Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
‘Bitcurious’ demek, Bitcoin merakı veya aşkı olmak demek! Çin de, eylülde Bitcoin sevdasını ortadan kaldırmaya, engellemeye çalışmıştı ama başarılı olamamıştı. Çünkü insanlar ya kendi aralarında alışveriş yapıyorlardı, ya da başka ülkelere gidip işlerini hallediyorlardı.
Hong Kong’da Bitcoin veya Etherium takas yerlerinde fiyatlar oldukça ucuzdu ama Japonya veya Güney Kore’de Bitcoin fiyatı, mesela Hong Kong’a göre yüksek olan nüfus nedeniyle, daha da yüksekti. Güney Kore global ticaret miktarının yüzde 12 kadarını yapmaktaydı. Miktar da fiyat da sık sık ve hemen de her gün artmaktaydı. Alışveriş sevdalı insan sayısı o kadar hızla artıyordu ki ve Bitcoin o kadar popülerdi ki, insanlar perakende hisse senetlerinden paralarını çekip bitcoin’a yatırım yapıyorlardı. Tabii Japonya’da da Güney Kore gibi benzer Bitcoin sevdası olduğundan 2017’de fiyatlar yüzde 1400 kadar artmıştı. Japonya’da yapılan araştırma ve tahminlere göre de, günlük global alışverişin yüzde 40 kadarı yapılıyordu.
Tokyo’da Bitcoin reklamları trenlerdeki reklamlarla ve de büyük panolarda piyasaya çıkıyordu. Bit Flyer adlı bir ticari kuruluş, reklamlarıyla Yen takaslı Bitcoin alım satışını kimsenin görmemezlik etmesine olanak vermiyordu.
Crypto Currency Coin Academy adlı Bitcoin öğreten kuruma, Finans Bakanı Taro Aso gelmiş ve de pek cesaret vermeyen bir konuşma yapmıştı. Ama Japon Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda da, Bitcoin henüz bir para cinsi değil diyordu. Ama Japonya 11 adet, kamusal olarak izlenen takas şirketini de resmen kabul etmişti.
Güney Kore’de ise, Bitcoin balonu oluşması daha kuvvetli idi. Ama Güney Kore de aslında Bitcoin balonu kurulmasını istemiyordu.
Güney Kore’de Başbakan Lee Nakyon gençleri ikaz ediyor ve de çabuk kar aşkına kurban gitmeyin diyordu. Dijital paralar önemli boyutta kanunsuz işler için de kullanılıyordu. Ama Kore’nin finans sektörü uzmanlarının yerine, acemilerin piyasaya girmesi de pek sağlıklı değildi.
Bir bankacı diyordu ki, Güney Koreliler Bitcoin’a oldukça çok yatırım yapmışlardı. Fiyatlar da düşerse, konut ve hisse senedi piyasası da aşırı etkilenirdi. Kore’deki haneler kredi alıp, ipotek yaparak kredili ev almışlardı.
Ama başkaları da aşırı endişeli değildiler. Çünkü Bitcoin, normal para Yen gibi haberlerle, bir yerden diğer bir yere hareket etmiyordu. Kimse de Bitcoin’in neden aşırı değer kaybı veya kazancı yaptığı konusunda, teknik bir fikir sahibi de pek değildi. Neler olacak zamanla göreceğiz! (Deniz Gökçe/Akşam)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.