Anadolu Sigorta'dan 'Bir Usta Bin Usta'
Türk sigorta sektörünün köklü kuruluşu Anadolu Sigorta, 85. kuruluş yılını anlamlı bir sosyal sorumluluk projesi ile kutluyor
Anadoluda kaybolan ya da kaybolmaya yüz tutan mesleklere olan ilgiyi artırmak, bu meslekleri yeniden canlandırmak amacıyla T.C Kültür ve Turizm Bakanlığının teknik danışmanlığında yola çıkan Anadolu Sigorta, Bir Usta Bin Usta Projesini İstanbulda düzenlenen bir törenle tanıttı. T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz ve Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Sunun katıldığı törende Mustafa Su, 85. yılımızda Kaybetmek Yok diye özetlediğimiz hizmet anlayışımıza ve adımıza yakışan bu projeyi başlatmaktan mutluluk duyuyoruz. Anadoludaki mesleklerimizi de kaybetmemek, bu mesleklere olan ilgiyi artırarak hak ettikleri kültürel ve ekonomik değeri kazanmalarına destek olmak istiyoruz dedi.
Kuruluşunun 85. yıldönümünü büyük bir coşkuyla kutlayan Anadolu Sigorta, Anadoluda kaybolmaya yüz tutan mesleklere olan ilgiyi artırarak, bu mesleklerin yeniden canlanmasını sağlamak üzere 85. yıla özel olarak Bir Usta Bin Usta Projesini hayata geçiriyor. Arya Sponsorluk ve İletişim Danışmanlığı tarafından geliştirilen ve T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Müdürlüğünün teknik danışmanlığı ile hayata geçirilecek olan projenin tanıtım toplantısı T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz ve Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Sunun katılımı ile İstanbulda gerçekleşti.
Her yıl 100 usta yetişecek, hedef 10 yılda 1000 usta
Anadolu Sigorta ile T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokole göre, Anadolu Sigorta belirlenen illerde kaybolmaya yüz tutan mesleklerin yeniden canlanması için yürütülecek eğitim çalışmalarına kaynak sağlayacak. İllerdeki ilgili sivil toplum kuruluşlarının kursiyer seçimini gerçekleştireceği, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünün teknik danışmanlığı üstleneceği proje Anadolu Sigorta tarafından 10 yıl boyunca finanse edilecek. Her yıl belirlenecek 5 ilde, 3 ila 6 aylık dönemlerde 20şer kişiye eğitim verilmesi planlanan projede böylece yılda 100 kişi geleneksel işkolları ile ilgili mesleki eğitim almış olacak. 10 yıllık bir süreçte tamamlanması planlanan projenin sonunda 1000 kişinin yaklaşık 50 meslekte yetkinlik kazanması ve bu mesleklerin bulundukları illerde sürdürebilir konuma ulaşması hedefleniyor.
2010da Edirneden Trabzona kaybetmek yokâ¦
Bir Usta Bin Usta Projesi kapsamında Anadolu Sigorta; 2010 yılında T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünün teknik danışmanlığı ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ile Eskişehirde lületaşı, Bursada Karagöz tasviri, Trabzonda kazaziye, Gaziantepte kutnu dokumacılığı ve Edirnede Edirnekari meslekleriyle ilgili eğitimlerin verilerek, artık kaybolmaya yüz tutan bu mesleklerin yeniden canlanmasını sağlayacak. Mayıs-Temmuz ve Eylül-Kasım olmak üzere iki dönemde planlanacak olan eğitimlere katılmak isteyenler Edirnede Edirne Kültür ve Sanat Derneğine, Bursada Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliğine (UNIMA), Gaziantepte Gaziantep Kültür Turizm Derneğine, Eskişehirde Lületaşı Sanatkarları Eğitim Kültür Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneğine, Trabzonda ise Trabzon Sanatevi Derneğine başvurabilecekler.
Toplantıda konuşma yapan T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz: Kültürel mirasımızı evrensele taşıyacak projelere ihtiyacımız var. Anadolu Sigorta ile başladığımız Bir Usta Bin Usta projesi bu anlamda hem kültürümüzün yaşatılması hem de Türkiyenin tanıtımında büyük rol oynayacak bir projedir. İlk etapta 5 ilde başladığımız bu sosyal sorumluluk projesini Anadolu Sigortanın desteğiyle tüm Türkiyeye yaymayı hedefliyoruz dedi.
Mustafa Su: Anadoludaki mesleklerimizi yeniden kazanacağız
Anadolu Sigortanın adına ve Kaybetmek Yok olarak sloganlaşan hizmet anlayışına yakışır şekilde, 85. yıl için özel bir sosyal sorumluluk projesi tasarladıklarını dile getiren Mustafa Su, Anadoluda kaybolmaya yüz tutan yüzlerce meslek var. Çoğu meslek, o mesleğin tek ustası ile yaşam savaşı veriyor. Yeni gelen neslin bunları öğrenmek için herhangi bir motivasyonu yok. Bizim çabamız, bu mesleklere olan ilgiyi uyandırmak ve böylece bu değerlerimizin hem kültürel hem de ekonomik olarak devam etmesini sağlamak dedi.
Meslek öğrenmek isteyenlere destek vereceğiz, katılımı cazip kılacağız
Anadolunun pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış, çok köklü bir kültürel mirasa sahip olduğuna dikkat çeken Mustafa Su, mevcut durumda Türkiyenin en önemli meselelerinden birinin işsizlik olduğunu ifade etti. Mustafa Su, şöyle devam etti: Bir yanda binlerce yıldır nesilden nesle intikal etmiş ancak bugünkü şartlarda hem mesleki hem de ekonomik anlamda sürdürülebilirliği kalmamış işkolları, diğer yanda ise işsizlik sarmalındaki gençlerimizâ¦ İşte biz bu noktada, geçmişle geleceği yani gençlerimizi bir noktada buluşturmak istedik. Bir Usta Bin Usta Projesi kapsamında eğitim almak isteyenlere öğrenim süresi boyunca belirli oranda bir destek de verileceğini söyleyen Mustafa Su, Bizim amacımız, katılımı cazip kılarak bu mesleklere gönül verecek, ileride de bu meslekten hayatını kazanacak kişilerin yetişmesini sağlamak dedi.
Temel hedefimiz kaybolan mesleklerle ilgili farkındalığı artırmak
Anadolu Sigorta olarak bu proje ile kaybolan ya da kaybolmaya yüz tutan mesleklerle ilgili bir farkındalık yaratmak istediklerini vurgulayan Mustafa Su, 3 ila 6 ay sürecek eğitimlerin bu noktada önemli bir başlangıç olacağını söyledi. Mustafa Su, şöyle dedi: Elbette bir kişinin bir meslekte ustalık mertebesine ulaşması için 3 ay, 6 ay çok kısa bir süre. Ancak bir yerden başlamak gerekir düşüncesindeyiz. Yerel ve ulusal çapta yaratacağımız farkındalıkla unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin hem kültürel hem de ekonomik değerlerini ortaya çıkarmak için Anadolu Sigorta olarak ilk adımı atıyoruz. Bu proje tamamlandığında, en az 50 mesleği tekrar gündeme getirmiş olacağımızı ve bunun olumlu sonuçlarını hep birlikte göreceğimizi umut ediyorum.
BİR USTA BİN USTA PROJESİ 2010 â DESTEKLENECEK MESLEKLER
Karagöz Tasvir - Bursa
İnsan, hayvan, eşya resimlerinin karton, PVC ve özellikle deriye çizilerek, işlenip hazırlanması sonucu ortaya çıkan şeffaf figürlere tasvir denir. Bu şeffaf figürler arkadan ışıklandırılmış olan hayal perdesinde oynatılır. Karagöz tasvirleri, özel olarak hazırlanmış, bıçak izi taşımayan temiz deve ve düve derisi kullanılarak yapılır. Tasvir, ıhlamur bir kütük üzerinde, kalıba göre nevrekan adı verilen keskin bıçaklarla işlenir. Zımbalar yardımıyla çiçek ve diğer motifler ilave edilerek hazırlanır, bağlanır. Efsaneye göre Karagöz Gölge Oyunu 14.yy'da Bursa'da başladığından Karagöz tasvirleri önemli yerel değer olarak göze çarpmaktadır.
Edirnekari- Edirne
Sözlük karşılığı, Edirne işidir. 18.yyda ahşap üzerine yağlıboya ile bezenmiş eserlere verilen genel isimdir. Çeyiz sandığı, yazı kutusu, para çekmecesi, yüklük ve dolap kapakları gibi ahşaptan yapılmış dekoratif eserlerde uygulanmıştır.
Tek dal üzerinde belinden kurdele ile bağlı buketler, vazo içinde stilize edilmiş çiçekler ve tabak içinde meyve kompozisyonları bolca kullanılmıştır. Motifler üzerinde açık ve koyu tonlar kullanılarak ışık ve gölge sağlanmıştır. Koruyucu olarak cila kullanılmıştır.
Lületaşı- Eskişehir:
Beyaz altın olarak da nitelenen Lületaşı sadece beyaz renklidir. Toprağın 20-60 ve130 metrelerindeki derinliklerinde, irili ufaklı yumrular halinde bulunur. Küçük yumrular, derinlere açılan kuyular ve kuyulara bağlı tüneller kazılarak toplanır. Dünyada en kaliteli lületaşı Eskişehir'de bulunmaktadır. İşlenen lületaşları ağızlık, pipo ve süs eşyası olarak kullanılmaktadır.
Kutnu Dokumacılığı- Gaziantep:
Tarihi bir değeri olan kutnu bezi dokumacılığı, Türkiye'de yalnızca Gaziantep'te dokunan ipekli bir dokuma türüdür. Ham maddesi floş olan suni ipek ve pamuk ipliğidir. Tamamen el tezgahlarında dokunan kutnu kumaşı değişik şekillerde dokunmaktadır. Geçmişi çok eskilere dayanan kutnuculuk; dünyada basma sanatı yok iken, çeşitli boyalara defalarca batırılarak, kendisine has renk ve motifler verilerek yapılan bir dokumadır. Kutnu kumaşı yöresel bir kıyafet olmanın yanısıra, çeşitli aksesuar, turistik giysi, çanta, terlik, perdelik kumaş ve milli kıyafet olarak da kullanılmaktadır.
Kazaziye- Trabzon
3200 yıl önceki Lidyalılardan günümüze gelen Kazaziye sanatı 24 ayar altın 1000 ayar gümüş 0,008 mikron kalınlığındaki tel ile elde işlenerek, kesinlikle kaynak olmadan, elde iğne ve çeşitli ebatlardaki şişlerle tamamen elde yapılan bir sanat eseridir. Günümüze kadar ulaşan tek örnek uşak müzesinde bulunan uçan at olarak bilinen broştur ve bundan esinlenerek bu sanat başlamıştır. Kolye, küpe ve bileklik bayanların, tespih ve tespih püskülleri ise erkeklerin en çok tercih ettiği ürünler arasında yer almaktadır. 1. Dünya Savaşı yıllarında Trabzonda 50nin üzerinde ustası bulunurken şu an sınırlı sayıda sanatkarı bulunmaktadır.