Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Uzun, antibiyotik kullanımının arttığını, viruslerin neden olduğu hastalıklarda ve her ateşli durumda gereksiz yere kullanılması, uygun doz ve sürelerde kullanılmaması gibi nedenler antibiyotiklere karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tedavi edilememesine yol açtığını ifade etti.
Başlangıçta mikroorganizmaların direnç geliştirme sorununa çözüm olarak yeni antibiyotikler bulunmuşsa da, her yeni antibiyotiğin kullanıma girmesini takip eden yıllar içinde yeni direnç şekilleri ortaya çıkmış ve antibiyotiklerin altın çağı sona ermiştir. Son yıllarda da eskisi gibi çok sık yeni antibiyotikler geliştirilememektedir.
ANTİBİYOTİK EN ÇOK TÜKETİLEN İLAÇLARIN BAŞINDA GELİYOR
Virüslerin neden olduğu hastalıklarda ve her ateşli durumda gereksiz yere kullanılması, uygun doz ve sürelerde kullanılmaması gibi nedenler antibiyotiklere karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tedavi edilememesine, ilaçlara bağlı yan etkilerin görülme sıklığında artışa ve gereksiz sağlık harcamalarına yol açmıştır.
Antibiyotik biyolojik bomba mı?
Ülkemizdeki sağlık harcamalarının üçte birini ilaç harcamaları oluşturmaktadır ve antibiyotikler de tüketilen ilaçların başında gelmektedir.
Günümüzde tüm antibiyotiklere karşı dirençli bakterilerin neden olduğu hastalıklar ile karşı karşıyayız. Tedavi etmekte zorlandığımız hasta sayısı gün geçtikçe artmaktadır.
Gerekli önlemleri alınamaz ise savaşı mikroplar kazanacaktır. Bu savaşta devletlere, sağlık otoritelerine, ilaç sanayine, sağlık çalışanlarına ve hastalara çok büyük görevler düşmektedir.
Antibiyotik kullanmadan önce bilmenizde fayda var;
* Mutlaka doktorunuza danışınız.
* Antibiyotikler soğuk algınlığı, nezle, grip gibi viral hastalıklarda işe yaramaz.
* Her ateşli antibiyotik kullanılmasına gerek yoktur.
* Antibiyotiklerin ishal gibi yan etkileri olabilir. Bazı yan etkiler ölüme yol açabilir.
* Antibiyotikleri mutlaka doktorunuzun önerdiği miktarda ve saatlerde kullanınız.
* Kendinizi iyi hissetseniz bile tedaviniz tamamlanmadan antibiyotiği kesmeyiniz.
* Tedavi bittiğinde kalan antibiyotikleri saklamayınız.
* Başkası için yazılmış antibiyotiği asla kullanmayınız. Yararı olmayacağı gibi zarar görebilirsiniz.
* En önemlisi, infeksiyon hastalıklarının önlenmesinin olmazsa olmazı el yıkamayı unutmamalıyız.
* Ellerimizi ve çocuklarımızın ellerini sık sık yıkamalıyız.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.