<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkAsya’da dev isimlerin dijital bankacılık yarışı----

Asya’da dev isimlerin dijital bankacılık yarışı

Asya’da dev isimlerin dijital bankacılık yarışı
06 Temmuz 2021 - 14:39 www.finansingundemi.com

Asya’nın dijital bankacılık yarışında büyük isimler öne çıkıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dijital bankacılık yarışı güneydoğu Asya’da hız kazanıyor. Geçtiğimiz hafta Malezya’da beş yeni bankacılık izni için yaklaşık 29 grup yarıştı. Gelecek yılın ilk dönemlerinde açıklanacak kazananlar, bölgede devam eden dev dijital bankacılık yarışının bir parçası olacak. Araştırma şirketi EY’nin açıkladığı verilere göre önümüzdeki üç yılda Singapur, Malezya, Filipinler ve Endonezya’da 10 ila 15 yeni dijital bankanın açılması bekleniyor.

ABD’nin üzerinde, 400 milyon internet kullanıcısı bulunan ve nüfusunun büyük bir bölümünün banka hesabı olmadığı bölgede start-up şirketleri, dev şirketler ve büyük teknoloji şirketleri için büyük fırsatlar bulunuyor. Yalnızca Malezya’nın nüfusu 32 milyon. Bölgenin tüketicilerinin de bu gelişmelerden devasa faydalar sağlayacağı düşünülüyor.

Financial Times’ın haberine göre, dijital bankalar hızla büyüyen ve erişim kolaylığı sağlayan şirketler olarak görülüyor.

Bu şirketler şimdiden Avrupa’da ve ABD’de geleneksel bankacılık sektörünü sarsmaya başladı. Ancak lisanslar için başvuruda bulunan isimlerin büyük bir bölümü oldukça tanıdık. Büyük yerel şirketler tarafından desteklenen fintek şirketlerinin büyük bir bölümü on yıllardır ayakta. Aynı zamanda bölgenin teknoloji şirketleri de farklı ülkelerde çeşitli lisanslar alıyor. Uzmanlar ise bu gruplara alanda güç verilmesinin risk oluşturduğunu söylüyor. Singapur Üniversitesi’nden Ramkishen Rajan ve Bhavya Gupta, “büyük uluslararası kurumlar ve şirketlerin dijital finansal hizmetler pazarının büyük bir bölümünü kontrolü altına alması bu alanda kartelleşmeye neden olabilir” dedi.

Örneğin Malezya’da başvuruda bulunan büyük isimler arasında Malezya’nın çok uluslu telekomünikasyon şirketi Axiata ve düşük bütçeli havayolu şirketi AirAsia’nın birimlerinden BigPay bulunuyor. Geçtiğimiz yıl Singapur’da dijital bankacılık lisansı almayı başaran e-ticaret grubu Sea de Malezya’nın dev şirketlerinden YTL ile işbirliği yapıyor.

Tanıdık isimlerden bir başkası ise yine Singapur’da bankacılık lisansı almış olan yemek sipariş şirketi Grab. Şirket ve partneri Singapurlu telekomünikasyon şirketi Singtel de Malezya’da bankacılık lisansı için başvurdu. Çin’in teknoloji devi Tencent’in de başvuruda bulunduğu söylendi.

Rajan ve Gupta, “düzenleyicilerin büyük teknoloji şirketlerinin farklı hukuk sistemlerinde faaliyet göstermesiyle ortaya çıkan sistemik riskler için politika çerçevelerini yeniden düzenlemesi gerekiyor” dedi. Örneğin Sea ve Grab güneydoğu Asya’da faaliyet gösteriyor ve kuracakları bankaların da yerel şirketler olması bekleniyor. Trend ise güneydoğu Asya’yla sınırlı değil.

Hong Kong’un bankacılık düzenleyicisi 2019 yılında sekiz dijital bankacılık lisansı verdi. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Tencent’e ek olarak diğer kazananlar arasında Jardine Matheson ve İngiltere bankası Standard Chartered da yer aldı. Ant Group ve Xiaomi’nin de içinde bulunduğu Çin’in en büyük teknoloji şirketlerinden bazıları da kazananlar arasındaydı.

Ant Group’un aynı zamanda Singapur’da da bankacılık lisansı bulunuyor. Büyük şirketlerin birçoğu daha küçük fintek şirketleriyle işbirlikleri kuruyor.

Büyük grupların desteği olmaksızın birçok start-up şirketi Singapur gibi ülkelerde düzenleyicilerin katı sermaye gerekliliklerine uymakta zorluk çekiyor. Ancak geleneksel oyuncular da yavaş bürokrasi gibi yeni nesil bankaların ortaya çıkışını tetikleyen ve tüketicileri uzaklaştıran konularla mücadele ediyor. Büyük teknoloji şirketleri aynı zamanda özellikle de Çin’de pazarda artan güçlerini azaltmaya yönelik düzenleme baskılarıyla savaşıyor.

Dijital bankalar elbette oldukça faydalı. Özellikle de Asya’da bankacılık hizmetlerine erişim sağlayamayan birçok kişi bulunuyor. Ancak yeni bankalar ortaya çıkarken ve büyük şirketler de oyuna dahil olurken otoritelerin alması gereken bazı düzenleme önlemleri olacak.

Çin’in teknoloji soruşturmaları Didi ile sınırlı kalmayacak

 

Dev banka çalışan sayısını azaltacak

 

İsviçreli bankadan kripto para uyarısı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)