Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
VOLKAN KARSAN – FINANSGUNDEM.COM / KAZANDIRAN SOHBETLER
"Kazandıran Sohbetler"de bu kez konuğumuz son beş yılın en hızlı büyüyen teknoloji firmalarından biri olan ARD Grup Bilişim şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Arda Ödemiş…
“ARD BİLİŞİM BORSADAKİ ÇOK AZ SAYIDA BİLİŞİM FİRMASI ARASINDA YER ALARAK BÜYÜK BİR BAŞARIYA İMZA ATTI”
- Sayın Ödemiş, ARD Bilişim’i kısaca tanıyabilir miyiz? Ne zaman, hangi hedeflerle ve nasıl bir vizyonla yola çıkıldı?
- Hacettepe Üniversitesi Teknokent bölgesinde 2011 yılında yazılım geliştirme ve ARGE faaliyetleri amacıyla kurulmuş olan ARD Grup Bilişim Teknolojileri A.Ş (#ARDYZ), bilişim, sağlık, savunma, danışmanlık, enerji ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteren ARD GRUP HOLDİNG A.Ş.'in iştirakleri arasında yer alıyor. ARD Bilişim olarak yola çıktığımız günden bu yana, müşterilerimize hızlı ve kaliteli hizmet sunarak müşteri memnuniyeti esas hedefimiz oldu. ARD Bilişim, sunduğu yazılım ve sistem çözümleri ile sektörde faaliyet göstermekte olup, yazılım çözümleri arasında e-dönüşüm hizmetleri, kurumsal yazılım çözümleri, ulusal hukuk yazılımları, sağlık bilişim sistemleri, bulut çözümleri ve siber güvenlik yazılımları yer alırken, sistem çözümlerinde ise bilgi sistemleri donanım çözümleri, güvenlik sistemleri, akıllı teknoloji çözümleri ve DMO katalog satışları bulunuyor. ARD BİLİŞİM, 6 Şubat 2020 tarihinde halka arz olarak “ARDYZ” kodu ile Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı ve borsadaki çok az sayıda bilişim firması arasında yer alarak büyük bir başarıya imza attı.
“TÜM FAALİYET SÜREÇLERİMİZİ ULUSAL VE ULUSLARARASI STANDARTLAR ÇERÇEVESİNDE SÜRDÜRÜYORUZ”
- Nasıl bir iş modeliniz var? Hangi sektörlere hizmet veriyor, müşterilerinize ne gibi çözümler sunuyorsunuz, faaliyetlerinizden bahseder misiniz?
- ARD Bilişim, bilişim sistemleri ve yazılım çözümleri alanında faaliyet gösteriyor.
Özellikle; Yönetilen Hizmetler, Anahtar Teslim Sistem Entegrasyon Projeleri, Teknolojik Ürün Satışı, Yazılım Geliştirme Hizmetleri, Teknoloji ve Proje Danışmanlığı alanları kapsamındadır.
Tüm faaliyet süreçlerimizi ulusal ve uluslararası standartlar çerçevesinde NATO/MİLLİ Gizli Tesis Güvenlik Belgesi ve ISO/IEC 15504 SPICE belgesi süreçlerine uygun bir şekilde sürdürüyoruz. Özellikle kamu sektöründe kurum ihtiyaçlarına yönelik spesifik projeler üreterek alanındaki diğer firmalar arasında farkındalık yaratıyoruz. ARD Bilişim kamu tecrübelerinin yanı sıra lojistik, hukuk, sağlık ve savunma alanlarında geliştirdiği uçtan uca projelerle de öne çıkıyor.
“ULUSAL ALANDA BİRÇOK ENTEGRE PROJE ÜRETİYORUZ VE ANAHTAR TESLİM ÇÖZÜMLER SUNUYORUZ”
- İş ve çözüm ortaklarınız kimler? Ortaklarınızla ne gibi projeler geliştiriyorsunuz?
- Alanında uzman ve tecrübeli çözüm ortaklarımız hem ulusal hem de uluslararası arenada kendilerini kanıtlamış, güçlü firmalardan oluşuyor. Ulusal alanda özellikle kamuya tedarikçi olma misyonumuz vesilesiyle birçok entegre proje üretiyoruz ve anahtar teslim çözümler sunuyoruz. ARD Bilişim olarak referans projeler üretebilmek, marka bilinirliğimize yüksek derecede katkı sağlıyor. İnovatif düşünce yapımız, doğru zamanlama ve sonuç odaklı yaklaşımımız, seçkin çözüm ortaklarımız ile birleşince ARD Bilişim’i bugünkü başarısına taşıdığı ve daha da ileriye taşımaya devam edeceği düşüncesindeyiz.
Ulusal alanda özellikle kamuya tedarikçi olma misyonumuz vesilesiyle birçok entegre proje üretiyoruz ve anahtar teslim çözümler sunuyoruz. ARD Bilişim olarak referans projeler üretebilmek, marka bilinirliğimize yüksek derecede katkı sağlıyor.
- Sunduğunuz çözümlerde ve ürünlerde sizi rakiplerinizden ayıran en önemli farklarınız, güçlü yönleriniz, avantajlarınız neler?
- ARD Bilişim olarak sektörde rakiplerimizle aramızda farkındalık yaratan başlıca etkenler olarak şunları sayabiliriz:
AR-GE sektöründe tecrübe ve geçmişe sahip olmamız…
Hem yazılım hem de sistem mühendislerini sürdürülebilir şekilde birlikte istihdam etmemiz…
Şirket yetkinliklerinin akredite kurumlar tarafından belgelendirilmiş olması…
Projelerin uluslararası akredite standartlara göre geliştirilmesi ve yönetilmesi…
Yatay ve dikey sektörlerdeki uzmanlıkların akademik personeller tarafından desteklenmesi…
Geliştirilecek yazılım projelerinin şirket öz kaynakları tarafından finanse edilebilmesi…
Teknoloji geliştirme bölgesine dair finansal avantajların maliyetlerdeki tasarruf imkanı…
Müşteri sadakati ve bağımlılığının yüksek olması…
“HEDEFLERİMİZE ULAŞMAK YENİ BİR AR-GE MERKEZİNİN KURULMASI ÖNCELİĞİMİZ”
- Şirket olarak bu yıl ajandanızda önem verdiğiniz konular neler? Hangi konulara odaklanıyorsunuz?
- Temel alanlara odaklanmış durumdayız… İstihdam üzerine yoğunlaşarak nitelikli personellerimiz ile AR-GE faaliyetlerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu doğrulta da öncelikle yapay zeka ve bulut çözümleri alanında Ar-Ge çalışmalarımıza yoğunluk veriyoruz. Başta savunma sanayi yazılımları olmak üzere, siber güvenlik ve finansal teknolojiler alanlarında ürünleşmeye odaklanmayı planlıyoruz. Aynı zamanda mevcut projelerimizden hukuk ve e-dönüşüm alanlarında daha çok kullanıcıya ulaşarak kullanıcı kapasitesini artırmak temel hedeflerimiz arasında yer alıyor.
Öncelikle yapay zeka ve bulut çözümleri alanında Ar-Ge çalışmalarımıza yoğunluk veriyoruz. Başta savunma sanayi yazılımları olmak üzere, siber güvenlik ve finansal teknolojiler alanlarında ürünleşmeye odaklanmayı planlıyoruz.
- Türkiye pazarına ilişkin hedefleriniz neler? Bu yıl hangi alanlara yatırım yapacaksınız? Hangi alanlara toplam ne kadarlık yatırım planlıyorsunuz?
- Rekabetin sürekli arttığı Türkiye pazarında yakalamış olduğumuz büyüme ivmesini korumayı ve sektörde kalıcı olmayı hedefliyoruz. Hedeflerimize ulaşmak için araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin iyileştirilmesi adına yeni bir AR-GE merkezinin kurulması önceliğimiz. Mevcut ofislerin büyütülmesi, yeni ofislerin açılması, nitelikli personel sayısını artırmak için yeni personel istihdamının sağlanması ve sistem altyapısının güçlendirilmesi konularında yatırımlar yapmayı planlıyoruz.
“E-TİCARET GİBİ UYGULAMALAR, REKABETTE BAŞARININ ANAHTARI DURUMUNA GELDİ”
- Uzun vadede beş yıl içinde şirketinizi Türkiye’de ve dünyada nasıl konumluyorsunuz?
- Biz, Türkiye projeksiyonumuzda ülke ekonomisine yön veren şirketler arasında yerimizi almak istiyoruz. Türkiye’de yazılım sektörüne katma değer sağlayan firmalar arasında yer alıp ulusal ve uluslararası standartlarda üretmiş olduğumuz yerli ve milli yazılımlarımızı globalde ticarileştirerek yazılım ihracatı alanında sektör liderleri arasında konumlanmak istiyoruz.
ARD Bilişim olarak, sürdürülebilir kârlı büyüme stratejisi ile teknoloji ve inovasyona yönelik kabiliyetlerimizi geliştirilerek küresel pazarda adımızı duyurmak istiyoruz. Özgün AR-GE projeleri üreterek marka değerimizi global pazarlara taşımak da uzun vadede konumlanan hedeflerimiz arasında.
Türkiye’de yazılım sektörüne katma değer sağlayan firmalar arasında yer alıp ulusal ve uluslararası standartlarda üretmiş olduğumuz yerli ve milli yazılımlarımızı globalde ticarileştirerek yazılım ihracatı alanında sektör liderleri arasında konumlanmak istiyoruz.
- KOBİ'lerin bilişim faaliyetleri konusunda ne gibi eksiklikleri olduğunu, en çok neye ihtiyaçları duyduklarını gözlemliyorsunuz?
- Bilindiği gibi KOBİ’ler, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan tüm ülkelerin ekonomik yapılarının temelini oluşturuyor. KOBİ’lerin teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeleri, bunun için de bilişim teknolojileri çalışmalarına ve araştırma-geliştirme faaliyetlerine ağırlık vermeleri, rekabet güçlerini geliştirebilmeleri adına zorunluluk arz ediyor. Bu bağlamda, bilişim teknolojilerini kurum içi süreçlerine adapte edebilen işletmeler; yeni ürün ve hizmetlerin, yeni iş kanallarının, yeni çalışma sistemlerinin ve yeni bilgi edinme yollarının yaratılması gibi faydalar elde edecekler. Kullanımı en hızlı yaygınlaşan bilişim teknolojilerinden biri olan e-ticaret gibi uygulamalar, rekabette başarının anahtarı durumuna geldi. İnternetin ve dolayısıyla bilgi teknolojilerinin gerekliliğini yadsıyamayacağımız bu çağda KOBİ’lerin bu hususlara önem vermeleri gerektiği kanısındayız.
“ARD BİLİŞİM YERLİ VE MİLLİ YAZILIMLAR GELİŞTİREREK DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTAN PROJELER SUNUYOR”
- Sektörünüzde en önemli değişimler neler? Siz şirket olarak bu değişime nasıl katkı sağlıyorsunuz, nasıl etkileniyorsunuz?
- Ülkemizde dışa bağımlı teknolojilerle sürdürülen bilişim sektörü; uygulayıcı rolünden sıyrılarak, kendi değerlerini üretme çabasındadır. Bilişim alanı, yazılım ve donanım olarak değerlendirilirse; donanım alanında büyük ölçüde dışa bağımlılık olduğu, ancak aynı zamanda teknolojiyi yakından takip edip uygulayan bir ülke olduğumuz görülüyor. Yazılım alanında ise, Teknokent ve serbest bölge yasaları gibi son atılımlar sayesinde yazılım üretiminde gözlemlenebilir bir ilerleme kaydedildiği, yazılım ihracatının da başlamış olduğu artık bir gerçek. Türkiye bilişim teknolojileri pazarı, dünya ve AB ülkeleri ile karşılaştırıldığında önemli büyüklükte olmamasına rağmen; büyüme potansiyeli açısından önemli pazarlar arasında yer alıyor. ARD Bilişim de bu noktada yerli ve milli yazılımlar geliştirerek dışa bağımlılığı azaltan projeler sunuyor.
Türkiye bilişim teknolojileri pazarı, dünya ve AB ülkeleri ile karşılaştırıldığında önemli büyüklükte olmamasına rağmen; büyüme potansiyeli açısından önemli pazarlar arasında yer alıyor.
“TÜRKİYE’NİN BİLİŞİM SEKTÖRÜNDE GELİŞMİŞ ÜLKELERLE YARIŞABİLMESİ İÇİN FARKLILIK YARATMASI GEREKTİĞİNE İNANIYORUM”
- Sektörünüz Türkiye’de ne kadarlık bir büyüklüğe sahip? Bu yıl sektörünüzde ne kadarlık büyüme bekliyorsunuz?
- Dünyanın evrensel gelişim aracı bilişim teknolojileri oldu. Ülkemizin önemli bir ölçekte yer alabilmesi ve her alanda gelişmiş bir toplum olabilmesi için gerekli olan düşünce sisteminin yapılandırılmasında, bilişimin önemi tartışılmaz. Gelişmiş ülkelerdeki eğilimleri değerlendirdiğimizde, çok yakın gelecekte tüm iş kollarında bilişim sektörünün payının yüzde 70’lere yükselebileceğini düşünüyorum. Teknolojinin hızla geliştiği bir dünyada bilişim sektöründen uzak kalınamayacağı gerçeğini kabul etmek lazım. Türkiye’nin bilişim sektöründe gelişmiş ülkelerle yarışabilmesi için farklılık yaratması gerektiğine inanıyorum. Bu anlamda ülkemizdeki genç nüfus oranının avantajlarından yararlanabiliriz. Bilişim sektörünün bu yıl ülkemizde en az yüzde 25 büyümesini bekliyorum.
- Bilişimde önümüzdeki dönemde tüketicinin ve şirketlerin hayatına dokunacak en önemli yenilikleri neler olabilir?
- Bir önceki sorunuzda da belirtmiş olduğum gibi, bilişim sektörünün tüm iş kollarındaki payı yüksek seviyelere çıkacak. Yani bilişim teknolojileri hayatımızın kaçınılmazı. Şirketler açısından pazarlama şeklinin değişmesi, aracılığın ortadan kalkması, yeni pazarlama ve reklam türlerinin ortaya çıkması, yeni iş ortaklıkları, yeni anlaşmalar yapma imkânı ve kurum içi işlemler için maliyetlerin azaltılması, bunlara ilaveten müşteri-tedarikçi yönetiminde değişim ve gelişim gibi pek çok yarar sağlayacaktır. Milli teknolojik hamlemizi özellikle savunma sanayi ürünleri konusunda yapmaktayız. Aynı yönde ivme yapmaya devam ederiz diye düşünüyorum. İnsansız hava araçları, bulut bilişim, siber güvenlik, yapay zeka, IOT, Artırılmış Sanal Gerçeklik (AR/VR), 5G ve uzak teknolojileri alanlarında da yine gelişmeler olmaya devam edecek tahminimce.
2022'nin iş, finans, yatırım dünyası için yıldızlar ne diyor? Binnur Zaimler anlatıyor
Usta isim Şeniz Yarcan’dan yerel ve küresel ‘bomba’ piyasa yorumları
Hilal: Nakit ödemenin tahtı sallanıyor
Yüzbinlerce iğneyi batırıp tablo yapan sanatçı
Kitle fonlama girişimci, yatırımcı ve ekonomi için önemli fırsat
Manukyan: Merkeziyetsiz finans artık daha öne çıktı, çok ciddi getiriler var
Paşa: Türkiye’nin tanıtımında turist rehberleri de rol almalı
Prof. Dr. Karakulak: Balıkçılık filosu kapalı havzayı bırakıp okyanusu hedeflemeli
Enerji sektörünün önemli ismi Sedat Akdağ’dan kritik uyarı: İflaslar olabilir
Prof. Dr. Akat: Enflasyon Türkiye’nin önünde büyük bir hendek, önemli bir makro dengesizlik
sayın arda ödemiş herşey iyi güzelde şirketin piyasa değeri neden artmıyor..
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.