BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinAşırı sıcaklarda kurdeşene dikkat----

Aşırı sıcaklarda kurdeşene dikkat

Aşırı sıcaklarda kurdeşene dikkat
01 Ağustos 2017 - 06:41 www.finansgundem.com

Hava sıcaklığı yine mevsim normallerinin üzerine çıkıyor. Uzmanlar vatandaşlara halk arasında kurdeşen olarak bilinen ‘ürtiker’ hastalığına karşı uyarıda bulundu

Tüm yurtta etkisini gösteren sıcak havalarda; deride kaşıntı, kabarıklık ve kızarıklıkla ortaya çıkan cilt rahatsızlıkları için uzmanlar uyarılarda bulundu. Haseki eğitim ve Araştırma Hastanesi Cildiye Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Zafer Türkoğlu, halk arasında kurdeşen olarak bilinen bilimsel adı ‘ürtiker’ olan rahatsızlığa yaz döneminde daha çok rastlandığını söyledi.
“Ürtiker, hepimizin kapısını çalabilecek bir cilt hastalığıdır. Aslında ürtiker hastalık değil, bir aşırı duyarlılık reaksiyonudur. Deride görevli mast hücre ortamındaki hareketlenme bu hastalığa yol açar. Üzerindeki alıcıları uyarılmış hücre birtakım maddeleri salgılayarak damarları genişletir, cilt ve cilt altında ödeme sebep olup kurdeşen tablosunu oluşturur. Erken ve kısa seyredebildiği gibi uzun yıllar da sürebilir” diyen Doç. Dr. Türkoğlu, hücrelerin sıcağa, güneşe ve suya verdiği tepkilerin ürtiker türlerine yol açtığını anlattı.

G.Doğu ve Marmara yanacak!
Sıcaklık ve su tetikler

Doç. Dr. Türkoğlu, “Sıcaklık artışının cilde etkisi ile klasik üçlü kızarıklık, kaşıntı, kabarıklık meydana gelir. Sıcak ürtikeri kebapçı, ızgaracı, fırıncı gibi sıcak ortamda çalışanlarda da ortaya çıkabilir. Sıcakta yüzerken, saunada bulurken, ısınmış kumsalda gezerken veya sıcak bir çay bardağını tutarken de ortaya çıkabilir. Solar (güneş) ürtikeri ise plajda güneşlenirken veya güneşli ortamda gezerken ortaya çıkabilir. Aquajenik(su) ürtikerde ise havuz, deniz, duş veya şiddetli bir yağmurda suyun temas ettiği bölgelerde kaşıntı oluşur. Tedavisinde önce sıcak, güneş ve sudan kaçınmak gereklidir. İlaç tedavisi de gerektirir” dedi.

Uykusuz bırakır

Türkoğlu, “Kaşıntı ve yanma hissi hastaların uykuya dalmasını güçleştirir, uyku kalitesini bozar ve ciddi şekilde yaşam kalitesinin azalmasına yol açar. Hatta kalp hastalığı gibi olumsuz etki yapabilir. İş verimliliğini ve iş disiplininin olumsuz etkileyebilir. Türünün belirlenmesi için özel testler yapılması gerekir. TempTest denilen sıcak-soğuk testi; hastalarının hangi derecelerde alerjileri olduğunu gösterir. Alerji ısı dereceleri bu cihaz ile öğrenilerek hastaların dikkat etmesi gereken hava ve su sıcaklıkları kendisine bildirilir. Dünyanın gelişmiş ve önde gelen kliniklerinde bulunan bu cihaz Türkiye’de ilk kez sağlık Bilimleri Üniversitesi Haseki Eğitim Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniği Alerji Polikliniği bünyesinde bulunuyor” diye konuştu.

Sadece Haseki’de testi yapılıyor

Türkiye’nin ‘tek ürtiker (kurdeşen) tip tayini testi’nin Haseki Eğitim Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniği’nde yapıldığını belirten Doç. Dr. Zafer Türkoğlu, “TempTest cihazıyla verilen alerji ısı dereceleri, hastaların dikkat etmesi gereken hava ve su sıcaklıklarını ortaya çıkarıyor” diyor. (Milliyet / Gökhan Karakaş)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)