Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Zengin ülkeler, bu yılın sonuna kadar yaklaşık 1,2 milyar ihtiyaç fazlası aşıya sahip olacak. Bilimsel veri analizi şirketi Airfinity’e göre, küresel aşı üretiminin yıl sonuna kadar 12 milyar dozu aşabileceğini tahmin ediyor. Ancak gelişmiş ülkeler, ihtiyaçlarının iki katını sipariş ettiği için, ellerinde yıl sonuna kadar 1,2 milyar ihtiyaç fazlası aşı olacağı tahmin ediliyor.
Bloomberg’in haberine göre, ABD, İngiltere ve bazı Avrupa ülkelerinin de aralarında bulunduğu gelişmiş ülkeler, ön siparişler nedeniyle ellerinde çok sayıda ihtiyaç fazlası aşıya sahip olacak. Pek çok kâr amacı gütmeyen kuruluş, bu ülkelere 12 yaşın üzerindeki nüfuslarının yaklaşık yüzde 80’ini aşıladıktan sonra ellerindeki aşıyı az gelişmiş ülkelere aktarma çağrısı yapıyor.
EŞİTSİZLİK YOKSUL ÜLKELERİN EKONOMİSİNİ ETKİLİYOR
Birleşmiş Milletler’e göre, yüksek gelirli ülkelerdeki insanların yüzde 57’si 30 Ağustos’a kadar en az bir doz aşı oldu. Düşük gelirli ülkelerde bu rakam sadece yüzde 2. Aşılanmanın küresel olarak gerçekleşememesi ise pandeminin bitmesini geciktirdiği gibi yeni varyantların yayılmasının da önünü açan bir gelişme. Küresel aşı hızının artmaması da ekonomik olarak zor günler yaşayan yoksul ülkeler için daha büyük bir felaket anlamına geliyor. Özellikle turizme bağımlı ekonomileri olan pek çok ülke ciddi ekonomik sıkıntılar çekmeye devam ediyor.
COVAX İŞE YARAMADI
Düşük gelirli ülkeler aşı sözleşmelerinde kendilerini güvence altına alacak güce sahip olmadığı için, tedarik konusunda büyük ölçüde Dünya Sağlık Örgütünün korona virüsü aşıları için Küresel Erişim Programı Covax’a bağımlı.
Covax’ın asıl amacı, 2021’in sonuna kadar üçte ikisi düşük gelirli ülkelere olmak üzere en az 2 milyar doz aşı dağıtmaktı. Ancak 30 Ağustos’a kadar bu sevkiyatın sadece yüzde 11’i gerçekleşebildi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.