BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisAudi Bank’a verilen izin politik...----

Audi Bank’a verilen izin politik...

Audi Bank’a verilen izin politik...
31 Ekim 2011 - 09:37 www.finansgundem.com

Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'tan ilginç iddia..

BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) 300 milyon dolar sermaye getirme sözü karşılığı Lübnan bankası Audi’ye bankacılık kurma izini verdi. İleride de Ortadoğu ülkelerinden 10 milyar dolar dolayında mevduatı Türkiye’ye çekecekmiş. Audi Bank, rekabeti artıracak, kaliteyi yükseltecekmiş.
İzin verilmiş. Bize “hayırlı olsun” demek düşer. Hayırlı olsun da, işin ekonomisini saf ve bakir Anadolu çocuğu olarak anlayamadım.
Türkiye’de banka sayı az da çoğaltmaya mı çalışıyoruz? 48 banka yetmiyor mu? 16’sının yabancı Banka olması az mı? Bizimkiler küçük de Türkiye’ye dev bir banka mı geliyor?
Getirdiği sermaye ile bu banka Türkiye’nin 21’inci büyük bankası olacakmış. Audi’nin sermaye olarak getireceği döviz 300 milyon dolar. Bizim Denizbank’ı Dexia isimli yabancı banka 3.25 milyar dolara almıştı. Şimdi satışta. 5-6 milyar dolar istiyorlar. Şimdilerde (krize ve döviz kıtlığıma rağmen) 300 milyon dolar döviz fındık fıstık parası. Merkez Bankası 1.3 milyar dolar döviz satmak için günlük ihale açıyor. Bir günde 350 milyon dolar satıyor. Hem de bir gün değil. Üst üste, günler boyu.
Biz Eylül ayında “İnci, kıymetli taş ve altın-gümüş” faslından 1.49 milyar dolar ithalat harcaması yaptık. Eylülde ithalat ile ihracat arasındaki fark (dış ticaret açığı) 10.4 milyar dolar. Bu rakamlara bakınca, gelecek 300 milyon dolar ile vaad ettiği 10 milyar dolar mevduatın ekonomimize ne katkıda bulunacağını anlamak zorlaşıyor. Audi Bank’ın getireceği para ekonomiye katkıda bulunacak büyüklükte olmadığına göre acaba bu banka bize bankacılığı mı öğretecek?
Türkiye’deki bankalardan farklı bir aş mı pişirecek? Bunu bankacılarımız bilir. (Onların da sesi çıkmıyor... Veya çıkmaz oldu!)
Bu işin ekonomisi yok
Bu işin ekonomisi olmadığına göre, bu işin arkasında bir başka iş olmalıdır. Bu da olsa olsa “politik” değerlemedir. Türk Hükümeti (BDDK değil) Lübnan üzerinden Ortadoğu ve Körfez ülkelerindeki sermaye piyasalarına ulaşma arayışında olabilir. Lübnan bankası, Arap Rüzgarı ile geleceği belirsiz hale gelen Ortadoğu ve Körfez ülkeleri pazarından, sağlam ve istikrarlı bir yakın pazar arayışında Türk pazarına ayak atmak isteğinde olabilir. Lübnan’da siyaset ve ekonomi bakımından şimdilik iyi durumda ama, bu durum her zaman değişebilir. Suriye’nin, İran’ın, Irak’ın istikrarsızlığı ve Arap ve Körfez ülkelerinin geleceği konusundaki şüpheler, Lübnanlıları Türkiye’ye çekmiş olabilir.
Ben saf ve bakir bir Anadolu çocuğu olarak politikadan anlamam. Büyüklerimiz her şeyi benden daha iyi düşündüğünü, her şeyi benden daha iyi bildiğini kabul ederim. Her şeyi de bana anlatacak değiller ya... Bu iş “iyidir” dediklerine göre, koyun altında buzağı aramaya gerek yok... Hoş geldin Lübnanlı Audi Bank.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • misafir02 Kasım 2011 11:25

    güngör hoca'ya katılmamak elde değil. türk bankacılık sisteminin büyüklüğü ortadayken 300 milyon dolarlık bir banka sermayesi hiçbir şekilde açıklanamaz. şimdi bu lisansı alan bankanın ileride işler düzeldiğinde bu lisansı kaça katlayıp başka birilerine satacağını hep birlikte görürüz. ayrıca bddk başkanının bu konuyla ilgili çıkıp, "bu işlem türk bankacılığına olan güvenin işaretidir" demesi de Tevfik beye hiç yakışan bir değerlendirme olmadı! giderayak o da birilerine sempatik mi görünmeye çalışıyor acaba?

  • Bir Bankacı01 Kasım 2011 11:41

    Tamamen katıldığım bir değerlendirme. Ancak şunu da eklemek istiyorum, Türkiye'deki banka karları yabancıların ağızlarını sulandırıyor. Ama Türk halkını ve sektörü tanımadan bir şeyler yapmaya çalışıyorlar.Yabancı bankalarda çalışmış biri olarak, çalışmak için her zaman Türk bankalarını tercih ederim.