Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Forbes dergisinin dolar milyarderleri listesinde Rusya vatandaşlarının sıralaması değişti. Gazprom'dan sonra pazarın en büyük oyuncusu olan özel doğal gaz şirketi Novatek'in sahibi Leonid Mihelson zirvedeki yerini kaybederken, madencilik şirketi Nornickel'in en büyük ortaklarından Vladimir Potanin birinciliğe yükseldi.
Böylece serveti 25 milyar dolara çıkan Potanin, 2015 yılından bu yana ilk defa Rusya’nın en zengin oligarkı ünvanına kavuştu.
İkinci sıradaki Vagit Alekperov’un mal varlığı 24,9 milyar dolar olarak hesaplandı. 24,6 milyar dolarlık servetiyle Leonid Mihelson üçüncülüğe geriledi.
Listedeki diğer isimler ve servetleri şöyle sıralanıyor:
Vladimir Lisin: 22,8 milyar dolar
Aleksey Mordaşov (Mordaşov ailesi): 21,9 milyar dolar
Gennadiy Timşenko: 20,5 milyar dolar
Mihail Fridman: 15,1 milyar dolar
Andrey Melniçenko: 14,8 milyar dolar
Alişer Usmanov: 12,7 milyar dolar
Roman Abramoviç: 12,6 milyar dolar
Viktor Vekselberg: 12 milyar dolar
Mihail Prohorov: 11,7 milyar dolar
Süleyman Kerimov: 11,6 milyar dolar
Leonid Fedun: 15 milyar dolar
German Khan: 9,8 milyar dolar
Viktor Raşnikov: 9,4 milyar dolar
İskander Mahmudov: 8,7 milyar dolar
Aleksey Kuzmiçev: 7,6 milyar dolar
Dmitriy Rıbolovlev: 6,6 milyar dolar
Aleksandr Abramov: 6,2 milyar dolar
“ANKARALI” RUS OLİGARK
Rusya’nın en zengin işadamı olan Potanin’in hayatında Türkiye’nin, özellikle de Ankara’nın önemli ve özel bir yeri bulunuyor.
TürkRus.Com'un daha önce haber yaptığı bilgilere göre, Potanin’in babası Oleg Potanin (1936-2010) 1960’ların sonunda Ankara’daki Sovyet büyükelçiliğinde ticaret ataşesi olarak görev yapmıştı.
1961 Moskova doğumlu olan Vladimir Potanin, ilkokulu Ankara’daki Sovyet elçiliğinin ilkokulunda okumuştu.
1967’de Türkiye ile SSCB arasında imzalanan ekonomik işbirliği ve kredi anlaşmasıyla Türkiye’nin sanayileşmesini sağlayan dev yatırımlar başlamış, bunlardan biri olan Aliağa rafinerisi projesinde Potanin’in babası da görev almaya başlamıştı.
İşte bu yıllarda Vladimir Potanin sık sık İzmir’e gidip yaz tatillerini Çeşme’de geçirmiş ve Türkiye’den SSCB’ye unutulmaz çocukluk anılarıyla dönmüştü.
Potanin Çeşme ve daha sonra Alaçatı aşkı hiç bitmedi. SSCB yıkılıp zengin bir işadamı olduktan sonra da sık sık gitti. Hatta Avrupa rüzgar sörfü şampiyonu olan kızı, bu sporla Alaçatı’da tanışmıştı.
Potanin, 90’ların sonundan 2010’ların başına kadar iş ortağı olduğu Mihail Prohorov’u da Çeşme ve Alaçatı ile tanıştırmış, Prohorov Alaçatı’da sörf okulu kurmak üzere Kum Plajı denilen bölgede 17 milyon dolara geniş arazi satın almıştı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.