<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaAraştırmaAsya’da ‘kadın teknolojisi’ start-up’ları yükselişte----

Asya’da ‘kadın teknolojisi’ start-up’ları yükselişte

Asya’da ‘kadın teknolojisi’ start-up’ları yükselişte
08 Mart 2022 - 14:16 www.finansingundemi.com

Ana akım sağlık hizmetlerine erişimi olmayan, Hindistan’dan Japonya’ya birçok ülkeden kadın, çözümü teknolojide arıyor. Asya ‘kadın teknolojisi’ devrimiyle, kadınların sağlık hizmetlerine daha kolay erişimini hedefliyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Uluslararası Kadınlar Günü, 2022’nin başlangıcından bu yana 67 günün geçtiğini gösteriyor. 67 gün, Laos’ta yaşayan bir öğrencinin her yıl hijyenik pede erişimi olmadığı için kaybettiği gün sayısından 7 gün daha fazla. Birleşmiş Milletler’e göre menustrasyon döneminde hijyenik ped gibi ürünlere erişimi olmayan bireyler, menustrasyon çağındaki her 10 kadından birini oluşturuyor. Bu konu özellikle de ataerkil toplumlarda öne çıkıyor. Kadınların menustrasyon dönemleri bir tabu olarak görülüyor.

Kadınların üreme sistemiyle ilişkili her şey, fısıltıyla konuşuluyor ve bu konuyla ilgili bilgiler toplumdaki ileri yaştaki kadınlardan öğrenilenlerle sınırlı.

2016 yılında Lotus Educational Fund tarafından yapılan bir anket çalışmasında Laos’un kırsal Champhone bölgesinde öğrenci olan kız çocuklarının %70’inin her ay menustrasyon dönemi yaşadığını dahi bilmediği ortaya çıktı. Birçok kız çocuğu ve kadın bu dönemlerde hijyenik ürünlere erişemediği için okula ya da işe gidemediğini, bazıları da bu dönemlerde ne yapmaları gerektiğini bilmediğini belirtti. Lotus Kurucu Ortağı Dianne Gamage Financial Times’a yaptığı açıklamada, “kızlar okuma gitmeye utandığını çünkü hijyen ürünlerine erişemediklerini söyledi” dedi.

Bu durumun büyük bir sorun olmasına ve kız çocuklarının eğitim hayatı üzerinde büyük bir etkisi olmasına rağmen, menustral sağlığı geliştirmek hükümetlerin öncelikleri arasında değil.

Danimarka merkezli RealRelief Direktörü Angeline Sig, “üst düzey yetkililerle ve bakanlarla sıkça görüştüm” dedi. Devamında, “bulaşıcı hastalıklarla mücadele konusunda oldukça ilgililer ancak hijyenik ped gibi ürünler söz konusu olduğunda vakitleri olmuyor. Menustrasyon birçok ülkede bir tabu ve erkekler bununla ilgilenmek istemiyor” ifadelerini kullandı. Ana akım sağlık hizmetlerinde kendilerine yer bulamayan kadınlara yönelik, Asya’nın birçok bölgesinde girişimciler yeni bir gücü harekete geçiriyor: Kadın teknolojisi.

2016 yılında ABD’de ortaya çıkan ‘femtech’ kavramı, kadın sağlığını geliştirmek amacıyla kullanılan herhangi bir yazılım, ürün ya da hizmete verilen isim.

Erken dönem femtech şirketleri sürdürülebilir hijyenik ürünler üreterek başladı. Örneğin finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Lotus 2016 yılında Laos’ta 3,200 hijyen kiti üreterek dağıtımını gerçekleşti. Kitlerde yeniden kullanılabilir pedler, iç çamaşırı ve deterjan bulundu. Teknoloji gelişirken, femtech de gelişti. 2018 yılında RealRelief Danimarka’da ‘safepad’ isimli ürünü için tasarım ödülü kazandı. Yeniden kullanılabilir hijyenik bir havlu olan bu ürün, bakterileri 30 saniye içinde öldüren benzersiz bir kumaş ile üretiliyor.

RealRelief’ten Sig, antimikrobiyal teknolojinin Asya’nın en yoksul bölgelerineki birçok kadının temiz suya erişiminin olmaması nedeniyle önemli olduğunu söyledi. Sig, “safepad kirli bir suyla dahi yıkansa, kumaş zararlı bakterileri öldürüyor. Bu nedenle de enfeksiyon endişesi duymanıza gerek kalmıyor” dedi. Safepad şimdi Afrika ve Asya genelinde Laos ve Bangladeş de dahil olmak üzere 10 ülkede bulunabiliyor. Şirket yakın zamanda geçtiğimiz yıl ABD askerlerinin çekilmesiyle birlikte bir insanlık kriziyle karşı karşıya kalan Afganistan’da da ürünün dağıtımını yapıyordu.

Taliban Afganistan yönetimini ele geçirdiğinde, safepad’in Kabul’de bulunan üretim merkezinin kapatılması konusunda baskı yaptı. Ancak Taliban’la aylar süren görüşmelerin ardından, üretime devam edilmesi yönünde izin çıktı. Pedlerin üretimini yapan 12 Afgan kadın, erkek gardiyanların kontrolü altında çalışıyor.

Son yıllarda dünyanın tüm bölgelerinde femtech yatırımlarında da yükseliş görüldü. FemTech Analytics verilerine göre, tüm dünyada 1,323 femtech şirketi bulunuyor.

Bunların 41’i Asya’nın güneydoğusunda yer alırken, 1,292 yatırımcısı var. FemTech Analytics Direktörü Kate Batz, “sağlık alanındaki dijitalleşme dalgası, özellikle de korona virüs pandemisinin etkisiyle, femtech sektörüne de ihtiyaç duyulan canlılığı getirdi” dedi. Açıklamasının devamında, “kadınların sağlığa erişimini geliştirmeyi hedefleyen giderek daha fazla teknoloji geliştiriliyor” ifadesini kullandı. Dünyanın femtech şirketlerinin yalnızca %14’ü Asya’da bulunuyor ancak Asya bu yükseliş dalgasının büyük bir bölümünden sorumlu olacak.

FemTech Analytics, 2026 yılında Asya-Pasifik bölgesinde mobil kadın sağlığı uygulamalarında dünyanın en hızlı büyümesinin görüleceğini tahmin ediyor. Batz, bu büyümenin, “kadın sağlığı konularında açık görüşlülüğün ve farkındalığın artması ve kadın sağlığı konusunda algıların değişmesinden” fayda göreceğini söyledi. Aynı zamanda bölgedeki start-up şirketi kurucularının da sermayeye erişiminin kolaylaşacağını ifade etti.

TEB'den kadın iş gücüne destek

 

Savaştan kaçış: Tren istasyonlarında büyük yoğunluk!

 

Yapı Kredi kadın çalışan oranında sektör liderliğini bu yıl da sürdürdü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)