: “2016 yılı boyunca yaşadığımız hem siyasi hem de ekonomik çalkantılar, gerek perakendecilerimizi gerekse AVM müşterilerini 2017 yılında daha temkinli bir başlangıç yapmaya sevk etti. Ocak ayı ciro endeksimize ve ziyaret sayımıza da yansıdığını gördüğümüz değişimin, yılın ilk ayından sonra sağlanan ekonomik istikrar ve döviz kurlarındaki dalgalanmanın durulması ile yeniden yükselen bir grafiğe sabitlenmesini bekliyoruz. Kategori bazında incelediğimizde ise son aylarda düzenli bir ivme yakalayan ayakkabı çanta kategorisi yükselişini sürdürmeye devam ediyor” dedi.

Prof. Dr. Emre Alkin, rapora ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu; “Ocak ayı AVM Endeksi bizi gösteriyor ki, yılbaşından 30 Ocak’a kadar devam eden kur yükselişini tüketiciler üzerinde olumsuz bir etki bırakmış. Türkiye’de hem yatırımlar hem de tüketim tarafında kararları etkileyen faktörlerin başında kur hareketleri geliyor. 

Döviz kurlarının enflasyon üzerindeki geçişkenliği biliniyor. Fiyat artışlarının belli ürünlerde daha şiddetli olacağını tahmin eden tüketicilerin, AVM’lerden ocak ayında fiyatları fazla yükselmemiş hatta fiyatları gerilemiş ürünleri tercih ettikleri de gözüküyor. Buradan hareketle AVM ziyaretçilerin giderek çözüm odaklı oldukları ve ‘rasyonel’ olarak tarif ettikleri fiyatlardan alışveriş ettikleri rahatlıkla söylenebilir. Dolayısıyla AVM dahilindeki markaların kampanyalarını diğer mecralara göre daha etkin şekilde yürüttükleri de belirtebiliriz. 

Sonuç olarak, geçirdiğimiz zor zamanların ardından da 4.00 TL’ye doğru yükselişe geçen Dolar’ın gölgesinde devam eden ocak ayına ait AVM Endeksi’ndeki mütevazı gerileme şaşırtmıyor. Ziyaretçi sayısının ocak ayındaki şartlar altında gerilmesini doğal karşılarken, metre kare verimliliğindeki yükselişin sevindirici bir gelişme olduğunu düşünüyorum.”

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)