<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisAmerikalılar Avrupa futbolunda köşe kapmaya çalışıyor----

Amerikalılar Avrupa futbolunda köşe kapmaya çalışıyor

Amerikalılar Avrupa futbolunda köşe kapmaya çalışıyor
09 Ekim 2023 - 15:49 www.finansingundemi.com

Futbolun dünya çapında artan popülaritesi ve pandemi sürecinde kulüplerin kaynak ihtiyacının artması ABD’li yatırımcıları Avrupa kulüplerine yöneltti.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerikalı yatırımcılar Avrupalı futbol kulüplerine yatırım yapmaya çalışıyor. Okyanus ötesinden gelen bu yatırımların odak noktası ise takımların başarısı değil kulübün fiyatı. CNBC’nin haberine göre, özellikle ABD’deki bazı yatırımcılar uluslararası spor pazarında yer alabilmek için daha düşük anlaşmalarla çok kulübe sahip olmayı planlıyor. Bu nedenle daha düşük değerlemelere sahip küçük kulüplere yatırım yapılıyor.

Yatırımcıların daha düşük değerlerdeki kulüplere yatırım yapması Amerikalı özel yatırım ve risk sermayesi firmalarının egemen varlık fonları gibi küresel rakipleriyle olan rekabetinin kızışması sonucu ortaya çıktı.

Hukuk firması Sidley'nin eğlence, spor ve medya grubu eş başkanı Charles Baker, "Özel sermaye ve yüksek net değere sahip bireyler açısından, futbol neredeyse tüm ABD sporlarından daha küresel bir spordur. Hem oynandıkları bölgelerde hem de dünya çapında çok büyük nüfuslara erişebiliyor” açıklamasında bulundu.

Futbolun bir spor olarak dünyanın dört bir yanında taraftarları bulunuyor ve ABD’de de popülaritesi her geçen gün artıyor. Yatırımcılar içinse bu durum yayın haklarından ve mağazacılığa kadar birçok alanda yüksek getiri potansiyeli anlamına geliyor.

Manchester United, Chelsea FC ve Newcastle United gibi kulüplerin sahipleri gelirlerinin arttığını gördü ve birçok durumda kulüplerin değerleri iki katına çıktı. PitchBook verilerine göre çoğu futbol kulübü alındığından daha yüksek bir fiyata satılabilecek değere sahip.

Pitchbook, Avrupa’nın en büyük beş futbol ligindeki anlaşma değerlerinin 2018’deki 70 milyon dolardan 2022’de yaklaşık 5,2 milyar dolara ulaştığını hesaplıyor. Bu arada, Avrupa'daki 5 büyük ligin içerisindeki kulüplerin üçte birinden fazlası, özel sermaye ve risk sermayesi şirketleri de dahil olmak üzere ABD'li yatırımcılar tarafından destekleniyor.

Anlaşma değerlerinin artışında ABD’li yatırımcılar önemli bir role sahip. ABD’li yatırımcı Todd Boehly ve özel sermaye şirketi Clearlake Capital liderliğindeki bir konsorsiyum İngiltere Premier Ligi’nden Chelsea’yi 5 milyar dolardan fazla bir fiyata satın almıştı. Redbird Capital Partners ve Elliott Management ise İtalyan AC Milan'ı yaklaşık 1,3 milyar dolara devralmıştı.

PitchBook'tan bir analist raporunda, "Bu son işlemler kulüp değerlemesi açısından bir emsal oluşturdu, ancak aynı zamanda birçok mal sahibini kulüpleri özel sermaye şirketlerine satmayı düşünmeye sevk etti" ifadelerine yer verildi.

Sixth Street Partners gibi bazı firmalar, Avrupa futbolunda, özellikle de İspanya'nın LaLiga'sında pay almak için farklı opsiyonlara başvurdu. Firma İspanyol devi FC Barcelona’nın yayın haklarını satın aldı ve Real Madrid’in stadyum operasyonlarından pay almak için 380 milyon dolar ödedi.

Değişim futbol kulüplerinin Kovid pandemisinin ilk günlerinden kaynaklanan krizlerin ardından yeni sermaye arayışı sırasında gerçekleşti. Korona virüs kısıtlamaları taraftarları tribünlerden uzak tuttukça ve maliyetler arttıkça gelir azaldı. Dolayısıyla daha fazla ABD'li yatırımcının giderek daha popüler hale gelen küresel sporda pay alması için bir açılıma yol açtı.

Geçen ay, ABD'li yatırımcı Fenway Sports Group, Liverpool FC'deki azınlık hissesini Dynasty Equity'ye sattı. Bu satışla firma pandemiden kaynaklanan borçların temizlenmesi, takımın iç sahasının geliştirilmesi ve yüksek profilli oyuncuların satın alma maliyetlerini ödemesi hedeflendi.

Son zamanlarda Sheffield United ve Manchester United da dahil olmak üzere birçok İngiltere Premier Ligi kulübü yeni alıcılarla görüşmeye açık olduğunu bildirildi.

Çok kulüplü yatırım modeli

ABD’li yatırımcılar Avrupa spor pazarında yatırım yapmak için yaratıcı çözümler de buldu. Hukuk firması Clifford Chance’ten Neil Barlow, İngiltere’nin Championship Ligi ve Fransa’nın League One gibi daha düşük seviyeli liglerin daha düşük değere sahip takımlarının cazip hale geldiğini söyledi. Üstelik bu takımların her biri alıcılara ve yeni yatırımcılara aç durumda.

Sidley’den Baker, “Akılda tutulması gereken şeylerden birisi de küme düşmek. Özel sermaye firmaları ve diğer finans firmalarının bu konuda rahat olmaları biraz zaman aldı. Aynı zamanda firmalar bir üst lige yükselme mantığını da anladı” diyor.

Sidley’in eğlence, spor ve medya grubu eş başkanı Irwin Raij de firmanın yatırım yoluyla daha düşük seviyeli takımları daha yüksek bir seviyeye taşımayı planlayan birçok yatırımcıyla görüştüğünü söyledi.

Avrupa’daki diğer takımlara olan ilgi de artıyor. ABD’nin orta dereceli yatırımcıları birden fazla takıma yatırım yaparak ‘çok kulüplü’ bir modele doğru ilerliyor.

Bu kulüplerin değerleri genellikle birbiriyle uyumlu. Ayrıca oyuncuların aynı yatırımcının sahibi olduğu kulüpler arasında oyuncu transfer edebilmesi yetenekli oyuncuların potansiyelinin daha da geliştirilmesine ve daha yüksek bir liglere yüksek fiyatlardan oyuncu satılabilmesine imkan sağlıyor.

Suudiler futbola neden milyon dolarlar harcıyor?

 

ABD’li milyarder Todd Boehly Chelsea'nin yeni sahibi

 

Şampiyon Milan’a yeni patron

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)