Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
2016 yılında Avrupa Birliği Komisyonu’nca İrlanda’ya 14 milyar 400 milyon dolar vergi ödemesine karar verilen teknoloji devi Apple, yasal yollardan mücadele başlattı. AB, İrlanda’nın Apple’a sağladığı vergi avantajlarının birlik mevzuatına aykırı olduğuna hükmetmişti.
Apple Finans Grubu Başkanı Luca Maestri dahil altı kişilik bir heyetin, merkezi Lüksemburg'ta bulunan AB'nin en yüksek mahkemesi Avrupa Adalet Divanı yapısı içindeki Genel Mahkeme’de görülecek iki günlük davaya katılması bekleniyor.
Avrupa Birliği, İrlanda'nın 1991 ve 2007 yıllarında aldığı kararlarla Apple’ın vergi yükümlüğünü onlarca yıl düşürdüğüne ve yasadışı teşvik yarattığına karar vermiş, ABD’li şirketi 14 milyar 400 milyon dolar para cezasına çarptırmıştı.
Avrupa Komisyonu’nun rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager, o dönemde Apple’ın İrlanda’da 2014 vergi oranının yüzde 0.005 yani yüz binde beş kadar düşük olduğuna dikkat çekmişti.
Apple’ın duruşmada İrlanda ve ABD vergi yasalarına uyduğunu savunması bekleniyor. Şirket, birkaç yıl önce de AB’nin benzer bir vergi kararına karşı internet sitesinde aynı savunmayı yapmıştı.
Apple’ın mahkemede ayrıca vergi borcunun önemli bir bölümünün ABD’ye olduğunu zira ürünlerin tasarım, mühendislik ve gelişimi dahil değerlerinin büyük bölümünün ABD’de yaratıldığını öne süreceği belirtiliyor.
İrlanda da AB Komisyonu’nu sınırlarını aşarak, vergi işleri üzerinden üye bir ülkenin ulusal güvenliğine müdahale ettiği gerekçesiyle karara karşı çıkıyor.
İrlanda, vergi yasaları nedeniyle çokuluslu şirketler için cazibe merkezi. İrlanda işgücünün yüzde 10’u da bu şirketlerde çalışıyor.
Lüksemburg İrlanda’ya destek verirken Polonya ABD Komisyonu’ndan yana tavır koyuyor. Avrupa Komisyonu’nun rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager, Hollanda’nın kahve zinciri Starbucks’a, Lüksemburg’un Amazon, Fiat ve Engie şirketlerine ve İngiltere’nin çokuluslu şirketlere sağladığı vergi kolaylıklarının da peşine düşmüştü.
Avrupa Adalet Divanı Genel Mahkemesi geçen Şubat ayında, Belçika’nın BP, BASF ve 30’dan fazla çokuluslu şirkete vergi indirimi sağlamasının, yasadışı bir yardım komplosu olmadığına hükmetmişti. Genel Mahkeme kararı, AB Komisyonu’nun vergi operasyonuna darbe olarak yorumlanmıştı. (amenimahihbebi,col)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.