Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret etmesinin ardından Çin, gümrük denetimlerini sıkılaştırdı.
Teknoloji devi Apple'ın, denetimlere takılmamak için Tayvan'daki tedarikçilerinden bu düzenlemelere uymalarını istediği öne sürüldü.
Japonya'nın yüksek tirajlı ekonomi gazetesi Nikkei''nin konu hakkında bilgisi olan kaynaklara dayandırdığı 5 Ağustos tarihli haberde Apple'ın, Tayvan'da üretilen ürünlere "Tayvan Malı" yazılmamasını istediği iddia edildi.
Buna göre ürünlere "Tayvan, Çin" veya "Çinli Taipei" damgası vurulması talep edildi.
iPhone 14'ü eylülde tanıtmaya hazırlanan şirketin, herhangi bir parçada gecikme, para cezası veya sevkiyatın engellenmesi gibi durumlarla karşı karşıya kalmamak istediği yazıldı.
Tedarikçiler ve lojistik şirketleri, Apple'ın isteğinin bir ikilem yarattığını vurguladı. Zira Tayvan da ürünlere "Tayvan" veya ülkenin resmi adı olan "Çin Cumhuriyeti" yazılmasını istiyor.
Çin'in sanal alemde uyguladığı sansüre karşı çalışmalar yürüten GreatFire'dan Benjamin Ismail, Apple'ın isteğine tepki gösterdi:
Ne yazık ki Apple'ın "Artık yeter, Çin rejimiyle işbirliği yapmaya ve sansür taleplerini uygulamaya devam edemeyiz" diyeceği ‘kırmızı çizgi'nin çok uzakta olmasından şüpheleniyoruz.
Çin-Tayvan gerginliği
II. Dünya Savaşı sonrasında Çin'de Milliyetçi Parti ve Komünist Parti arasındaki iç savaş Komünist Parti'nin zaferiyle sonuçlanmıştı. Mağlubiyetin ardından Milliyetçi Parti liderleri Tayvan'a sığınmıştı.
Soğuk Savaş nedeniyle Batı'yla ilişkilerini koparan Çin'i 1970'lerin başına kadar Birleşmiş Milletler'de (BM) Tayvan ya da resmi adıyla Çin Cumhuriyeti temsil ediyordu.
BM'nin 1971'de aldığı Çin Halk Cumhuriyeti'ni tanıma kararı gerginliği yeni bir boyuta taşımıştı. Kararın ardından Tayvan, BM'den çıkarılmıştı.
Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Buna göre Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın ülkelerle diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.
Tayvan ise o günden bu yana bağımsızlık arayışını farklı biçimlerde sürdürüyor.
Çin Tayvan'ı işgal ederse çip krizi kapıda
ABD Temsilciler Meclisi çip yasa tasarısını onayladı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.