Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, dünyada tüm merkez bankalarının baskı altında olduğunu belirterek, Merkez Bankası’nın geçen hafta yaptığı sürpriz faiz indirimi için de baskıyı azaltmak adına öne çektiğini düşündüğünü belirtti. Aran, katıldığı Bloomberg HT yayınında bankacılık sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Aran'ın açıklamalarında öne çıkanlar şu şekilde:
üm merkez bankalarının nasıl bir baskı altında olduğunu biliyoruz. Tüm merkez bankalarında olduğu gibi bizde de bir baskı oluştu. Sektörün normal şartlarda Kasım-Aralık ayında beklediği indirimi, baskıyı savabilmek için TCMB'nin önden yapabileceğini düşünmüştüm.
TCMB Kasım ayında yapacağı indirimi öne çekmiş gibi görünüyor. Ama piyasalar açısından bir risk aldığını düşünüyor. Aralık'ta bir 100 baz puan daha indirim öngörüyorum.
Para politikasında belirsizliği tesis etmek kolay. Sanayicinin belirsizliğinin para politikası aracılığıyla giderilmesi pek kolay değil. O yüzden belirsizliğin 6-8 ay devam edeceği, zor bir dönemden geçtiğimizi düşünüyorum.
Piyasa da öngörülebilirliği istiyor. Hepimiz aynı gemideyiz. TCMB'nin kararıyla ilgili herkes eleştiri hakkını saklı tutmakla birlikte ben bunun rasyonalize edilebileceğini düşünüyorum.
Doğrusu yanlışına denk gelebilir. Çünkü konjonktür bize ileride faiz indirim imkanı sağlamayabilirdi.
MEVDUAT FAİZLERİNDE ETKİ
TCMB'nin Faiz indirimi mevduat faizlerinde hemen etkisini gösterdi. Bunun ticari kredilere yansıması hemen gerçekleşir. Bunun bireysel kredilere yansıması geç olacaktır. Bunun nedeni de makroihtiyati önlemlerle orada maliyetlerin artmasıdır. Bu zaten istenen bir şeydir.
Öngörülebilirlikle birleşmeden faiz tek başına etkili bir unsur değildir. Krediyi alacak kişilerin ikna olması gerekir. Bu da 2-3 ay sürebilir.
Rakamlara bakıldığında yatırımın katkısını görüyoruz. Şu an stokların eridiği ve üretimin arttığı bir dönemden geçiyoruz.
YÜKSEK KUR BİLİNÇLİ BİR TERCİH
Kur oynaklığınının iki şekilde üretimi destekleyen yanı var. İhracat yapanlar kur arttığında ihracatlarını artırıyor. Üretim yapanlar ise ithalat pahalılaştığı için, içeride onun ikamesini yapabilir miyim diye düşünüyor.
Ben yüksek kurun bu kapsamda bilinçli bir tercih olduğunu düşünüyorum. Kur düşsün istenmiyor. O nedenle kur artışının, enflasyon etkisini hariç tutuyorum tabii, üretimi teşvik etmek için kullanıldığını sanıyorum.
Enflasyonla mücadeleyi sıkı para politikasıyla yapma konusunda başarılı olamıyoruz. Arz fazlasıyla enflasyonun tek hanelere düşmesi olası.
Bankalar Birliği'nde Hazine Bakanımızla yaptığımız toplantıda üretimi ve ihracatı fonlama konusundaki beklentilerini dile getirmişti.
BİREYSEL KREDİLERDE DARALMA
Bireysel kredilerde vade sınırlaması açısından 50 bin sınırının isabetli olduğunu görüyorum. Bu tutarda yüzde 45'lik bir seviyeye karşılık geliyor. Bireysel krediler tarafında yüzde 20'lik daralma olabileceğini düşünüyorum. Yerinde bir karar bu. 50 bin liraya kadar olan bölüm geçim sıkıntısıyla borç çevirme ile ilgiliyken, üzerindeki bölüm lüks tüketimle ilgili.
Enflasyonu indirmeden kredi maliyeti düşmez. Kredi maliyetlerini daha da düşürmek istiyorsak enflasyonu da indirmemiz lazım.
DÖVİZ KAYNAĞI SİSTEME DÖNÜYOR
Dolarizasyon konusunda çok uç bir noktadayız. Dolarize olmuş durumdayız. Müşteri davranışı olarak bu yıl her kur arttığında tasarruf sahibinin TL'ye geçtiğini görüyoruz. Buna karşın yabancı para mevduat azalmıyor, çünkü ciddi bir efektif girişi görüyoruz.
İş Bankası'nda 4 milyar dolarlık döviz mevduatı çıkışı vardı ama 5 milyar dolarlık efektif girişi yaşandı. Bankacılık dışına çıkan kaynağın sisteme giriyor olması çok önemli. Kurda bu seviyeler vatandaşın dolarize olduğu değil, bozduğu seviyeler. Ben bu durumun sermaye piyasalarına daha olumlu katkı sunacaktır. TL mevduattaki büyüme önümüzdeki dönem artacaktır. Büyük oranda bu büyüme dolardan çözülme, kredi büyümesi ve yüksek enflasyondan olacaktır
Önümüzdeki sene seçim ekonomisi olacağı için kredi büyümesi kaçınılmaz olacaktır. Bankaların sermayesi yeterli büyümeyi finanse edebileceğini düşünüyorum.
YABANCI GİRİŞİ YENİDEN BAŞLAYACAK
TL varlıkların ciddi bir iskonto gördüğünü düşünüyorum. Ucuz kalan varlıkların ciddi bir kâr fırsatı barındırdığını da düşünüyorum.
Yüksek kur ve bu fiyatlar yabancılar için fırsat yaratacaktır. Yabancı girişinin de tekrar başlayabileceğini düşünüyorum.
Dolayısıyla bu iskontonun mutlaka düzeltmesi yapılacaktır.
BDDK'nın 30 Eylül'de takipteki alacaklar açısından daha önce belirlenen düzenlemeleri sonlandırmasıyla bilançolara 22-24 milyar TL yük gelecektir. Yüzde 3,6 civarında olan takipteki alacak rasyosunda ise 55 baz puanlık artış bekliyorum. Bu da ilave sermaye ihtiyacı açısından belirleyici olacaktır. Bankacılıkta sermaye artışı söz konusu olabilir. Sermaye desteği olursa çok daha rahat olur. Sermaye benzeri kredi ihraçları artacaktır. CDS ve faiz oranları buna imkan vermezse sermaye yeterlilik oranları aşağı çekilerek bu büyümeyi sağlayabiliriz. Tier 1 benzeri ihraçlar sektörü rahatlatacaktır.
400'ün üzerindeki CDS seviyesiyle mümkün değil tabii bu. 350'lerin altı bunun için uygun olacaktır.
Uluslararası konjonktürde maliyetlerde yüzde 7-8 bandı da söz konusu olursa bunu her banka düşünecektir.
2022'DE ENFLASYON
Yüzde 5'lik büyüme beklentisinden yola çıkarsak 2022'de enflasyonda yüzde 15-17 bandı olur.
Enflasyonun üzerine çıkacak bir kredi büyümesi de beklemem.
Normal şartlarda enflasyon beklentimiz tek hanelere inmesi yönündeydi. Enflasyon inmediği için özkaynak karlılığımızı artırmak durumundayız. Bankaların da yapısal reformlara ihtiyacı var. Özellikle giderler tarafında. Enflasyona yakın bir özkaynak karlılığı başarı olur.
Gelir dağılımındaki bozulma tüm planları alt üst edebilir. İhtiyacı gidermeden ihtiyaç kredilerini kısıtlayacak önlemlerin olumsuz etkileri olabileceğini düşünüyorum.
Yüzde 3,5'lik bütçe açığı ekonomiyi desteklemek için alan sunuyor.
KRİPTO VARLIKLARA DÜZENLEME
Birçok kişi kolay yoldan zengin olmak için bilmeden kripto varlıklara girdi. Bu tehlikeli bir şey. Kıt kaynakların da yanlış yola gitmesine neden olabilir. Oynaklığı yüksek yerlere yatırım yapmanın sonuçları olur. Bunun düzenlenmesi gerekiyor.
Merkez bankalarının başlattığı dijital para deneylerini çok yerinde buluyorum. Her şeyin dijitalleştiği bir yerde paranın dijitalleşmesi de önemli.
TARIM KREDİLERİ
Tarım kredilerinde farklı bir yaklaşımımız var. Tarımda çiftçiyi doğrudan kredilendirmek yerine, tarımda verimliliği artıran dönüşümü kredilendirmeyi tercih ediyoruz.
Faiz indirimi salgının etkilerini gidermek için ilk aksiyon!
eğer böyle olur ise bankalar ve finans hisseleri kasım ve aralıkta patlar.
KURUCU HISSELERE NE ZAMAN TEMETTÜ VERECEKSİNİZ. VERMİYOSANIZ SİZDE HUZUR HAKKI 3 TL ALIN . YİNE BOŞ KONUŞMUŞSSUN İŞBANK HİSSELERİ CÖP OLMUŞ YÖNETİM KENDİ CEBİNİ DOLDURMAYA DEVAM
ne yapacağım temettüyü hissemin fiyatı 2-3 katlasın temettü onların olsun.
Yüksek kurun bilinçli bir tercih olduğunu düşünüyorum . Kür düşsün istenmiyor . Açıklamada en akla yatan kısım
Kesinlikle yanlış faizlerin enflasyon üstünde yükselmedigi müddetçe mümkün değil ne dövizi nede halkın enflanyonunu düşürmen üyesi olduğun IMF ile anlaşıp svap arap sermayesi gibi saçma sapan akılda yeri olmayan uygulamalardan vazgeçip düşük borçlanma ile zaman kazanacaksın başka türlü mümkün degil
milleti enayi yerine koy doları sattır teşvik et arkasından yükselt ulan bukadar salakmıyız ki size inandık salağız demek ki hemde ultra yazıklar olsun
Genel müdürü beğendim, rasyonel bir kişi. Uygulanan politikayı güzel okumuş. Sürekli kargaşa çıkarıp döviz almadan piyasanın doları yükseltmesi isteniyor. Enflasyon nispeten kontrol edilebilir ama işsizlik daha büyük bela, ihracat edilebilecek her alanda üretim kapasitesi kullanılmak isteniyor. Öte yandan katma değerli taklidi zor ürünlere yönelinmesi lazım. Savunma sanayi yanından tüketiciye yönelik hedef sektörler belirlenmeli. Bu arada tekstil ve konfeksiyonda kapasite dolmuş, az sermaye ve yatırım ile Anadolu şehirlerine ihraç amaçlı yeni konfeksiyon, ayakkabı atölyeleri açılabilir, ağır sanayi vs en az 3-4 sene çalışma gerekir, konfeksiyon boş bir binada hızla devreye alınabilir.
EY DOLAR ESEGI OLAN HALKIDUNYADA EKSI FAIZ VERMEYEN GELISMIS ULKE YOK SIZ GEZIDEN BU YANA DOLARDA FAIZ BEKLIYORSUNUZ...EY TURK HALKI DOLARI DUNYADA HERKES SATARKEN SADECE TURK HALKININ SIRTINA YUKLEDILEREY TURK HALKI TR DE DOLARI GAZLAYANLAR DUNYADA ALTINI BASKILAYAN ZIHNIYET AYNI...IHRACAT ICIN DOLARIN YUKSEK OLMASI KOCA BI PALAVRA...IHRAC ETTIGIN SEYLER ICIN ZATEN ITHAT GIRDIN VAR.YUKSEK TEKNOLOJI URUN SATACAKSAN ZATEN SENIN PARAN DEGERLI OLURSA ROBOTIK URUN OLAN URUNLERDE KI KAR MARJIN DA ARTAR ISCI SOMURME PAYI COK AZ OLDUGU ICIN YUKSEK TEKNOLOJI URUNLERDE.TURKIYEDE YUKSEK KUR BU ULKEDE VATANDASA VE DEVLETE VE URENETENE SOKULMASI HEDEFLENEN YUKSEK ENF FAIZ VE SUNI DEVASA ZAMLAR ICIN MALZEMEDIR SADECE.
EY EŞŞEK DOLAR DÜNYANIN KABUL ETTIGİ INSANLARIN TEMEL İHTİYACINI GÖRDÜGÜ TEK GERCEKTİR EŞSEK GİBİ KABUL EDECEKSİN ETMEZSEN SÜRÜNECEKSİN DÜNYANIN NERESİNE GİTSEN KAPI ACILIYOR VARMI ONUN GİBİ BİR GÜCÜN
EY TÜRK HALKI DOLARI GÜNAH KECİSI YAPAN SAHTEKARLARA İNANMAYIN DUNYADA FAİZLER FALAN İNMİYOR AKSİNE HEM DOLAR HEMDE FAİZLER YÜKSELİYOR FAİZLER YÜKSELİRSE DOLAR VE ENFLASYON DÜŞER BU EKONOMİNİN CAGİIN BİLİMİN GERCEGİDİR ORTACAĞ GERİSİNDEKİ ARAP DOGMASI DEGİLDİR
Dikkat et her dogru heryerde soylenmez hemen dijjj minnagi versin
Doğru söylediği falan yok tribüne oynuyor dünyada faizler yükselirken bunun beklentisi koca bir palavra
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.