Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Geçen yıl asgari ücrette bir önceki yıla göre yüzde 30 artış oldu. Asgari ücretlileri sevindiren bu artış, işveren cephesinde kaygı ile karşılanırken, onların da maliyetlerini düşürmek için asgari ücret desteği yürürlüğe konuldu. Asgari ücret düzeyindeki artış, diğer taraftan yılın son aylarında asgari ücretlilerin bir üst vergi dilimine girmelerine yol açtığından, söz konusu kişilerin ellerine geçen parada kayıp olmaya başladı.
Vergi dilimi konusu
Bugüne kadar asgari ücret belirli bir sınırın altında kaldığı için asgari ücretli hiçbir şekilde üst vergi dilimine girmiyordu. Asgari ücretin artması, asgari ücretlilerin de yüksek vergi dilimine girmelerine sebep oldu. Ekim ayından itibaren yapılmaya başlanan ek kesinti asgari ücretin netinin 1.300 TL’nin altına düşmesine yol açtı. Yıllık geliri 12 bin 600 TL’nin üstünde olan kişiler yüzde 15’lik vergi diliminin kapsamından çıkarak, yüzde 20’lik dilime girdiler. Asgari ücretli, ekim ayıyla birlikte yüzde 20 üzerinden vergilendirilmeye başlandı. Net rakam azalınca, eksikliğin giderilmesi ve asgari ücretin net 1.300 TL’ye ulaşması için yeni bir düzenleme yapıldı.
Hükümet sözünü tuttu
Bu sene asgari ücret düzenlenirken bekâr bir kişinin asgari geçim indirimiyle birlikte en az 1.300 TL kazanması amaçlandı. Evli ve eşi çalışmayan bir çalışan asgari geçim indirimiyle birlikte 1.325 TL, evli, eşi çalışan ve bir çocuk sahibi bir kişi ise 1.319 TL aylık ücret elde etti. Rakamlar yükselince asgari ücretli ilk basamak vergi diliminden bir üst basamağa geçti. Asgari ücretin belirlenmesindeki amaç doğrultusunda hareket edilerek, asgari ücretin 1.300 TL’nin altına inmemesi gerektiği yönünde karar verildi. Buna ilişkin yeni bir düzenleme hayata geçirildi. Böylece, hükümet “Kimse 1.300 TL’nin altında ücret almayacak” şeklindeki sözünü tutmuş oldu.
69 TL ek ‘AGİ’
Bekâr ve çocuksuz bir asgari ücretlinin ekim ayı ücreti vergi diliminin yükselmesi nedeniyle 1.231 TL’ye düştü. Yaşanan bu düşüşü telafi etmek üzere Maliye Bakanlığı tarafından adım atıldı ve asgari geçim indirimi (AGİ) artırıldı. Bu kişilere 69 TL daha fazla asgari geçim indirimi ödenerek, 1.300 TL’nin altına düşmemeleri sağlanacak.
Diğer yandan, aylık net ücreti 1.338 TL olan çalışanın da ekim ücreti 1.266 TL’ye düşecek. Bunun sonucu bu kişinin de ücretinin tamamlanması gerekecek. Bu sefer ekleme 69 TL değil, sadece 34 TL olacak. Kişiye ekim, kasım ve aralık aylarında 34 TL’lik ek asgari geçim indirimi ödenecek.
Kişinin kazandığı ücret, prim, ikramiye, fazla çalışma ücreti gibi ek ödemeler ile ekimden önce üst vergi dilimine geçtiyse, kişi düzenlemeden sadece ekim ayından itibaren faydalanabilecek. Bu nedenle, kişi yalnızca ekim, kasım ve aralık ayları için ek asgari geçim indirimi alabilecek. Kişilerin ücretleri eski gelirlerine değil, 1.300 TL’ye tamamlanacak.
Gelir vergisinden düşecek
Ekim, kasım ve aralıkta ödenecek ek asgari geçim indirimi, normal hesaplanan asgari geçim indirimine dahil edilecek. Eklenen tutar gelir vergisinden düşürülerek fark kapatılacak. Yani, işveren açısından da ek bir maliyet söz konusu değil. Yapılan ek vergi kesintisinin bir kısmı veya tamamı, asgari geçim indirimine eklenerek ücretin 1.300 TL sınırında tutulması sağlanacak. Yıl boyunca hiçbir asgari ücretlinin eline 1.300 TL’nin altında ücret geçmemiş olacak.
İşçinin gerekli bildirimleri yapmasına rağmen asgari geçim indiriminin eksik ödenmesi çalışana derhal fesih hakkı verir. Yargıtay tarafından da işçinin fesih tarihi itibarıyla ödenmenmiş olan asgari geçim indirimi alacağı bulunması halinde, iş sözleşmesinin işçi tarafından ödenmeyen asgari geçim indirimi alacağı bulunması nedeniyle haklı olarak feshedilebileceği kabul edilmektedir. Dolayısıyla, çalışanın ücretine yukarıda bahsedilen ek asgari geçim indiriminin yansıtılmaması da haklı fesih nedeni oluşturabilecektir.
Milliyet/Cem Kılıç
Alım gücünün düşük olduğu bir ortamda zam oranlarının hiç bir önemi yoktur.
Artış olsa ne olur dalgamı geçiyorsunuz milletle verdikleri zam eridi gitti uzatlımısınız siz be yoksa millet bı kadar da aptalmı...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.