BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulis‘Aşk dolandırıcılarına’ dikkat!----

‘Aşk dolandırıcılarına’ dikkat!

‘Aşk dolandırıcılarına’ dikkat!
04 Temmuz 2024 - 18:24 www.finansgundem.com

Sosyal medya üzerinden size ulaşarak aşk oyunu ile güveninizi kazanan kişilerin asıl amacı finansal varlıklarınıza erişmek olabilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Siber suçlular kurbanlarının duygularını hedef alarak servet hesapları yapıyorlar. Aşk dolandırıcılığı olarak bilinen bu yöntem kurbanla ilişki ve güven inşa etmeyi içeriyor. CNBC’nin haberine göre bir finansal araştırmalar firması olan Javelin Strategy & Resarch’ün Dolandırıcılık ve Güvenlik Direktörü Tracy Kitten söz konusu suçluların bu yöntemle kurbanlarının hesaplarına erişim sağladıklarını veya kendi hesaplarına para aktarımı yaptıklarını söyledi.

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) verilerine göre 2023 yılında tüketiciler aşk dolandırıcılığı nedeniyle ABD’de 1,14 milyar dolar kaybetti. FTC kişi başına medyan zararın 2.000 dolar olduğunu ve bu herhangi bir dolandırıcılık tezgahı için bildirilen en yüksek kayıp anlamına geldiğini belirtiyor.

Kitten, “Aşk dolandırıcılığı duyguları hedef alduğu için daha sinsi olma eğilimindedir. Bu tür şeyler gerçek hayatta olur, Netflix’te göreceğiniz şovlar gibi değildir” uyarısında bulundu.

Şu anda siber güvenlik firması Fortalice Solutions'ın CEO'su olan bir dönem Beyaz Saray enformasyon başkanlığı yapan Theresa Payton, "İnsanların anlaması gereken şey, bu tür dolandırıcılıkların arkasındaki kişilerin insan davranışında bir ustalık sınıfı öğretebileceğidir" ifadelerine yer verdi.

Payton, “Hepimizin sahip olduğu farklı duygusal tetik noktalarını biliyorlar ve yakaladıkları anda saldırıyorlar” diye de ekledi.

Kurbanlar kendilerini manipüle eden suçlulara güveniyor

Aşk dolandırıcıları kurbanlarını olmadıkları biri gibi düşünmeleri için kandırır. Kitten zamanla suçlunun kurbanla bir ilişki geliştireceğini belirtiyor.

Kitten güven tesis edildikten sonra, mağdurun para göndermeye, banka hesaplarına erişim sağlamaya ve hatta bazı durumlarda onlar için para aklamaya çok kolay ikna edilebileceğini söyledi.

Javelin’in gerçekleştirdiği ankette dolandırıcılıktan etkilenen müşterileri olan finansal danışmanların yaklaşık %22'sinin bir aşk dolandırıcılığının kurbanı olan müşterisi olduğunu görüldü. Anket, Temmuz 2023'te 1.500 finansal danışman ile gerçekleştirildi.

Kitten, çoğu zaman siber suçluların sosyal medya platformları üzerinden kurbanlarına ulaştığını ve etkileşime geçtiğini söyledi. Kitten, “Yüz yüze iletişim olmadığından bu yöntem kurbanları kandırmanın gerçekten kolay bir yoludur” uyarısında bulundu.

FTC, 2022'de bir aşk dolandırıcılığına para kaybettiğini söyleyenlerin yaklaşık %40'ının iletişime sosyal medyada başladığını açıkladı.

Javelin verilerine göre, bir aşk dolandırıcılığının kurbanı olan tüketicilerin neredeyse dörtte üçü veya %73'ü erkekti. Javelin bu veriye Kasım 2022'de 5.000 ABD'li haneyle gerçekleştirdiği anket üzerinden ulaştı.

Fortalice Solutions'tan Payton, "Bu noktada hepimiz dolandırıcılığa açığız. Büyük bir sosyal medya ayak iziniz olmasa bile, veri noktalarınız orada" uyarısına yer verdi.

10 milyar liralık dolandırıcılık: 36 bin kişiye hayal sattılar

 

Kariyer dolandırıcılığı yükselişte

 

Anne ile oğlunun 90 milyon TL'lik dolandırıcılık iddiası!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)