Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye, 2017'deki güçlü büyümesinin ardından bu yıla da hızlı başladı ve ilk çeyrekte yüzde 7,4 ile beklentilerin üzerinde büyüme kaydetti.
TÜİK verilerine göre, Türkiye, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,4 büyüyerek ekonomistleri ve tahmincileri şaşırtmaya devam etti. AA Finans'ın Büyüme Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistlerin yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme beklentilerinin ortalaması yüzde 6,9 olmuştu.
Açıklanan verilere göre, üretim yöntemine göre cari fiyatlarla GSYH tahmini, yılın ilk 3 ayında 2017'nin aynı dönemine kıyasla yüzde 21,9 artarak 792 milyar 691 milyon lira olarak gerçekleşti.
"Yatırım harcamalarındaki güçlenme dikkat çekici"
Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı da geçen yılın üçüncü çeyreğinden itibaren güçlenen büyüme momentumunun, bu yılın ilk çeyreğinde de korunduğunu belirterek, ilk çeyrek büyüme oranının kendi tahminleri doğrultusunda yüzde 7,4 seviyesinde açıklandığını söyledi.
Sektörel bazda, sanayi ve inşaat, harcamalar bazında ise özel tüketim ve yatırım harcamalarının, büyümenin ilk çeyrekte de güçlü kalmasında ana etkenler olduğunu vurgulayan Tokalı, "Mevsimsel olarak düzeltilmiş büyüme verileri, son 6 çeyrektir genişleme yönünde. Ancak gerek yurt içinde parasal sıkılaşma gerekse de küresel koşulların geçmiş döneme göre daha az destekleyici olmasının etkisiyle ikinci çeyrekten itibaren büyüme hızında yavaşlama göreceğiz." diye konuştu.
Tokalı, mevcut koşullarda yılın tamamına ait yüzde 4’lük büyüme tahminini koruduğunu belirterek, üretim verilerinin, büyüme oranı tahmininde tekrar öncü gösterge olma rolüne geri döndüğünü söyledi.
Harcama grupları bazında, özel tüketim harcamalarının büyümede ana rolü üstlendiğine işaret eden Tokalı, yatırım harcamalarındaki güçlenmenin de dikkat çekici olduğunu kaydetti.
Tokalı, nisanda başlayan ve mayıstan itibaren belirginleşen parasal sıkılaşma adımlarının reel ekonomi üzerindeki yavaşlatıcı etkisinin 2018 ve 2019 büyüme oranları üzerinde belirleyici olacağını vurgulayarak, "Bu etkiye bağlı olarak, 2018 ve 2019 için sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 4,5 seviyelerindeki büyüme tahminlerimizde aşağı yönlü riskler bulunuyor." dedi.
"Öncü göstergeler 2. çeyrekte yavaşlamaya işaret ediyor"
QNB Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı ise iktisadi faaliyetin ilk çeyrekte de gücünü koruduğunu belirterek, "Tüketim ve yatırım talebi mevsimsellikten arındırılmış verilerle ivme kazanmaya devam etti. Buna karşılık ithalat ve ihracatta bir miktar yavaşlama görüyoruz." ifadelerini kullandı.
İlk çeyrekteki güçlü veriye karşın ikinci çeyreğe dair öncü verilerin, ekonomide bir yavaşlamanın gerçekleşmekte olduğunu gösterdiğine dikkati çeken Kanlı, yavaşlamanın yılın kalanına yayılmasının mümkün olduğunu vurguladı.
Kanlı, yavaşlamanın, ekonominin uzun vadeli dinamikleri için istenen bir durum olabileceğini ifade ederek, "Zira son 1,5 yıldaki hızla büyümenin ardından sert bir düzeltme süreciyle karşı karşıya kalabilirdik. Biz yılın tamamı için yüzde 4,5 civarında bir büyümenin olası olduğunu düşünüyoruz." dedi.
Bu sene eksi olur büyüme. Bedava topkekle olacak iş değil
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.