Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’de yüksek enflasyonla başlayan ekonomik zorluk, hanelerin finansal durumlarını zorlaştırıyor. ABD’li hanelerin yüzde 80’i, pandemi öncesine kıyasla daha kötü finansal koşullarda yaşıyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Bloomberg raporuna göre, Fed'in son araştırması, Amerikalı hane halkı arasında, özellikle de en zengin yüzde 20'nin dışında kalanlar arasında endişe verici bir eğilimi ortaya koyuyor.
Tasarruflar hızla azalıyor
Benzinga’dan Jeannine Mancini’nin haberine göre, Amerikalı hanelerin beşte ikisi şimdi Kovid salgını öncesine göre daha kötü mali koşullarda yaşıyor. Kovid-19 salgınının başlangıcından bu yana hanehalkı ekstra tasarrufları tükendi ve pandemi başlamadan öncesine göre, Amerikalıların daha az likit varlığa sahip durumda oldukları görülüyor.
Haziran ayı itibarıyla, enflasyona göre ayarlandığında gelir açısından en alttaki yüzde 80'lik kesimin banka mevduatları ve diğer likit varlıkları Mart 2020'deki durumlarıyla karşılaştırıldığında daha düşük seyrediyordu. Bu düşüş, salgının ilk aşamalarına kıyasla önemli bir değişime işaret ediyor. Devletin mali desteği ve karantina sırasında kısıtlı harcama fırsatları gibi faktörler, fazla tasarruf birikmesine yol açtı.
Fed, Bloomberg hesaplamalarıyla birlikte, bu fazla tasarrufların hızlı bir şekilde azaldığını, özellikle de düşük gelirli gruplar arasında keskin bir düşüş olduğunu tespit ediyor. Tüm gelir gruplarının reel vadeli nakit bakiyelerinde 2021'deki zirveden itibaren düşüş yaşanırken eşitsizlik de dikkat çekiyor.
Hanelerin en zengin beşte birinin nakit tasarrufları hala Kovid öncesi seviyelerinin yaklaşık yüzde 8 oranında üzerinde. Tam tersine, en yoksul beşte ikilik kesim ise yüzde 8'lik bir düşüşe tanık oldu ve genel olarak orta sınıfı temsil eden sonraki yüzde 40'ın nakit tasarruflarının pandemi öncesi seviyelerin altına düştüğü görülüyor.
Azalan mali tampon
Bu durum ABD tüketicilerinin çoğunluğu için azalan bir mali tampona işaret ediyor. Hanehalkı harcamaları bugüne dek ekonomiyi aktif tutmada ve yaygın olarak beklenen durgunluğu önlemede itici bir güç oldu. Ancak bu hanelerin mali rezervleri tükendikçe, yaklaşan ekonomik krize ilişkin endişeler yeniden gün yüzüne çıkıyor. San Francisco Federal Rezerv Bankası, toplam fazla tasarruf stoğunun muhtemelen bu çeyrekte tükeneceğini öngörüyor.
Bireysel hane halkı için bu zorluklara rağmen, ABD'deki genel hane halkı net değeri Nisan-Haziran döneminde yaklaşık 5,5 trilyon dolar artarak rekor bir seviyeye ulaşmış durumda. Esas olarak konut piyasasındaki kazançlar ve borsa yükselişlerinden kaynaklanan bu artış, ağırlıklı olarak hisse senedi ve gayrimenkul sahibi olma olasılığı daha yüksek olan varlıklı hane halklarına fayda sağlayan bir servet birikimini yansıtıyor.
Önceki durgunluklarla karşılaştırıldığında, pandemi sırasındaki büyük ölçekli hükümet desteği ve zorunlu tasarruflar, başlangıçta Amerikalıların mali durumunu iyileştirmişti. Harcanabilir gelirdeki bu artış, hızlı bir ekonomik toparlanmaya katkıda bulundu. Bu ekstra tasarruflar tükendikçe, özellikle üst gelir grubunda olmayanlar için toparlanmanın uzun vadeli sürdürülebilirliği giderek daha da belirsizleşiyor.
Peki insanlar, üst yüzde 20’lik dilimin bir parçası değillerse bu zorlu zamanları atlatmak için ne yapabilirler? Finansal istikrarı korumanın anahtarı, basiretli bütçe yönetimi, stratejik borç azaltma ve akıllı yatırım seçimlerinin birleşiminde yatıyor. İşte finansal anlamda zor durumda olan hanelerin uygulaması gereken 6 reçete…
6 reçete
Bütçe oluşturmak ve ona bağlı kalmak en önemli unsur olarak öne çıkıyor. Bu sadece harcamaları takip etmekle ilgili değil, paranızın nereye gittiğini anlamak ve azaltabileceğiniz alanları belirlemekle de ilgili. Bu alıştırma, kaynakların acil durum fonu oluşturmak gibi daha kritik alanlara yeniden tahsis edilmesine yardımcı oluyor. Acil durum fonu, mütevazı da olsa, beklenmedik finansal ihtiyaçlar söz konusu olduğunda cankurtaran işlevi görebiliyor.
Özellikle kredi kartlarından gelen yüksek faizli borçlarla mücadele etmek bir diğer önemli uyarı olarak kabul ediliyor. Bu borçlar hızla artabiliyor ve gelirinizin önemli bir bölümünü tüketebiliyor. Bu borçları ödemenin bir öncelik olması gerekiyor ve gerekirse borç yönetimi için mali tavsiye alma yoluna da gidilebiliyor.
Geleneksel hisse senetlerine yatırım yapmak yaygın bir tercih ancak yeni kurulan şirketler gibi alternatif yatırım seçeneklerini keşfetmek, uzun vadeli önemli kazanç potansiyeli sunabiliyor. Elbette bu tür yatırımlar risk taşıyor ve dikkatli araştırma veya finans uzmanlarla istişarede bulunmayı gerektiriyor.
Gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesi, zorunlu olmayan harcamaların azaltılması ve devlet yardım programları hakkında bilgi sahibi olunması da finansal istikrara giden bu yolculukta önemli adımlar olarak öne çıkıyor.
Yarı zamanlı işler veya serbest çalışma yoluyla geliri artırmanın yollarını bulmak, ekstra mali destek sağlayabiliyor. Devlet yardım programları ve vergi avantajları hakkında bilgi sahibi olmak, potansiyel mali yardım için keşfedilecek başka bir yol olarak kabul ediliyor.
Finansal yönetim ve yatırım stratejileri konusunda kendinizi eğitmek de oldukça değerli bir finansal korunma yolu olarak biliniyor. Kişisel finans hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olursanız, finansal sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilecek bilinçli kararlar alma konusunda da o kadar donanımlı hale gelebilirsiniz.
ABD'de tüketimin yavaşladığını gösteren 5 işaret
ABD ekonomisinde zayıflama hangi alanda başlayacak: İş gücü mü, tüketim mi?
ABD'de kişisel tüketim harcamaları eylülde arttı
Tüketiciler harcamalarını kısıyor
Amerikalılar gelirlerinin ne kadarını tasarrufa ayırıyor?
Z kuşağının yeni trendi: Rahat tasarruf
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.