Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Dünyaca ünlü teknoloji devi Apple “şimdi al, sonra öde” (BNPL) pazarına giriyor. Apple’ın pazara girişi Klarna ve Affirm gibi halihazırda işletmelerindeki zorluklarla baş etmeye çalışan fintek firmaları için yeni bir engel teşkil ediyor. Fintek firmaları artan yatırımcı baskısı, e-ticaret alanındaki büyümenin yavaşlaması ve artan faiz oranları gibi krizlerle mücadele ediyor.
Financial Times’ın haberine göre iPhone üreticisi Pazartesi günkü yıllık konferansında bir dizi ürün güncellemesinin yanında ödeme sistemleri alanındaki atılımını da duyurdu. Apple Pay Later adı verilen uygulamayla birlikte, ABD’deki iPhone ve Mac kullanıcıları satın alma işlemleri için altı hafta boyunca faiz veya başka bir ek ücrete maruz kalmadan dört ay taksitle ödeme yapabilecek. Sistem, Mastercard'ın ağını kullanarak Apple Pay'i destekleyen herhangi bir konumda, internet üzerinden ve fiziksel perakende mağazalarda uygulanabilecek.
Apple'ın BNPL pazarına girişi, bu yıl İngiltere merkezli kredi kontrol alanına odaklanan start-up firması Credit Kudos'u satın almasının ardından geldi.
Teknoloji devinin söz konusu hamlesi, firmanın Apple Music ve iCloud depolama gibi hizmetlerde satışları artırmaya yönelik çabasının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Apple son yıllarda finansal ürünlere giderek daha fazla ilgi gösteriyor. Teknoloji devi, iPhone ve Machintosh gibi pahalı cihazlarının satın alım süreçlerinde yedi yıla yayılan çok yıllı ödeme planları sağlamaktaydı. Firma 2019 yılında, Goldman Sachs ve Mastercard ile ortaklık kurarak, ABD'li müşterileri için, yıllık ücreti olmayan bir kredi kartı hizmeti, Apple Card'ı piyasaya sürmüştü.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Apple’ın söz konusu hamlesi dünya çapında e-ticaret patlamasının yavaşladığı BNPL hizmetlerinin düşüşe geçmeye başladığı bir dönemde geldi. Avrupa ve ABD’deki piyasa düzenleyici BNPL şirketlerini yakından takibe almış durumda. Tüketicilerin üstlendikleri borçları ne kadar iyi anladıklarına ilişkin de soru işaretleri söz konusu ödeme yöntemine ilişkin şüphelerin de her geçen gün artmasına sebep oluyor.
FT’nin haberine göre analistler artan temerrütler ve isteğe bağlı harcamaların azalması nedeniyle Affirm ve Klarna gibi fintek firmalarının kâr marjlarının düşmesini bekliyor. Ayrıca yükselen Faiz oranları da işletmelerin maliyetlerini artırma riskini beraberinde getiriyor.
Apple’dan yapılan açıklamada BNPL sisteminin de kullanılacağı Apple Cüzdan uygulamasının “kullanıcıların finansal sağlığı göz önünde bulundurularak tasarlandığı” belirtildi. Açıklamada kart veren bankanın müşteri banka hesabında geri ödeme için yetersiz bakiye bulması halinde ödeme için “ücret talep edilebileceği” de belirtildi.
Açıklamanın ardından Pazartesi günü Affirm hisseleri yüzde 5,5 düşüşle 23,72 dolara geriledi. Fintek firması şirketlerinde 2022'nin başından bu yana hisse senedi fiyatında yaklaşık yüzde 75'lik bir düşüş yaşandı. Affirm’den yapılan açıklamada, "Başlattığımız harekete daha fazla sağlayıcı katılsa bile, ödül büyük olmaya devam ediyor ve kimsenin ekibimizin ve teknolojimizin verdiği hizmetleri yapabileceğini düşünmüyoruz" denildi.
Avrupalı BNPL firması Klarna geçen ay yaptığı açıklamada, şirket hedeflerini büyümeden kârlılık prensibine kaydırdığını açıklamış ve çalışanlarının yaklaşık yüzde 10'unun işine son vereceğini belirtmişti. Bazı yatırımcılar, en son 46 milyar dolar değer biçilen Klarna’nın daha fazla finansman sağlayabilmek için şirket değerinden fedakârlık edeceğinden endişe ediyor.
Fintek devi Klarna personelin yüzde 10’unu işten çıkarıyor
Fintek devlerinden Klarna’ya büyük tepki
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.