<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAsgari ücrette dengeler değişiyor----

Asgari ücrette dengeler değişiyor

Asgari ücrette dengeler değişiyor
26 Kasım 2017 - 08:57 www.finansingundemi.com

Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın asgari ücrette verilen 100 liralık desteğin kesileceğini açıklaması dengeleri değiştirecek...

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2 yıldır uyguladıkları çalışan başına 100 TL’lik asgari ücret desteğini sonlandıracaklarını açıklaması, asgari ücret pazarlıklarını da yakından etkileyecek. Alınan kararla pazarlıklar başlamadan, 2018 yılında uygulanacak olan asgari ücretin maliyeti 100 TL arttı.

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücretin 2018 yılında kaç lira olarak uygulanacağına, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu karar verecek. Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre, komisyonun çalışmalarına aralık ayı itibariyle başlaması ve ay bitmeden sonuçlandırması bekleniyor. Halen asgari ücret net 1404 TL olarak uygulanıyor, işverene toplam maliyet ise 2 bin 88 TL düzeyinde bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ortak bir açıklama yapmış ve 100 TL’lik desteğin “sürdürülebilir istihdam” için gerekli olduğunu belirtmişti. Ancak Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın, “Geçici olarak bir defalığına getirmiştik” diyerek devamının olmayacağını söylemesiyle, işveren örgütlerinin bu talebi, masaya oturulmadan reddedilmiş oldu.

RİSKLERE DE BAKILSIN

İşverenler, istihdam desteğinin yanı sıra, Türkiye’nin koşullarının da 2018 yılı asgari ücreti belirlenirken dikkate alınmasını istiyor. TİSK Başkanı Kudret Önen bu taleplerini “Önümüzdeki günlerde yapılacak 2018 yılı asgari ücret tespit çalışmalarında enflasyon tek belirleyici olmamalı, işsizlik oranları, verimlilik artışı, küresel, ekonomik ve siyasi gelişmeler, ekonomik riskler, rekabet gücü gibi belirleyici diğer değişkenler de dikkate alınmalıdır” sözleriyle dile getirmişti. Geçtiğimiz yıl asgari ücretin 1600 TL olması talebiyle oturan Türk-İş ise henüz yeni asgari ücret için talebini belirlemedi. Türk-İş yönetiminin önümüzdeki günlerde toplanarak, yeni asgari ücretle ilgili taleplerini netleştirmesi bekleniyor. Kulislerde ise 2018 yılı enflasyon hedefi olan yüzde 7’in asgari ücret görüşmelerinde belirleyici olabileceği konuşuluyor.

1200 BARDAK ÇAY İÇİLDİ

2018 bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki bir aylık maratonu bitti. Bütçenin komisyondaki sürecini rakamlaştıran TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Sözcüsü, AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, “Saatler süren toplantılar boyunca bin 200 bardak çay içildi, 150 bardak bitki çayı tüketildi, 225 saat toplantı yapıldı” dedi. Koçer, süreç boyunca 21 toplantı yapıldığını ifade etti. Koçer, “113 kamu kurum ve kuruluşu ile 110 üniversitenin bütçeleri görüşüldü. Toplam 763 milyar liralık dev bir bütçeden bahsediyoruz. Bütçenin 134 milyar TL’si eğitime, 127 milyar TL’si sağlığa ayrıldı. Yatırıma ayrılan kısmı 85,1 milyar TL. Kamu yatırımları içerisindeki dağılımda ise 25,5 milyar TL ulaştırmaya gidiyor, 14,3 milyar TL eğitime gidiyor. Tüm bu konuların müzakere edildiği toplantılarda günlük 60 fincan kahve tüketildi” dedi.

AĞBAL’DAN OVP YORUMU: BAŞARISIZLIK DEĞİL

Maliye Bakanı Naci Ağbal, kur ve enflasyondaki artışlar nedeniyle OVP hedeflerinin şimdiden geçersiz kaldığı eleştirilerine “Tahminlerin değişmesi başarısızlıktan değil şartlardan” yanıtını verdi. Ağbal, önemli olanın kur ve enflasyon değil büyüme olduğunu söyledi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Ağbal, “Kur seviyesi değişebilir. O günkü yapmış olduğunuz tahminlerden farklı bir kur seviyesi arz ve talep dengeleri içinde oluşabilir. Yine enflasyon tahminleri sonraki gelişmeler karşısında değişebilir. Bir ülkenin ekonomisinde orta ve uzun vadede asıl kalıcı olan ve esas takip edilmesi gereken husus reel büyümedir. Eğer bir ülkede reel büyüme varsa, bu ekonominin orta ve uzun vadede küresel ekonomi içinde alacağı payı işaret eder”dedi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)