ANADOLU, FİYAT REKABETİNE GERİ DÖNDÜ
Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su geçen yıl liderlikten vazgeçmek pahasına fiyat rekabetine girmeyeceklerini söylemişti. Ancak Para Dergisi'nden Barış Bekar'ın yazdığına göre Anadolu Sigorta bu yıl fiyat rekabetine başladı. Şirketin fiyat rekabetiyle ilgili açıklama yapmadan önce Para...
Hem şikayet hem rekabet...
BAŞLIĞA bakıp da şaşıranlar için hemen açıklayalım. Bugünlerde tüm sigortacılar aşırı fiyat rekabetinden şikayetçi. Özellikle de trafik ve kasko branşındaki agresif rekabet şirket karlarını olumsuz etkiliyor. Bütün yöneticiler de meslektaşlarını suçluyor.
Oysa bu yılın ilk aylarında yapılan bir sigorta ihalesi, sigortacıların bu konuda çok da samimi olmadıklarını ortaya koyuyor. Sigorta sektöründe konuşulanlara göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki İETT otobüslerinin trafik sigortası için açılan ihalede 5 şirket karşı karşıya gelmiş. İşin detaylarına girmeyeceğim ama sektörde konuşulan birkaç rakamı aktarmakta fayda var. Geçen yıl bu ihaleyi orta ölçekli bir şirket almıştı. Geçen yılki ihale bedelininse 4 milyon TL olduğu söyleniyor. Geçen yılki hasar miktarı 3.8 milyon TL civarında olmuş. Yani geçen yıl bu işi alan şirketin çok fazla karı yok. Ama zarar da etmemiş. Aynı ihale bu yıl yine yapılmış. Sektörün en büyük şirketlerinden biri, bu ihaleyi 1 milyon 150 bin lira bedelle almış. Rakiplerin verdiği fiyat ise 3 milyon ile 4 milyon 400 bin TL arasında değişiyormuş. Yani fiyat geçen yıla göre neredeyse yüzde 75 daha düşük.
Acaba bu şirket bu işten para kazanabilir mi? Yoksa toplu taşıma araçları diye belediyeye kamu yararına sigorta mı yapıyor?
FİNANS GÜNDEM'İN NOTU
Para Dergisi'nde haber bu kadar. Biz FinansGündem olarak haberi devamını yazıyoruz. Haberde bahsi geçen yani İETT'nin otobüslerinin trakif sigortası ihalesini kazanan şirket Anadolu Sigorta. İETT'nin otobüslerini geçen yıl sigortalatan şirketse TEB Sigorta'yı satın alarak Türkiye pazarına giren Zürich Sigorta.
Piyasada konuşulanlara göre Zürich Sigorta geçen yıl bu ihaleyi 4 milyon TL ile almıştı. Ancak şirket geçen 3 milyon 800 bin TL hasar ödemesiyapmış. Bu işten Zürich Sigorta 200 bin TL kar etmiş. Sektör dilinde buna 'başabaş noktası' deniliyor. İkinci yılda trafik sigortalarında hasarların daha da artacağı söyleniyor. Bunun içinde fiyatın geçen yıl ki fiyattan daha pahalı olması gerekiyormuş. Onun için Zürich Sigorta bu yılki ihaleye fiyatı yüzde 10 artırarak girmiş. Yani 4 milyon 400 TL istemiş. Ankara Sigorta'nın teklif ise 3 milyon TL'de kalmış. İhaleye giren şirketlerden SBN Sigorta ise 4 milyon 200 bin TL teklifde bulunmuş. Anadolu Sigorta'nın teklif ise 1 milyon 150 bin TL'de kalmış. Doğal olarak ihaleyi Anadolu Sigorta almış. Bir anlamda geçen yıl fiyat rekabetine girmeyeceğini söyleyen şirtet, bu yıl agresifleşmiş görünüyor. Anadolu Sigorta sektörünün en büyük iki şirketinden biri olduğu için bir anlamda fiyat belirleyen şirketler arasında yer alıyor ve fiyat politikası oldukça önemli...Anadolu Sigorta'nın fiyat rekabetine girip girmemesinin sektöre maliyetinin 300 ile 400 milyon lira arasında değiştiği söyleniyor.
Sektörde herkes Anadolu Sigorta'nın bu işten zarar edeceğini söylüyor.Peki Anadolu Sigorta bu ihaleye neden çok düşük teklif verdi?
a) Zürich Sigorta'dan bu ihaleyi almak için
a) En büyük rakebi Axa Sigorta'ya karşı liderlik konusunda avantaj elde etmek için.
c) Para Dergisi'nden BarışBekar'ın yazdığı "toplu taşıma araçları diye belediyeye kamu yararına sigorta yapmayı" tercih etti.
d) Teknik hesaplamalarda yanlışlık yapıldı.
e) Bu fiyatlarda da kar edebilir, diğer şirketler çok yüksek fiyat verdi.
Sizce hangisi doğru cevap hangisi olabilir? Anadolu Sigorta bu konuya bir açıklama getirirse Finans Gündem olarak hem bizim hem de sektörün aydınlanmasına katkıda bulunmaya hazırız.
Anadolu 1.150
Zürich 4.400
Ankara 3.000
SBN Sigorta 4.200