Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Sokakta karşımıza çıkacak kadar yakınımızda olabilen hemen hemen her insanın korkulu rüyası yılanlarla ilgili yeni yapılan bir araştırma tehlikeyi gözler önüne serdi. ABD'deki Emory Üniversitesi'nden bilim insanları tarafından 17 zehirli yılan türüne ev sahipliği yapan Georgia eyaletinde yapılan araştırmaya göre, daha sıcak hava zehirli yılan ısırıklarını daha olası hale getiriyor.
Hakemli bilimsel dergi GeoHealth'te yayımlanan analizde sıcaklıktaki her bir derecelik yükselmenin yılan ısırıklarında yaklaşık yüzde 6 oranında artışa yol açtığını ortaya koydu.
Independent Türkçe'de yer alan habere göre, araştırma ekibinden çevre bilimci Noah Scovronik, "Hava durumunun, yani meteorolojideki kısa vadeli değişikliklerin insan-yılan etkileşimini nasıl yönlendirdiğine dair pek bir şey bilmiyoruz. Çünkü kısmen hastalık ve ölüm nedenlerine ilişkin kaliteli verilerin bulunmadığı yerlerde çok sayıda tehlikeli yılan ısırığı meydana geliyor" diye konuştu.
Bilim insanı, "Ancak epey mütevazı verilerle ve yerleşik epidemiyolojik yöntemlerle bile yılanların ısırma modellerine dair çok şey öğrenebiliriz. Bu çalışma bunu gösteriyor" diye de ekledi.
Scovronick ve meslektaşları, 2014 ve 2020 arasını kapsayan, zehirli yılan ısırıklarıyla ilgili 3 bin 908 vakayı inceledi. Bu vakalar, bölgedeki hastane kayıtlarından elde edildi.
Daha sonra vakaların yaşandığı günlerdeki hava sıcaklığı ve yağış miktarı gibi ayrıntılar analiz edildi.
Bunun sonucunda en fazla ısırık olaylarının yaz aylarında yaşandığı kaydedildi.
Sıcaklık ve ısırık artışı arasındaki tam ilişki henüz çözülemedi. Ancak yılanların çevresel sıcaklıklardan son derece derinden etkilenen hayvanlar olduğu biliniyor.
Mevsimsel hava değişikliklerine tepki vererek kış uykusuna benzer bir duruma da girdikleri bilinen yılanların, yazları sıcaklıklar daha yüksek olduğu zamanlarda halsizleştiği gözlemlenmişti.
Dünya Sağlık Örgütü'nün tahminlerine göre yılda toplam 5 milyondan fazla yılan ısırığı vakası kayda geçiyor.
Yılanlar her yıl 138 bin kişinin ölümüne yol açıyor.
Emory Üniversitesi'nden herpetolog Lawrence Wilson, "Olumsuz sonuçlanan insan-yılan karşılaşmalarını azaltmanın temel yolu eğitim" ifadelerini kullanıyor.
"İnsanlar, yılanların hangi habitatları tercih ettiğini bilirse buralarda daha dikkatli olabilir. Örneğin zeminin yoğun bitki örtüsüne sahip olduğu yerler bu habitatlardandır" diyen bilim insanı, şöyle ekliyor:
Yaşam alanlarına ve ihtiyaçlarına saygı gösterdiğimiz ve anladığımız sürece, zehirli yılanlarla bile uyumlu bir şekilde yaşayabiliriz.
Zagreb'de "En zehirli yılanlar" sergilendi
Çift başlı zehirli yılan koruma altına alındı
DSÖ'den korkutan açıklama: Zehirli yılanlara karşı panzehir kalmadı
Aşırı sıcaklar binaları yerin dibine batırıyor
Dünya Meteoroloji Örgütü: Ulusal sıcaklık rekorları kırılacak
2023 "en sıcak yıl" olma yolunda ilerliyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.