Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Fon yöneticisi Richard Buxton, “kendimi yıldız fon yöneticisi olarak görmüyorum” demişti. Ancak elbette her yıldız fon yöneticisinin böyle bir cümle kurması beklenir. Bu açıklamadan bir yıl önce, Buxton İngiltere’nin en büyük fon yöneticisi Schroders’tan ayrılarak Old Mutual’a transfer oldu.
Aynı yıl Buxton’ın yönettiği fon 160 milyon sterlinden 1,1 milyar sterline yükseldi. Bu yükselişin nedenleri arasında ise, yatırım uzmanının eski işinden gelen bağlantıları da gösterildi. Üç yıl sonra dev fon yöneticilerinden birinden daha şok bir karar geldi: David Cumming Standard Life’ı şirkette geçirdiği 18 yılın ardından terk etti.
Cumming’in ayrılması ise o dönemde rakibi Aberdeen Asset Management’la birleşme sürecinde olan yatırım şirketi için “büyük kayıp” olarak değerlendirdi. Bu hafta ise Cumming Aviva Investors’daki görevinden “karşılıklı anlaşma” ile ayrıldığı açıklandı. Yatırım uzmanı Aviva’da Özsermaye Baş Yatırım Uzmanı olarak görev yapıyordu.
Financial Times’ın haberine göre, Cumming’in liderliğini yürüttüğü birim Aviva’nın görece küçük birimlerinden biriydi ve şirketin yatırımcılarının dikkatini çekmiyordu. Ancak fon yönetimi evreninde yıldız olmanın anlamı eskisi gibi değil. Büyük paralar çeken büyük isimlerin yönetim kurulunun ya da patronların üzerinde ağırlığının olduğu dönemler geride kaldı. Yine de Cumming’in ayrılığı bir yıldızın kaydığı anlamına gelmiyor.
finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, Cumming’in yönettiği fon geçtiğimiz yıl %62 yükseliş gösterdi. Aynı kategoride ise ortalama yükseliş %24 olarak kaydedildi. Aviva’dan yapılan açıklamada şirketin “piyasa lideri olacak sürdürülebilir bir yatırım birimi” oluşturduğu söylendi. Dolayısıyla şirket birimden bazı çalışanların işten çıkarılmasının, ESG fonlarına odaklanma amacıyla gerçekleştirildiğini açıkladı.
Ancak birimin ekibinin üçte birinden fazlası işten çıkarılmış olsa da birim faaliyetlerine devam ediyor. İşten ayrılanların sayısının 10 ila 12’yi bulacağı düşünülüyor. Bu durum ise ESG’ye odaklanma hedefinden ziyade, bir maliyet kısma politikası olarak görünüyor. Bunun nedeni ise yıldız fon yöneticileriyle çalışmanın oldukça pahalı olması. Aynı zamanda dış kaynaklı fonlar için rekabet etmek de yüksek maliyetli. Aviva Investors’ın yönettiği 370 milyar sterlinlik varlıkların %80’i sigorta şirketinin kendisinden geliyor.
Aviva grubu ise aktivist yatırımcı Cevian’ın maliyet kısma baskılarıyla karşı karşıya. Belki de büyük isimler artık gerekli görülmüyor. Fon yönetimi sektörü giderek kişiselleşmeden uzaklaşarak kurumsallaşıyor.
Kilit bireylerin beraberinde getirdiği riskler ve zorlu iç politikalar muhtemelen şirketlerin farklı yaklaşımlara yönelmesine neden oldu. Ancak sektördeki değişim beraberinde başka gelişmeleri de getirdi: Aktif yöneticilerin gücünü baskı altında bırakan, düşük maliyetli pasif yatırımlar. Portföy yöneticileri ve risk yönetimi uzmanları en yüksek maaşlar alıyor. Butik şirketler bile şimdi çalışanlarını değil süreçlerini öne çıkarıyor.
Jim Cramer: Hiperenflasyon ihtimali masadan kalktı
Akbank, dış ticarette “yeşil dönem” başlatıyor!
Finansal piyasalarda yeni bir çağ başlıyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.