Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye’de sığır üretimini artırmak, halka ucuz et yedirmek arayışında besiciliği teşvik etmek için 2010 yılında Angus cinsi besilik sığır ithal ettik.
Karkas kalitesi ve mermerleşme (yağın et içerisinde dengeli dağılımı) yönünden dünyada tercih edilen ve birçok ülkede “Angus eti” özel damgayla satılan Angus etini halkımız beğenmedi.
Angus besleyenler mutsuz oldu. Angus’lar ülkemizi sevmedi. Çünkü Angus doğal şartlarda merada taze ot yiyen bir hayvan. Biz ahırlara kapattık. Fabrika yemiyle besledik.
Hükümetimiz hayvancılığı teşvik etmek için dana ithalatına kapı açtı. Şimdi ithal edilen Brangus cinsi besilik danalar 3/8 Brahman ırkı, 5/8 Angus ırkı karışımı, ABD’de geliştirilmiş bir sığır cinsinin danaları.
400 bin sığır ithalatı
Bunlar da doğal şartlarda yaşamaya, sıcak ve nemli havaya alışmış, taze ot ile beslenen açıkta dolanmak isteyen hayvanlar. Bizim ülkede ahırda, sanayi yemiyle beslenince ne yapacaklar bilinmiyor. Halkımızın etlerinin tadını beğenip beğenmeyecekleri bilinmiyor.
Brangus ithalatı Bakanlar Kurulu’nun 400 bin baş besilik sığır ithalatı için görevlendirdiği Et ve Süt Kurumu’nun izni ile başladı. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği, besicilerden talep topladı. Brangus’ları getiriyor.
İlk olarak İzmir Limanı’na 17 bin hayvan geldi. 72 bin havyan daha geliyor. Yıl sonuna kadar besilik hayvan ithalatının 200 - 250 bin hayvana ulaşması bekleniyor.
Besleyip keseceğiz
17 bin hayvan, gümrük vergisine tabi olmadan ülke genelindeki 250 işletmeye gönderilmeye başlandı. Brangus cinsi sığırlar ortalama olarak kilosu 3.9 dolardan ithal edildi. Genel olarak:
- İthal dananın 12 aylıktan küçük, 300 kg’dan hafif olması gerekiyor. İthal dananın en az 120 gün besledikten sonra kesime gönderilmesi bekleniyor.
- Kaliteli etlik dana iyi beslenirse et ağırlığı günde ortalama 1.250 gr artıyor. 14 - 16 aylık et inekleri 450 - 600 kg canlı ağırlığa sahip oluyor.
- Besicilerin sorunu, mera olmaması, yemlerini kendileri üretememesi nedeniyle hayvan hazır besi yemiyle sığırları beslemeleri. Besi yeminin kilosu şimdilerde 1 TL dolayında. Bir et sığırı 1 kg et kazanması için günde 6 kg yem yiyor. Bir et hayvanının günlük fabrika yemi tüketimi 7.6 kg dolayında.
GÜNGÖR URAS - MİLLİYET
sen kurnazlık yapar milleti aldatır dolandırırsan kaybedersin abd kazanır başka ülkeler kazanır ey garip senin köylümüz dediğine devlet hayvancılıkta ve tarımda ne kadar teşvik verdiğini bir araştır öğren devlet fazlasıyla bonkörlük yapıyor ama maalesef senin köylün kurnazlık edip nankörlük yapıyor sonra işi eline yüzüne bulaştırıyor devlette mecburen ithal etmek zorunda kalıyor
Abd den alinacaksa gelsin. Köylümüz degil abd kazansin köylümüze para lazim degil zaten tarimda yapmasinlar bol bol cocuk yapsinlar
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.