Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
81 ülkenin incelendiği araştırmada hangi ülkelerin sağlık sisteminin hastaların yaşamlarının son günlerinde fiziksel ve zihinsel refahını ne ölçüde sağlayabildiğine odaklanıldı. Yalnızca 6 ülke geçer not alırken, 21 ülke sınıfta kaldı. Journal of Pain and Symptom Management adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan araştırmanın başyazarı Eric Finkelstein şöyle konuştu: "Toplum, yurttaşların ne kadar iyi koşullarda öldüğü konusunda da yargılanmalıdır."
"Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde birçok insan çok kötü bir şekilde ölüyor" diyen Finkelstein, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Seçtikleri yerde değil, insan onuruna aykırı ve merhametsiz bir ortamda, hastalıklarına dair sınırlı bir bilgiyle, birikimlerinin çoğunu harcadıktan sonra ve çoğu zaman tedavi sürecinden pişmanlık duyarak ölüyorlar. Bunlar çok yaygın şeyler."
Finkelstein ve meslektaşları, 81 ülkede çalışan 1200'den fazla bakıcıyla anket yaptı. Bunun yanı sıra 181 palyatif bakım uzmanından ülkelerinin sağlık sistemlerini değerlendirmeleri istendi. Çalışmada en yüksek puanı Birleşik Krallık alırken, onu İrlanda, Tayvan, Avustralya, Güney Kore ve Kosta Rika izledi. Türkiye'nin dahil edilmediği listede Paraguay sonuncu oldu. Geçer not alamayan diğer ülkeler arasında Lübnan, Brezilya, Senegal, Haiti, Portekiz, Arjantin, Ukrayna, Çekya ve Irak gibi ülkeler yer aldı.
Norveç, İsveç, İsviçre, Finlandiya ve Fransa gibi gelişmişlik seviyesi yüksek ülkeler ise B notu alarak 7. ila 28. olan ülkelerin bulunduğu "ikinci seviye"de yer bulabildi. ABD ise 81 ülke arasında 43. sırada yer alarak C notu aldı. ABD'ye Kolombiya, Myanmar, Meksika, İsrail ve Nijerya gibi ülkeler eşlik etti. D notu verilen ülkeler arasında ise Venezuela, Çin, Moldova, Kenya, Rusya, Hindistan ve Yunanistan gibi ülkeler göze çarptı.
Finkelstein, 43. sırada yer alan ABD'yi örnek vererek, bazı gelişmiş ülkelerde kaynakların dağıtımına dikkat çekti. Uzmana göre ABD'de kaynaklar, bir hastanın son günlerinde rahatlık ve yaşam kalitesini sağlamaya yönelik önlemlerden ziyade, genellikle yaşamı uzatmak için son çabalara yatırılıyor: "İnsanların daha uzun yaşamasını sağlamak için çok para harcıyoruz, ancak daha iyi ölmesine yardımcı olmak için yeterince para harcamıyoruz."
Bulguları yorumlayan palyatif bakım uzmanı Richard Smith de, "Belki de bu önemli araştırmadan çıkan ana sonuç, dünyadaki çoğu insanın kötü bir şekilde öldüğüdür" ifadelerini kullandı: "Pek çoğu hiç tedavi görmeden ve çoğu da acıyı artıran ve çoğu zaman işe yaramayan tedavilerle ölüyor."
Dünyanın yaşamak için en pahalı şehirleri listesi
Dünyanın en güvenli şehirleri açıklandı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.