Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Askerlik için işinden istifa edenler kıdem tazminatına hak kazanır. Ayrıca işyerine askerden döndükten sonra yeniden başvuran işçinin de işe alınması gerekir. Aksi halde işveren 3 aylık ücret kadar tazminat ödemek zorunda.
1.Soru: 5 yıla yakın bir firmada çalıştıktan sonra, askerlik hizmetimi tamamlamak için kıdem tazminatımı alarak istifa ettim. Askerden geleli 1 ay oldu. Eski işyerim beni geri almak zorunda mı?
3 aylık ücreti
Cevap: Muvazzaf askerlik görevini yerine getirmek için işinden istifa eden işçiler kıdem tazminatına hak kazanırlar. Diğer yandan askere gitmek için ayrıldığı işyerine askerden döndükten sonra yeniden başvuran işçinin işveren tarafından işe alınması gerekmektedir. İşveren kendisine bu taleple başvuran işçileri eski işlerine veya benzer işlere boş yer olması halinde hemen, eğer o tarihte bu nitelikte bir iş yoksa boşalacak ilk pozisyona başka isteklileri tercih ederek almak zorundadır. Bu şartların varlığına rağmen işveren askerden dönen işçisini işe almazsa işçisine 3 aylık ücreti tutarında tazminat ödemek zorunda.
2. Zamanaşımı 10 yıl
Soru: Babam 1999'da belediye temizlik işçisi olarak çalıştığı ilçe belediyesinden emekli oldu. Tazminat ödenmedi. 2 yıl sonra dava açtık. Davayı kaybettik. İsteğimizi önce belediyeye dilekçeyle iletmemiz gerekiyormuş. Tekrar dava açabilir miyiz?
Cevap: Kıdem tazminatında zaman aşımı süresi 10 yıldır. Babanızın durumunda konu mahkemeye taşındığında zaman aşımı süresi kesilmiştir. Alınan karar tarihinden itibaren yeniden 10 yıllık zamanaşımı söz konusu olacaktır. Karar tarihinden itibaren 10 yıl geçmişse alacak zamanaşımını uğramış demektir. Tarihi kontrol ettikten sonra süre geçmemişse dava açılması mümkün.
3. Part-time hakkı eşiniz işsizkalsa bile sürer
Soru: Doğum sonrası 6 izin sonrası 3 aydır da part-time çalışıyorum. Geçen hafta eşim işten ayrıldı. Ebeveyn iznini kullanmaya devam edebilir miyim?
Cevap: Akşam'dan Okan Güray Bülbül'ün yazısına göre, ebeveyn izninin kullanılabilmesi için çiftlerin her ikisinin de çalışması şarttır. Ancak siz izni talep ettiğinizde eşiniz çalışıyorsa ileride işsiz kalsa da bu izni kullanmaya devam edebilirsiniz.
4. Kararı işveren verir
Soru: Özel bir bankada çalışırken, geçen yıl ağustosta askerlik için 1 yıl izne ayrıldım. Dönüşte kendi isteğimle işe başlamazsam tazminatımı alabilir miyim?
Cevap: İşverenler askere giden işçilerine kıdem tazminatını giderken ödemeyip, gelince yeniden işe alabilirler. Dönünce işvereninizle konuşarak ödenmesini talep edebilirsiniz. Ancak işveren bu talebinize olumlu cevap vermek mecburiyetinde değildir. Sizi tekrar işe başlatıp tazminat ödememek isteyebilir. Bu durumda istifa ederseniz kıdem tazminatınızı alamazsınız.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.