Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ile Pakistan Savunma Üretim Bakanlığı arasında yürütülen Atak helikopteri görüşmeleri sonunda 1,5 milyar dolarlık sözleşme imzalandı.
Türkiye'yi taarruz helikopteri ihracatı yapan birkaç ülke arasına sokan bu gelişme, ekonomik boyutuyla da çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye, geçen yıl yaklaşık 157 milyar dolarlık ihracata imza attı. Pakistan'a yapılan tek kalemlik Atak ihracatı, geçen yılki ülke ihracatının yaklaşık yüzde 1'ine karşılık geldi.
Atak ihracatı, Türkiye'nin geçen yıl yaptığı 3,3 milyar dolarlık "mücevher" ihracatın ise yaklaşık yarısını buldu.
Pakistan'a yapılacak 2-3 yıllık bir döneme yayılan Atak teslimatlarının ekonomik karşılığı, yıllık 2,3 milyar dolarlık "su ürünleri ve hayvansal mamuller", 2,2 milyar dolarlık "yaş meyve ve sebze" ile "halı", 1,9 milyar dolarlık "fındık ve mamulleri" ihracatına yaklaştı.
"Deri ve deri mamullerindeki" yıllık 1,5 milyar dolarlık ihracatı yakalayan Atak satışı, birçok sektörün yıllık ihracatını ise geride bıraktı.
Atak ihracatı, geçen yılki 1,4 milyar dolarlık "meyve sebze mamulleri", 1,3 milyar dolarlık "gemi ve yat" ile "kuru meyve ve mamulleri", 950 milyon dolarlık "tütün", 323 milyon dolarlık "zeytin ve zeytinyağı" ihracat rakamlarının üzerinde gerçekleşti.
Sektörün yıllık ihracatının yüzde 87'si
Pakistan'a Atak ihracatı, savunma ve havacılık sanayisindeki ihracat stratejilerinin başarısına önemli katkılarda bulunacak.
Taarruz helikopteri gibi zorlu bir ürünün ihracat başarısı yakalaması, Türk savunma sanayisi tarafından uluslararası pazarlara yönelik güçlü bir mesaj olarak değerlendiriliyor.
Bu satışın, Türk Havacılık ve Uzay Sanayiinin farklı ülkelerde Atak ihracatına yönelik görüşmelerini olumlu etkilemesi bekleniyor. Atak satışı, helikopter üzerinde ürün ve çözümleri bulunan bir dizi firmaya yurt dışına açılma olanağı sunacak.
İhracatın lojistik, yedek parça, eğitim ve mühimmat anlamında geniş bir sözleşme paketini kapsaması Pakistan ile uzun yıllara yayılan bir iş ilişkisi kurulması anlamına geliyor.
Pakistan'a yapılan 1,5 milyar dolarlık ihracat, savunma ve havacılık sanayisinin geçen yılki yaklaşık 1,7 milyar dolarlık ihracatının ise yüzde 87'sine karşılık geldi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.