Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Trakya Üniversitesi Çocuk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Acunaş, Türkiye'de her 100 bebekten 15'inin 'prematüre' dünyaya geldiğini söyledi. Erken doğumda sigaranın tehdit olduğunu belirten Prof. Dr. Acunaş, "Bebek, annenin içtiği her 1 sigarayı 40 sigara gibi algılıyor" diyerek anne karnındaki bebeğin bu nedenle oksijen dolaşımının engellendiğini dile getirdi.
’17 Kasım Dünya Prematüre Günü’nde, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Yenidoğan bölümünde etkinlik düzenlendi. Prematüre doğumla dünyaya gelenlerin ve ailelerinin katıldığı programda konuşan Prof. Dr. Acunaş, erken doğumla dünyaya gelen bebekleri yaşatmayı amaçladıklarını ifade ederek, “Hepimizin amacı, bu bebeklerimizi hayatta tutabilmek ve yaşatabilmek. En büyük hedefimiz bu. Bu konuda aileler, bize her zaman destek. Biz de onların yanında olmaya çalışıyoruz ama sorunları az değil, çok zor süreçten geçiyorlar biliyorsunuz.
Bu bebeklerin yaşatılmasında bize destek olan sadece yenidoğan yoğun bakım ekibi olarak değil, kadın doğum ekibi, özellikle çocuk cerrahisi, kardiyolojisi, çocuk nörolojisi gibi birçok anabilim dalı, bizim yanımızda, destek oluyorlar bu bebeklere. Onlara minnet borçluyuz, şükranlarımızı iletiyoruz. Elimizden geleni yapıyoruz bu bebekler için ve onları hayatta tutabilmek için” dedi.
BEBEK NE KADAR ERKEN DOĞARSA SORUN O KADAR ÇOK OLUYOR
Prof. Dr. Acunaş, 37 gebelik haftasını tamamlamadan dünyaya gelen her bebeğin ‘prematüre’ olarak adlandırıldığını kaydederek, “Her prematüre de aynı değil. Mesela 32 haftadan önce doğan bebekler daha problemli olabiliyor. 32 ile 36 hafta arasına orta prematüre diyoruz. 32 ile 30 hafta arasına sınırda prematüre diyoruz, sorunlar bebek ne kadar erken doğarsa o kadar artıyor.
Artık bu bebeklerin yaşam şansı, son yıllarda o kadar arttı ki, artık 26 hafta altını da yaşatmaya başladık. Bu başarı mıdır? Çünkü bu bebeklerin bir kısmı özürlü olabiliyor ama yine de yaşam şansları var. 23 haftanın altında bu bebekleri yaşatma şansımız yok” diye konuştu.
Türkiye’deki durumu değerlendiren Prof. Dr. Acunaş, “Prematüre doğmanın sonuçlarına bakarsak, bugün Türkiye’de her doğan 100 bebekten 15’i prematüre doğuyor. Dünya rakamlarına bakarsanız yaklaşık 10 bebekten birisi. Giderek de artıyor. Türkiye’de yüzde 11’di, şimdilerde 15’lere çıktı. Çünkü yardımlı doğum teknikleri yani tüp bebek gibi teknikler giderek artmaya başladı.
Bunlarla ilgili sorunlar da biraz artıyor gözükse de yaşatıldığı için artıyor. Yaşatılmadığı zaman zaten bu sorunları tespit etmeniz mümkün değil. Şu anda en önemli bebek ölüm nedeni yeni doğanda prematüre bebeklerin sorunları ortaya çıkıyor. Dolayısıyla da çok önemli bir konu” ifadelerini kullandı.
SİGARA ERKEN DOĞUMDA ROL OYNUYOR
Prematüre doğumda bebeğin anne karnında kalmasını engelleyen birçok koşul olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Betül Acunaş, “Anne yaşı burada bir faktör. Genç anne ya da ileri yaş. Düşük sosyoekonomik seviye, düşük eğitim seviyesi bu faktörler arasında. Annenin daha önceki hastalıkları; tansiyon, kalp, şeker hastası olması ya da geçirdiği enfeksiyonlar veya gebelikte gelişen tansiyon yükseklikleri, kanamaları, sigara içmesi.
Sigara çok önemli bir tehdit. Annenin içtiği her 1 sigarayı bebek 40 sigara gibi algılıyor. Yani hiç oksijen ve dolaşım gitmiyor bu anne bebeklerinde ve daha önce de prematüre bir bebek doğurmuşsa ondan sonraki bebeğin de prematüre doğma ihtimali artıyor” dedi.
Güney Kore'de 41 yılın en düşük doğum oranı kaydedildi
Tanzanya'da doğum kontrol çağrısı
Araştırma: Avrupa'da doğum oranlarındaki düşüş karantinalarla ilgili
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.