Anadolu Sigorta'dan hekime özel sigorta
Doktorlar için mesleki sorumluluk sigortası yaptırmak 30 Temmuz 2010 itibariyle zorunlu hale getirildi.
Sağlık Uzmanları Bireysel Riskler Sigortası (Dr. Sigorta) adını verdiği ürününü ilk olarak 2004 senesinde çıkararak sektördeki en geniş kapsamlı ve en çok tercih edilen teminatı sunan Anadolu Sigorta, yine ilkler arasında yer alarak Hekim Zorunlu Sigorta ürününü 30 Temmuzdan önce poliçelendirilmeye hazır hale getirdi.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su; ülkemizde çeşitli meslek gruplarına dair sorumlulukların sigortalanma oranlarının, dünya ortalamasına kıyasla çok düşük seviyelerde kaldığını belirtti. Mustafa Su, yasal mevzuatın ve bu çerçevedeki yönetmelik ve düzenlemelerin, (tüm tarafların hak ve menfaatlerini gözetip pratikte de uygulanabilir olan) dünyadaki başarılı olmuş örneklerini dikkate alarak hazırlanmış olması şartıyla hekimlere yönelik mesleki sorumluluk sigortasının zorunlu hale gelmesinin, bu bilincin yerleşmesine önemli bir katkı sağlayacağını düşündüğünü söyledi.
Mustafa Su sözlerini şöyle sürdürdü; Sorumluluk sigortaları, sigortalının sorumluluklarına ve 3. şahısların olası mağduriyetlerine karşı sağladığı güvencelerin yanında, esasen kamu yararını koruma gibi çok önemli bir işleve de sahip. Özellikle yüksek tazminat miktarları söz konusu olduğunda, doktorun bu tutarı bireysel olarak karşılayamaması ve bu nedenle işini, görevini layikiyle yerine getirememesi, zarar gören kişilerin mağdur olması gibi sakıncalar doğacaktır. Oysa sigorta korumasının yaygınlaşması halinde, bu mağduriyetler ortadan kalkarak, hem zarar görenlerin hem de meslek sahiplerinin daha huzurlu ve güvenli yaşamaları mümkün olacaktır.
21 Temmuzda yayımlanan tebliğ ile yürürlüğe alınan Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası ile hekimler, mesleki faaliyetlerinden kaynaklanan sorumlulukları ile ilgili olarak olay başına 300.000 TLye kadar sigorta güvencesine alınıyor. Sigorta primleri ise hekimin uzmanlık alanına göre belirlenen risk grupları paralelinde vergi hariç 150 TL ile 750 TL arasında değişiyor.
Yeni düzenlemeyle ilgili olarak Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su şu değerlendirmeleri yaptı:
Olay başı 300.000 TLlik teminat limiti zararların tazmini yönünden yeterli görülmekle birlikte bir poliçede sigortacının yıllık toplam sorumluluğunu belirleyecek bir limitin bulunmaması sigorta sektörü açısından sıkıntılara yol açabilecektir. Uluslararası uygulamalarda çoğunlukla yıllık limit bulunduğu dikkate alındığında, düzenlemenin bu haliyle kalması halinde sigorta şirketlerinin reasürans ihtiyaçlarını karşılamakta zorluklar yaşayabileceğini düşünüyorum. Bunun yanında tüm sigorta şirketleri için bağlayıcı hale getirilen prim tutarları poliçede istisna edilen hususların son derece sınırlı tutulması ve hem geriye hem de ileriye dönük iki farklı esastaki korumanın aynı anda sağlanması gibi unsurlar dikkate alındığında oldukça yetersiz kalabilir. Bu durumun ise, hasar taleplerinin ve tazminatın çok uzun bir vadeye yayıldığı bu poliçede önümüzdeki dönemde gerçekleşecek tazminat taleplerini karşılayabilecek bir prim birikimine olanak sağlayamayacağı görüşündeyim. Sorumluluk sigortalarının taleplere karşı savunma masraflarını da karşıladığı dikkate alındığında toplanacak prim uzun yargılama sürecinin yol açacağı hukuki masrafları karşılamakta dahi yetersiz kalabilecektir.
Ayrıca, teminat kapsamının hem ileriye hem de geriye dönük olarak işlemesi poliçe yenilemelerinde de karışıklık yaratacaktır. Poliçe yenilemelerinde şirket değiştirilmesi halinde birçok hasarın önceki sigorta şirketi ve yeni şirket arasında paylaştırılması gerekebilecek ve bu da hasar ödeme sürecini uzatarak zorunlu sigortanın kamu yararını esas tutma hedefi ile çelişki yaratabilecektir. Zorunlu sigorta, hekim mesleğini icra ettiği sürece yürürlükte kalacağından sadece geriye dönük talep esaslı işleyişin operasyonel kolaylık ve uluslararası uygulamalara paralellik açısından tercih edilmesinde büyük fayda vardır.
Zorunlu sigorta limitini yetersiz gören ve daha yüksek bir limitle koruma talep eden hekimler için zorunlu sigortadan bağımsız olarak ihtiyari/tamamlayıcı bir Anadolu Sigorta ürünü olan Dr. Sigortayı öneren Mustafa Su, bu ürünle hekimlerin mesleki sorumlulukları yanında bir kaza sonucu ölüm veya sürekli sakatlık risklerine karşı korunduğunu ve ayrıca tedavi masrafları ve çalışamama neticesinde uğranacak maddi kayıplarının da ferdi kaza teminatı kapsamındaki özel koşullar ile teminata dahil edildiğini vurguladı.
Mesleki sorumluluk sigortasını; aslında bir meslek grubuna dahil olan ve yaptığı iş itibariyle kendisi dışındakilerle ilgili sorumluluklar üstlenen herkesin yaptırabileceğini vurgulayan Mustafa Su, şu anda Anadolu Sigortada bu alandaki sigorta ürünlerinin hekimlerin yanısıra avukatlar, yeminli mali müşavirler, serbest muhasebeci mali müşavirler, imarlar/mühendisler, veterinerler ve denetim firmaları üzerine yoğunlaşmış olduğunu vurguladı.
Mustafa Su, Ancak elbette talep ve ihtiyaca göre diğer meslek gruplarına yönelik yeni ürünleri de sürekli olarak geliştirmekteyiz. Bu noktada önemli olan, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de insanların bunu zorunlu olmasa da temel bir ihtiyaç olarak kabul etmeleridir diye konuştu.