<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAnkara kulislerinde bomba iddia----

Ankara kulislerinde bomba iddia

Ankara kulislerinde bomba iddia
03 Eylül 2015 - 17:21 www.finansingundemi.com

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak ittifak için görüşmelere başladı

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak'ın 1 Kasım'da yenilenecek genel seçimde ittifak yapılmasına "yeşil ışık" olarak değerlendirilen sözlerinin ardından iki parti yetkilileri arasında liste görüşmelerinin başladığı öğrenildi.

İttifak görüşmelerinde, 7 Haziran'daki seçime SP listesinden giren BBP yer almadı. SP, Ak Parti'ye Meclis'te grup kuracak sayıda adayın listelerin seçilebilecek yerlerinden gösterilmesi önerisinde bulundu.

RECAİ ABİ FAKTÖRÜ

7 Haziran Genel Seçimlerine birlikte giren Saadet Partisi ve BBP, yüzde 2.06'ya tekabül eden 932 bin 867 oy almıştı. Ak Parti, hükümet kurma için gerekli çoğunluğu 18 milletvekili ile elde edemediği için 1 Kasım'da yapılacak genel seçimde SP ile ittifakı değerlendirme almıştı. Milliyet.com.tr'nin öğrendiği bilgilere göre; ilk etaptaki görüşmeler, Milli Görüş'ün duayen ve saygın isimlerinden Recai Kutan aracılığıyla ititfak konusunda nabız tutmaya yönelik dost görüşmeleri şeklinde yapıldı.

Kulislerde, ilk temaslar "Ak Parti'deki bazı isimler ile SP'deki önemli isimlerin zaten geçmişe dayalı arkadaşlıkları var. Bu konu bir süredir dost sohbetlerinde dile getiriliyor. Ancak bu aşamada alınmış bir karar yok. Recai Bey (Kutan) saygın bir isim. Recai Bey ile görüşmelerde bu hususlar konuşuluyor" denilerek dile getiriliyordu.

LİSTE PAZARLIĞI

Ancak seçim takviminin belli olmasının ardından iki parti arasında ön müzakereler başlatıldı. Ak Parti ile SP'den üçer kişilik heyetlerin son günlerde bazı görüşmeler yaptıkları öğrenildi. Bu görüşmelerde; il

3 büyük kent için seçim bölgeleri listeleri üzerinde tek tek duruldu.

Saadet Partisi heyeti; İstanbul, Sakarya, Kocaeli ile Güneydoğu ve Karadeniz'deki bazı illerin listelerinde adaylarına ön sıralarda yer verilmesi üzerinde durdu. Görüşmelerde, BBP yer almadı ve olası ittifak dışında tutuldu. BBP eski Genel Başkanı Yalçın Topçu'nun geçici hükümette bakan yapılması ile Ak Parti'nin BBP'nin oylarının bir bölümünü etkilemeyi amaçladığı yorumları yapıldı.

Son görüşmede; SP heyeti, Ak Parti'ye listeler üzerinden teklifini sundu. SP heyeti, Meclis'te grup kurabilecek sayıya işaret eden 20 adayın listelerin seçilecek yerlerinden gösterilmesini istedi. SP'ye, Ak Parti listelerinden 5-6 milletvekili çıkaracak şekilde yer vermeyi amaçlayan Ak Parti yönetimi, bu öneriye henüz yanıt vermedi. SP önerisinin Davutoğlu'na da iletildiği belirtildi. Seçim mevzuatı ittifaklara imkan sağlamadığı için anlaşma olması durumunda, SP adayları Ak Parti listelerinden aday gösterilecek.

 SEÇİM UZMANI KOÇ'UN DEĞERLENDİRMESİ

 İstatistik Uzmanı ve Seçim Analisti Filiz Aydın Koç, 7 Haziran'daki seçimin sonuçları üzerinden olası bir ittifakın seçim sonuçlarına nasıl etki yapabileceği konusunda, şu değerlendirmede bulundu:

 "7 Haziran Genel Seçimlerine birlikte giren Saadet Partisi ve BBP

932.867 (yüzde 2,06) oy almıştı. 2011 Genel Seçimlerinde ise Saadet Partisi 543.454 (yüzde 1,27), BBP ise 323.251 (yüzde 0,75 ) oy almıştı.

1 Kasım Erken Seçiminde, AKP’nin Saadet Partisi-BBP ittifakı ile ittifak yapmasıyani yüzde 2’lik Oyun tamamının 85 seçim çevresi bazında tamamının AKP’ye geçmesi ve AKP’nin7 Haziran 2015 genel seçimlerinde aldığı oyların, yurtdışı ve gümrük kapısı oylarının aynı kalması halinde, sandalye sayılarında nasıl bir değişiklik olur sorusuna yanıt aradığımızda ortaya şu tablo çıkıyor:

AKP’nin  SP+BBP ile ittifak yapması halinde oyu 19.800.278’e yükselirken oy oranı da yüzde 42,9’ ya yükselmektedir.

AKP’nin sandalye sayısı ise 258’den 268’e yükseliyor. Bu 10 milletvekilinin 5 tanesi CHP’den, 5 tanesi de MHP’den AKP’ye geçerken, HDP’nin vekil sayısı etkilenmiyor. Milletvekilisayıları CHP’nin 132’den 127, MHP’nin ise 80’den 75’e düşüyor.

CHP; Ankara Birinci Bölge, Aydın, Erzincan, İstanbul İkinci Bölge, Sivas'ta milletvekili kaybediyor. MHP; Balıkesir, Giresun, İstanbul Üçüncü Bölge, Kayseri, Samsun'da milletvekili kaybediyor."

SP'den adaylık için istifa etti

Öte yandan Ak Parti ile SP ittifakının konuşulması, SP'ye ilgiyi de artırdı. Başbakan Yardımcısı olduğu dönemde bekir bozdağ’ın danışmanlığını yapan, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nda Basın Müşavirliği görevini yürüten Mehmet Nedim Aslan, SP listesinden aday olmak için görevinden istifa etti.

Mehmet Nedim Aslan, Saadet Partisi’nden Ankara aday adayı oldu.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)