Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
ABD'de Brown Üniversitesi tarafından 672 çocukla gerçekleştirilen araştırma, koronavirüs salgını döneminde dünyaya gelen neslin bilişsel ve zeka seviyelerine ilişkin yeni veriler ortaya koydu.
Çalışma, 188'i Temmuz 2020'den sonra, 308'i Ocak 2019'dan önce, 176'sı ise Ocak 2019 ile Mart 2020 arasında doğan çocuklarla gerçekleştirildi.
Araştırma sonuçlarına göre, 2020 ve 2021'de doğan bebeklerin IQ seviyelerinde önceki nesillere kıyasla büyük bir azalma görüldü.
'3 YIL ÖNCE 100 OLAN PUANLAR 78'E İNDİ'
Brown Üniversitesi'nde Pediatri Doçenti Sean Deoni, pandemi dönemi çocuklarının, bilişsel gelişimini değerlendirmek için tasarlanmış testlerde şok edici derecede düşük puanlar aldıklarını söyledi. Deoni, pandemiden önceki on yılda, üç ay ile üç yaş arasındaki çocuklar için standart testlerdeki ortalama IQ puanı 100 civarındayken, pandemi sırasında doğan çocuklar için bu puanın 78'de kaldığını belirtti.
Durumun ciddiliğini vurgulayan Deoni, "Büyük bilişsel bozuklukların dışında genellikle böyle puanlar görmeyiz" dedi.
SOSYO EKONOMİK DÜZEYİ DÜŞÜK AİLELERİN ÇOCUKLARI DAHA DÜŞÜK PUANLAR ALDI
Araştırmacılar ayrıca, düşük sosyoekonomik ailelerde büyüyen çocukların testlerde daha da düşük puanlar aldığını söyledi. Londra Üniversitesi Akademisi'nden Çocuk Sağlığı Profesörü Terence Stephenson, yoksul ebeveynler pandemiden en çok etkilenen kısım olduğu için bunun o ailede doğan çocuklara da daha fazla yansıdığını belirtti.
Stephenson, "Pandemi, finansal durum ve istihdamı doğrudan etkilediğinden yoksul ailelerden gelen çocukların daha fazla etkilenmesi şaşırtıcı değil" diye konuştu.
'EBVEYNLER STRESLİ VE BİTKİN'
Bilim insanlarına göre, bu düşüklüğün arkasında yatan temel sebep ise etkileşim eksikliği. Araştırmada, zaten evde olan çocukların sosyal ve fiziksel alanlarının darıldığı belirtilirken, ebeveynlerin de stresli ve bitkin durumda olmalarının bu alanı daha da daralmasına neden olduğu belirtildi.
Düşük IQ puanlarının pandemi nesli üzerindeki etki süresi ise belirsiz. "Bir çocuğun hayatının ilk birkaç yılı bilişsel gelişimi için kritik öneme sahiptir" diyen Deoni, "Yaşamın ilk birkaç yılında, tıpkı bir ev inşa etmek gibidir. Bilişsel ve zekasal gelişimin temelleri atılır. Sağlam bir temelin ardından üzerinde düzeltmeler yapmak kolaylaşır. Çocuk büyüdükçe temeli düzeltmek zorlaşır" diye konuştu.
Çocuk ve aşılılara Kovid-19 testi uyarısı
Kavga büyüyor: Çin'den DSÖ'ye şok eden yanıt!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.