Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İstanbul'un bugün 15 milyonluk nüfusa ulaştığını ve artık sınır noktasına gelindiğini ifade ederek, "Onun için artık Anadolu'nun zamanı" dedi.
Zeybekci, Ekonomist dergisi ve Türk Ekonomi Bankası'nın (TEB) işbirliği, Turkcell'in desteği ile gerçekleştirilen "Anadolu'nun En Büyük 500 Şirketi" araştırması ödül töreninde yaptığı konuşmada, 2002 yılında 15 milyar dolar olan İstanbul dışındaki illerin ihracatının 2013 yılında 80 milyar doları bulduğunu söyledi.
2002 yılında İstanbul dışındaki 80 ilde toplam 14 bin 200 ihracatçının olduğunu aktaran Zeybekci, bugün bu rakamın 30 bin seviyesine çıktığını kaydetti.
"Anadolu kaplanları" ifadesinin Turgut Özal'ın sözü olduğunu aktaran Zeybekci, o dönemlerde ilk defa bir başbakanın o güne kadar yurt dışına hiç çıkmamış olanları, dış dünyayı, dış ekonomiyi görsün, ihracat yapsın ve oradaki şirketlerle biraraya gelsin diye her seferinde uçağa bindirip götürdüğünü anımsattı.
Türkiye'nin dünyanın en büyük 17'nci, Avrupa'nın 6'ncı büyük ekonomisi haline geldiğini belirten Zeybekci, "Türkiye, bütün bu süreci, bu devrimi, kendinin pek farkına varamadığı ama dünyanın hakikaten imrenerek izlediği bu devrimi tek başına, İstanbul'la tek başına, Bursa'yla veya Ankara'nın o bürokratik yapısı içinde sürdürmeye devam etseydi bunları başarması hemen hemen imkansızdı" değerlendirmesini yaptı.
Türkiye'nin doğru planlama ve kararlı bir stratejiyle 2023 hedeflerini yakalayabileceğini ifade eden Zeybekci, günübirlik tartışmalarla fazla vakit kaybedilmemesi gerektiğine işaret etti. Zeybekçi, şunları kaydetti:
"Türkiye 2 trilyon dolar milli gelir seviyesini, 500 milyar dolar ihracatı, 150 milyar dolar hizmet gelirini, 650 milyar dolar ithalatı, dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olma hedefini ve Avrupa'nın 3. büyük ekonomisi olma gibi bir hedefi gözüne kestirdi.
Türkiye eminim ki bu hedefini mutlaka ve mutlaka gerçekleştirecektir. Gerçekleştiremese bile çok yakınına kadar varacaktır. Ben şuna inanıyorum; Türkiye doğru adımları atarsa, hedefine varmak için planlamasını çok iyi yaparsa ve kendi ayağına çelme atmaktan kurtulup da başını kaldırıp ufka şöyle bir bakarsa, bunu kesinlikle gerçekleştirir."
"Türkiye ekonomide edilgen olmayan, etken bir konuma doğru yol aldı"
Bakan Zeybekci, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için başardığı her türlü üretimi ve sahip olunan sermaye yapısını 3'e, Ar-Ge ve inovasyonunu ise 4'e katlaması gerektiğini söyledi.
Zeybekci, Türkiye'nin 140 milyar dolarlık ihracat ve kişi başına düşen 10 bin dolarlık milli gelir seviyesinde fazla oyalandığını, bunu daha ileri noktalara getirmek için süratli davranması gerektiğini kaydetti.
Türkiye'nin ekonomide edilgen olmayan, etken bir konuma doğru yol aldığını anlatan Zeybekci, Anadolu sermayesine büyük görevler düştüğünü belirtti.
Türkiye'nin coğrafi konumunun getirdiği avantajları kullanırken yeni başarılara ihtiyaç duyduğunu aktaran Zeybekci, "Türkiye bunu asla İstanbul'la yapamayacaktır. Çünkü İstanbul, Bursa, İzmir gibi bölgelerimiz artık o kadar doldu ki… İstanbul bugün 15 milyon nüfusa geldi. Nereye kadar gidecek İstanbul? 25 milyona mı? Boğazın üzerine kaç tane daha köprü yapacağız? İstanbul'a kaç tane daha havaalanı yapacağız? Hiçbirisini yapamayız. Artık bence İstanbul sınırlarına geldi. Onun için artık Anadolu'nun zamanı" ifadelerini kullandı.
Anadolu şirketlerinin dünyayla tam entegre düzene geçmelerinin zamanının geldiğini anlatan Zeybekci, "Eminim Anadolu kaplanları bunun en güzelini yapacak" dedi.
Hükümetin, Anadolu sermayesinin bir araya gelerek kararlar almasını, inovasyona yönelmesini sağlamak adına farklı teşvik ve tedbirleri almaya devam edeceğini belirten Zeybekci, "Ar-Ge'ye, inovasyona, eğitime, pazarlama faaliyetlerine, fuarlara, tanıtıma destek vererek bu işin içinde olacağız. Biz bunu yapabileceğimize inanıyoruz ve inşallah da yapacağız" diye konuştu.
Zeybekci, konuşmasından sonra Anadolu'nun En Büyük 5 Şirketinin temsilcilerine ödüllerini takdim etti.
Daha sonra basın mensuplarının enflasyon rakamlarına ilişkin sorularını yanıtlayan Zeybekci, "Sadece ve sadece ocak ayı ile ilgili beklentileri biraz yukarı çeken bir sonuç alındı. Şubat ve mart aylarında bunun aşağıya doğru yöneleceğini ve 2014 rakamının hedeflere doğru, yani 5,5-6'lara doğru ineceğini tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı.
"Girişimcilik ruhu bizi çok daha iyi yerlere taşıyacak"
Törende söz alan Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici ise son 10 yıllık dönemde Anadolu'nun inanılmaz bir şekilde büyüyüp geliştiğini söyledi.
Çok zorlu şartlarda çalışmaya alışkın Türk KOBİ'ler olduğunu anlatan Leblebici, bunların içinde yatan en önemli şeyin girişimcilik ruhu olduğunu kaydetti.
"Eminim yine zor şartlar yaşasak da, önümüzdeki dönemde dünyadaki diğer ülkelere baktığımızda bu girişimcilik ruhu bizi çok daha iyi yerlere taşıyacak" diyen Leblebici, kendilerinin de
banka olarak girişimcilik ruhunu her alanda desteklemek istediklerini dile getirdi.
Turkcell Kurumsal Pazarlama ve Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş da Türkiye'nin büyümesi demenin Anadolu şirketlerinin büyümesi, istihdam oluşturması ve ihracat yapması demek olduğunu ifade etti.